Francouzi na internetu obchodují s falešnými covid pasy. Kvůli těm pravým vyšli už popáté do ulic

seznamzpravy.cz/

Desítky účtů na sociálních sítích či komunikačních platformách nabízejí francouzským uživatelům falešné zdravotnické pasy. Těmi se lidé musejí od tohoto týdne povinně prokazovat v kavárnách a restauracích, ale i při návštěvách v nemocnicích či domovech pro seniory. Zakoupením falešného covid pasu se tak můžou vyhnout téměř nezbytnému testování či očkování, hrozí jim ale vězení.

Na Francouze, kteří se nechtějí očkovat nebo testovat na koronavirus, podle serveru Euronews cílí nabídky falešných certifikátů. Covid pas údajně obdrží v řádu několika hodin.

„Očkování se díky našim službám stává nepovinným,“ uvádí například jeden ze snapchatových účtu. Na síti lze takových profilů jen po zadání hesla „faux pass sanitaire“ (falešný zdravotnický pas) najít několik.

Podle agentury AFP si účty po zkontaktování vyžádají jméno, číslo pojištěnce, e-mail a poštovní adresu pro obdržení falešného certifikátu.

Cena za jeden covid pas vychází v přepočtu přibližně na 3500 až 8900 korun. Prodejem padělaného certifikátu ale „výrobci“ riskují až pět let vězení a pokutu téměř čtyři miliony korun. Ti, kteří si zdravotnický pas pořídí, pak můžou být odsouzeni až na tři roky za mřížemi.

Snapchat ale není jedinou sociální sítí, kde se obchoduje s padělanými certifikáty. Uživatelé využívají mimo jiné také TikTok, Telegram nebo WhatsApp.

Od května už francouzské úřady zaznamenaly 46 nahlášených padělaných pasů. Zároveň se ve čtvrtek objevila stížnost lékaře, jehož profil byl podvodníky využit k 55 falešným osvědčením o vakcinaci proti koronaviru.

Nový covidový zákon

Přísnější opatření, která ve Francii platí od pondělí tohoto týdne, v zemi zavedla povinné doložení bezinfekčnosti v restauracích, kavárnách, kinech ale i před cestami na delší vzdálenosti letadlem, vlakem či autobusem.

Lidé se na místech můžou QR kódem prokázat díky platnému očkování, negativnímu výsledku testu nebo nedávnému prodělání nemoci covid-19.

  Rusko ruší dohodu o českém konzulátu v Jekatěrinburgu

Nový zákon rovněž stanovil povinné očkování hasičů, zdravotníků a personálu ve zdravotnictví nebo sociálních službách obecně.

Pátý víkend demonstrací

Proti covid pasům a tlaku na povinné očkování se ve Francii poprvé zvedla vlna nevole už před několika týdny. Protestující vyšli tento víkend do ulic popáté v řadě.

Sobotní demonstrace se po celé zemi zúčastnilo podle odhadů policie 215 000 Francouzů. Oproti minulému týdnu, kdy jich protestovalo 237 000, tak jejich počet klesl.

Ohniskem protestů je především jih Francie, ale nevyhýbají se ani dalším městům v zemi. Jen v Paříži policie dohlížela na přibližně 14 000 demonstrujících.

S přihlédnutím k probíhajícímu létu a období dovolených je současná vlna protestů podle francouzských médií nadprůměrná. V davu demonstrantů jsou mladí i staří, muži i ženy, lidé různých profesí.

Většině protestujících vadí, že podle nich zdravotnické pasy omezují jejich svobodu, prohlubují nerovnosti mezi občany a diskriminují chudší vrstvy. Majitelé kaváren a restaurací zase vnímají jako nemyslitelné kontrolování svých hostů.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com