Polský prezident řekl, že podepíše kontroverzní zákon o restitucích

novinky.cz

Polský prezident podepíše sporný zákon o restitucích, který může mimo jiné zablokovat navracení židovského majetku zabaveného polskou komunistickou vládou po válce. Andrzej Duda to řekl polské tiskové agentuře PAP. Zákon kritizují Spojené státy a předseda izraelského parlamentu ho označil za „krádež za bílého dne“. Polská vláda tvrdí, že zákon je nezbytný, aby se vyjasnily vlastnické vztahy a zabránilo se restitučním podvodům.

„Ohledně tohoto zákona, který byl v posledních měsících předmětem živé a hlasité debaty doma i v zahraničí, jsem se rozhodl. Po hloubkové analýze jsem se zákon rozhodl podepsat,“ řekl Duda PAP.

Prezident – vzděláním právník – vysvětlil, že zákon, který se týká jakéhokoli majetku, nejen toho židovského, má dát právní jistotu současným majitelům. Dodal, že jeho záměrem je také omezit korupci při restitucích, a vyvracel obvinění, že je norma namířena proti židovským žadatelům o restituce.

Nový zákon stanoví, že po 30 letech již není možné napadnout úřední rozhodnutí, například v otázkách určení vlastnictví. Norma se nebude vztahovat na již vznesené nároky.

Podle kritiků může zákon vést k omezení restitučních nároků Židů, jejichž majetek zabavil nacistický režim a později ho znárodnila komunistická vláda. Zákon se podle nich může promítnout i do snah dalších lidí o navrácení konfiskovaného majetku. Kolika osob by se nová norma mohla týkat, není však jasné.

Polská vláda mezinárodní kritiku odmítá. Varšava se také domnívá, že nenese odpovědnost za odškodnění Židů perzekvovaných během nacistické okupace.

Situace v Polsku se liší od mnoha postkomunistických zemí tím, že Varšava nikdy nepřijala zákon, který by reguloval restituce. Lidé se po pádu komunismu ale mohli navrácení majetku či kompenzací domáhat u soudů.

Autor: ČTK

  V Chersonské oblasti zemřelo v sobotu kvůli ostřelování a minám 16 lidí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com