Kulhánek: Baloun bude dál velvyslanec, osud ambasády nechci předjímat

radio.cz

Velvyslanec Jiří Baloun, který byl tento týden evakuován z Afghánistánu, bude i nadále ambasadorem v této zemi. Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek pro iDNES.cz uvedl, že by byl rád, kdyby Baloun pokračoval v diplomacii i v dalších letech. „V Kábulu odvedl vynikající práci,“ prohlásil.

Velvyslanec Baloun se do České republiky z Afghánistánu dostal v úterý. Na palubě evakuačního Airbusu byl společně s dalšími 86 lidmi, včetně českých vojáků a afghánských spolupracovníků.

Již ve čtvrtek premiér Andrej Babiš uvedl, že Baloun odvedl skvělou práci.  Kulhánek dodal, že se velvyslanci Balounovi rozhodl udělit nejvyšší ocenění ministerstva zahraničních věcí, tedy medaili Za zásluhy o diplomacii.

Pro iDNES.cz šéf diplomacie dodal, že Baloun nadále zůstane velvyslancem.

„Pan velvyslanec Baloun má v souladu s vnitřními směrnicemi ministerstva zahraničních věcí po dobu 3 měsíců statut evakuovaného zaměstnance. Stejně tak ostatní vyslaní diplomaté ambasády v Kábulu, kteří se museli vrátit do ČR. Pan velvyslanec po celou tuto dobu zůstává i nadále na své pozici vedoucího zastupitelského úřadu, a to za stejných podmínek jako v Kábulu včetně finančního ohodnocení,“ popsal.

Balounovi dle svých slov řekl, že má zájem, aby pokračoval v diplomacii na velvyslaneckém postu. „V Kábulu odvedl vynikající práci. Teď si musí odpočinout a v příštích několika týdnech o tom s ním budu znovu mluvit,“ dodal.

Co nyní bude se samotným velvyslanectvím v Kábulu, zůstává otázkou. Baloun ve čtvrtek uvedl, že budovu ve spěchu opustili všichni zaměstnanci.

„Zaměstnanci ambasády a ochranný tým začali s evakuačními pracemi a to ve dvou fázích – v první se evakuovalo ministerstvo zahraničních věcí, kde jsem byl já a paní hospodářka, se kterou jsme před půlnocí odjeli na letiště,“ uvedl Baloun na tiskové konferenci.

Ochranný tým se pak dle jeho slov na místo vrátil, aby naložil zbylý materiál. Věci, které se nevešly do letadla a neměly se dostat do rukou tálibánců, pracovníci zlikvidovali. Z Kábulu Baloun přivezl vlajky ČR, EU, NATO a Afghánistánu, český státní znak a plaketu označující budovu velvyslanectví.

  Trump je přesvědčen, že ho Senát znovu v impeachmentu osvobodí

Kulhánek uvedl, že budova české ambasády je pronajatá ze soukromého vlastnictví. „V současné době nájemné standardně platíme, protože činnost zastupitelského úřadu byla pouze pozastavena. Úřad je tedy dočasně uzavřen podobně jako ambasády dalších evropských států v Afghánistánu,“ sdělil ministr.

Jak to bude s velvyslanectvím do budoucna, zatím neví. „Náš další postup se bude odvíjet od situace v zemi, kterou nyní nemůžeme předvídat,“ dodal.

Ministr zahraničí rozhodl minulý týden kvůli bojům radikálního hnutí Tálibán s vládními vojsky o okamžitém stažení českých diplomatů z Kábulu na místní mezinárodní letiště. Česká republika vyslala celkem tři evakuační vojenská letadla, ve kterých nakonec ze země dostala 195 lidí včetně afghánských spolupracovníků.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com