Reprodukční číslo je dál těsně nad hodnotou jedna

nemorako.cz

V pátek laboratoře v Česku odhalily 184 nových případů koronaviru, to je o 14 víc než před týdnem. Reprodukční číslo udávající průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného je třetí den po sobě těsně nad hodnotou jedna, oproti předchozímu dni zhruba o setinu kleslo na necelých 1,04. Pokud je číslo menší než jedna, epidemie zpomaluje. Klíčovým ukazatelem při šíření nákazy je také počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, který se v posledních dnech výrazně nemění. Před víkendem bylo hospitalizovaných 65 nakažených. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

V pátek laboratoře v Česku odhalily 184 nových případů koronaviru, to je o 14 víc než před týdnem. Reprodukční číslo udávající průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného je třetí den po sobě těsně nad hodnotou jedna, což je hranice mezi zpomalováním a zrychlováním epidemie. Oproti předchozímu dni zhruba o setinu kleslo na necelých 1,04. Klíčovým ukazatelem je také počet lidí s covidem-19 v nemocnicích, který se v posledních dnech výrazně nemění. Před víkendem bylo hospitalizovaných 65 nakažených. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

Incidenční číslo, které ukazuje týdenní počet nově nakažených v přepočtu na 100.000 obyvatel, stouplo na 13, předtím bylo devět dní v řadě na hodnotě 12. Velké rozdíly zůstávají mezi kraji i okresy. Nejhůře na tom je dál Praha, kde za uplynulých sedm dní připadá na 100.000 obyvatel 29 nakažených. Následuje Středočeský s incidencí 16 a Jihočeský s 15 nakaženými v přepočtu na obyvatele. Naopak v Olomouckém kraji připadá na 100.000 lidí jen pět případů koronaviru za týden, což je nejméně v Česku. Z okresů se epidemie nyní nejvíc šíří v okrese Praha-západ, kde je incidence téměř 29, zatímco v jiných regionech mají za poslední týden jen jednotky případů a Jesenicko žádný.

  Ministryně Černochová chce, aby pedagogům Univerzity obrany vzrostly platy

Reprodukční číslo se tuto středu vrátilo nad hodnotu jedna, předtím bylo čtyři dny pod touto sledovanou hranicí. Pokud je číslo menší než jedna, epidemie zpomaluje, nad touto hranicí zrychluje.

Počet lidí, kteří jsou s koronavirem v nemocnicích, se v posledních době pohybuje mezi 60 a 70. V pátek jich bylo 65, podobně jako předchozí všední dny tohoto týdne a o pět méně než před týdnem. V těžkém stavu je momentálně v nemocnicích 12 pacientů s covidem.

Od začátku loňského března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo v zemi potvrzeno téměř 1,68 milionu případů koronaviru. Drtivá většina nakažených se vyléčila a 30.401 lidí s covidem-19 dosud zemřelo. Na tento týden zatím připadá pět úmrtí.

Počet úmrtí, hospitalizací i závažných průběhů onemocnění výrazně snižuje očkování. Zdravotníci v pátek naočkovali v Česku proti koronaviru asi 32.000 lidí, v mezitýdenním srovnání je to asi o 17.000 méně, údaje za uplynulý den se ale mohou ještě navýšit. Dokončené očkování má nyní v republice – po osmi měsících vakcinace – přes 5,6 milionu lidí, tedy víc než polovina všech obyvatel. Cílem je dosáhnout proočkovanosti minimálně 70 procent populace. Očkovat se je nyní možné od 12 let.

S nynějším návratem lidí z dovolených a dětí z prázdnin bude epidemie covidu-19 podle odborníků sílit, i při vysoce rizikovém scénáři vývoje by ale neměla být tak silná jako loni na podzim. V druhé polovině září by v nemocnicích mohlo být podle odhadů zdravotnických statistiků kolem 500 lidí s koronavirem, z toho necelá stovka na jednotkách intenzivní péče. Když letos v březnu zasáhla Česko dosud nejsilnější vlna epidemie, přibývalo až 17.000 nových případů covidu denně, nemocniční péči vyžadovalo přes 9000 lidí, stovky z nich byly v těžkém stavu a nemocnice na hraně svých kapacit omezovaly neodkladnou péči.

  Politologové: Nárůst epidemie by mohl poškodit vládní strany ve volbách

Vývoj nákazy mapuje testování. Laboratoře v pátek provedly zhruba 112.500 testů, z toho téměř 85.000 antigenních, zbytek spolehlivějších PCR. Před týdnem bylo testů celkem bezmála 150.000. Preventivní testy na covid-19, u nichž se pozitivita pohybuje okolo 0,1 procenta, budou od září i nadále zdarma pro všechny. Vláda původně plánovala po letních prázdninách zpoplatnit testy pro lidi nad 18 let, rozhodnutí ale změnila kvůli nepříznivému vývoji epidemie v některých evropských zemích, kterou zhoršují mutace viru. Lidé, kteří nejsou očkovaní nebo po prodělání nemoci, potřebují testy například při cestování, při návštěvě restaurací, bazénů či kulturních akcí.

Počty potvrzených případů covidu-19 v krajích za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel:

Kraj Případů na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní
Praha 29
Středočeský 16
Jihočeský 15
Liberecký 13
Jihomoravský 12
Karlovarský 11
Vysočina 11
Ústecký 8
Plzeňský 7
Moravskoslezský 7
Zlínský 7
Pardubický 6
Královéhradecký 6
Olomoucký 5
celá ČR 13

 

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com