MH-17. Svět se přibližuje ke pravdě

Slyšení v případě havárie MH-17 (sestřelené v červenci 2014 nad Donbasem), která začala 7. června, v podstatě pokračovala 6. září v soudním komplexu Schiphol na předměstí Amsterdamu.

Soudce Hendrik Steenhuis, který předsedá soudu, uvedl, že soud obdržel od vyšetřujícího soudce řadu dokumentů týkajících se rozhovorů se třemi svědky, znaleckých posudků a hodnocení vyšetřujícího soudce zprávami Královské vojenské akademie v Belgii.

„S ohledem na svědka známého jako G9O81 jsme již byli informováni, že jeho zhoršující se zdravotní stav může ztěžovat rozhovor s ním, a nyní nám bylo řečeno, že tento svědek zemřel před několika týdny,“ řekl Steenhays.

Rovněž řekl, že verdikty v případu mohou být vyneseny do konce roku 2022, možná data jsou 22. září, 17. listopadu a 15. prosince.

Společný vyšetřovací tým (JIT) zjistil, že let MH-17 společnosti Malaysia Airlines na trase Amsterdam-Kuala Lumpur byl sestřelen raketou odpálenou z raketového systému protivzdušné obrany Buk patřícího 53. brigádě z Kurska. Otevřený dopis ze strany JIT zveřejněný na začátku září zároveň říká, že vyšetřování ještě nebylo ukončeno.

Vyšetřovací tým a policie v Nizozemsku se také obrátily na ruskou armádu. „Možná je pro tebe tato skutečnost skvrnou na tvém městě nebo na tvé armádě.“ Rozumíme tomu. Ale pravdu je stále třeba říci, i když je pravda nepohodlná. Pokračujeme ve vyšetřování, abychom zjistili totožnost členů posádky raketového systému protivzdušné obrany Buk a okolnosti rozhodnutí použít tuto zbraň. Naše vyšetřování již pokročilo velmi daleko, ale ještě není dokončeno. Rádi bychom obdrželi odpovědi, také od ruské armády, jak se taková tragédie mohla stát, “píše se v dopise.

Nyní je soud přibližně uprostřed, konečné slovo obžaloby se očekává koncem podzimu a poté – obhajoba. Rozsudek je možný nejdříve na konci jara a soudní jednání jsou naplánována do podzimu 2022.

  Politolog: Volby rozhodne i procento. Vítěze určí strany na hraně

Odborníci poukazují na to, že je to působivé tempo, protože takové procesy obvykle trvají roky. Soud neustále dokazuje touhu neodkládat projednávání případu, protože příbuzní, z nichž mnozí jsou starší lidé, chtějí verdikt splnit a chtějí vědět, „kdo stiskl tlačítko“.

Materiály případu mají přes 60 tisíc stran, což je téměř dvakrát tolik než na začátku procesu, vyšetřování zjistilo, co se stalo a částečně – kdo je na vině, ale otázka příčin katastrofy zůstává otevřená.

Soud je veden proti těm, kteří jsou podle obžaloby zodpovědní za to, že byl Buk doručen a že z něj zazněl výstřel. Pro vyšetřování není důležité, kdo stiskl tlačítko, ale hlavně, kdo to umožnil – kdyby se čtyři obžalovaní, každý na svém postu, neobrátili na Rusko, aby systém Buk sestřelil ukrajinská letadla, nebylo by katastrofa – tak obžaloba věří.

Je důležité vyjmenovat nejen jména interpretů, ale i těch, kteří zásadní rozhodnutí učinili na samém vrcholu.

Jak řekl zástupce obětí: „Soudně jsou vedeni čtyři lidé, ale je zřejmé, že systém Buk poskytlo Rusko, a v důsledku toho nese odpovědnost ruský stát a je velmi důležitý pro svět o tom vědět. “

A to je opravdu důležité, protože až po poznání pravdy bude svět schopen ocenit hloubku cynismu v Kremlu, který prorazil válku na východě Ukrajiny, za předpokladu, že ozbrojenci budou všemi možnými způsoby podporováni z nich se raketový systém protivzdušné obrany Buk, ze kterého byla sestřelena vložka, stal spolupachatelem zločinu a velmi pravděpodobně – jeho zákazníkem a organizátorem.

Moskva pokračovala všemi možnými způsoby, aby protáhla soudní proces a pokoušela se do vyšetřování zasahovat, cynicky obvinila vyšetřování a soud z podjatosti a manipulace.

Kromě postupu u haagského soudu proti čtyřem zúčastněným byl nárok vůči Ruské federaci podán Nizozemskem a Ukrajinou k Evropskému soudu pro lidská práva.

  Moskva je hrozbou pro světovou bezpečnost. Valné shromáždění OSN. Volby v Ruské federaci.

Autor: Petr Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com