Šéfka komise ve výročním projevu mluvila o klimatu a společné obraně. Připomněla i Václava Havla

irozhlas.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v Evropském parlamentu přednesla pravidelný výroční projev o stavu unie. V něm například oznámila, že Evropská unie věnuje na boj proti klimatickým změnám v méně vyspělých zemích do roku 2027 další čtyři miliardy eur (přes 100 miliard korun). Unijní země pak pochválila za společné zvládnutí pandemie koronaviru. Zdůraznila také nutnost společné obrany a lepší přípravy na kybernetické hrozby.

Ve své každoroční zprávě o stavu EU před europoslanci zdůraznila, že snaha o co nejrychlejší a nejvýraznější snížení emisí skleníkových plynů bude zásadní prioritou unie i v dalším období. EU podle ní rovněž zdvojnásobí fondy, které věnuje třetím zemím na udržování rozmanitosti přírodních druhů.

Komise v červenci přišla s přelomovým balíčkem klimatických návrhů, o jejichž konečné podobě budou příští rok vyjednávat europoslanci a členské státy. Von der Leyenová zdůraznila, že Evropa jako první přišla s proměnou klimatických závazků v konkrétní kroky.

Sama však boj proti oteplování planety nezvládne a je třeba přesvědčit i další země v čele s Čínou, řekla šéfka unijní exekutivy. EU se proto podle ní mimo vlastního vyjednávání o nových normách zaměří také na klimatickou diplomacii.

Unie v rámci této snahy přidá zmíněnou částku třetím zemím a očekává, že Spojené státy budou tento krok následovat, dodala von der Leyenová.

Darování vakcín

Společně s pochvalou unijním zemím za jednání během pandemie koronaviru von der Leyenová vyzvala členské země, aby pomohly s očkováním v chudších zemích – EU totiž naopak stojí na špici v očkování proti covidu-19 i výrobě vakcín.

„V chudých zemích má alespoň jedno očkování jedno procento obyvatel. Proto EU investuje miliardu eur do výroby vakcín spolu s Afrikou. Za komisi oznamuji i darování dalších 200 milionů vakcín do poloviny příštího roku,“ uvedla předsedkyně Evropské komise.

  Ukrajinské služby zřejmě chytily proruského politika podezřelého z vlastizrady

Hodnoty EU

Ursula von der Leyenová ve svém projevu o stavu EU také připomněla bývalého českého prezidenta Václava Havla, když prohlásila, že lidé bojující za svobodu, kteří před více než 30 lety strhli železnou oponu, usilovali o stejné hodnoty jako ti, kdo po druhé světové válce položili základy sjednocování Evropy. Uvedla to v souvislosti s dlouhodobým sporem s Polskem ohledně soudní reformy, která podle unijní exekutivy ohrožuje nezávislost justice v zemi.

„Tehdejší český prezident Václav Havel to nemohl říci jasněji: lidé tehdy chtěli všechny tyto ‚velkolepé evropské hodnoty‘. Jsou to tyto hodnoty, jejichž zdrojem je kulturní, náboženské a humanistické dědictví Evropy,“ prohlásila šéfka Evropské komise.

„Garantem těchto hodnot je náš právní řád a rozsudky Evropského soudního dvora fungují jako pojistka. Tyto rozsudky jsou závazné. My dohlížíme nad tím, aby se dodržovaly, a to v každém členském státě naší unie,“ dodala von der Leyenová.

Společná obrana

Evropská unie musí podle von der Leyenové i v návaznosti na neúspěch spojenecké mise v Afghánistánu posílit společnou obranu a lépe se připravit mimo jiné na kybernetické hrozby.

„Co opravdu potřebujeme, to je evropská obranná unie,“ prohlásila někdejší německá ministryně obrany v před europoslanci tradičním projevu o stavu EU.

EU podle ní musí zároveň zlepšit výměnu informací zejména od zpravodajských služeb. Von der Leyenová proto navrhla vznik společného informačního centra, jehož cílem má být lepší koordinace výměny informací a příprava EU na možné vnější hrozby. Klíčová podle ní bude i spolupráce s NATO.

Předsedkyně Evropské komise také uvedla, že EU se nepoddá hybridnímu útoku Běloruska, které chce pomocí migrantů Evropu destabilizovat. Sedmadvacítka podle ní může problémům s migrací čelit jedině tím, že schválí loni navrženou reformu migračního a azylového systému.

  Soud potvrdil Navalnému trest vězení, jeho délku mírně snížil

„Dokud však nenalezneme společný základ pro to, jak řídit migraci, naši protivníci budou i nadále cílit stejným směrem,“ uvedla německá politička v projevu k europoslancům.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com