Pátý případ úmrtí mezi migranty na bělorusko-polské hranici. Evropská komise žádá o přístup Frontexu

ct24.ceskatelevize.cz/

Nedaleko polsko-běloruské hranice v noci na pátek zemřel zřejmě kvůli infarktu migrant, informovala polská pohraniční stráž na svém twitterovém účtu. V posledních dnech jde o pátý případ úmrtí mezi běženci, kteří se snaží dostat z Běloruska do Polska. Evropská komise v pátek požádala Polsko, aby umožnilo přístup pracovníkům Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) k polsko-běloruské hranici.

Polští pohraničníci uvedli, že v noci asi půl kilometru od hranice zadrželi skupinu migrantů, občanů Iráku. Jeden z nich i přes snahy o oživení zemřel. Další muž skončil v nemocnici, má pozitivní test na covid-19.

Portál onet.pl napsal, že v sobotu členové polských bezpečnostních sil několik kilometrů od polsko-litevsko-běloruského trojmezí našli v lese tělo mrtvého Iráčana, který zemřel na podchlazení. Další migranty zachránili z bažin. Také o uplynulém víkendu pohraničníci informovali, že v příhraničí našli další tři mrtvé migranty.

V regionu kolem hranice s Běloruskem platí od 2. září výjimečný stav, do oblasti nemají kvůli tomu přístup zástupci mezinárodních organizací, ochránci lidských práv ani média. Informace polské pohraniční stráže proto nelze v takové situaci ověřit. Za tento měsíc polské úřady evidují skoro 5 000 případů ilegálního překročení hranice.

Nebývale mnoho migrantů dorazilo v uplynulých týdnech z Běloruska i k hranicím Litvy. Tato pobaltská země i Polsko obviňují běloruského autoritářského prezidenta Alexandra Lukašenka, že se takto snaží destabilizovat Evropskou unii a její státy.

Odveta za sankce

Polská pohraniční stráž ve čtvrtek zveřejnila na twitteru fotografie, které podle ní pocházejí z mobilních telefonů migrantů. Je na nich vidět, že do Běloruska přijíždějí jako turisté, na jednom ze snímků jsou vyfocení v Minsku. Po několika dnech je autobusy odvezou k hranici s Polskem.

Lukašenko potvrdil, že dovážení migrantů k východní hranici EU je odvetou za sankce, které sedmadvacítka přijala vůči jeho režimu kvůli brutálnímu potlačení opozice a porušování lidských práv v zemi.

  Bývalý špion Pollard byl propuštěn, může opustit USA

Na situaci v pátek se znepokojením reagovala Evropská komise. „Uznáváme, že polské úřady se potýkají s obtížnou situací. Situaci vyvolal pokus o zneužití lidí k politickým účelům,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí unijní exekutivy.

„Je nezbytné, aby Polsko provádělo povinnosti spojené se správou hranic účinně. Ale nemělo by se to dít na úkor lidských životů. Vyzýváme úřady členských států, aby zajistily poskytnutí nezbytné péče a pomoci lidem na hranicích,“ dodal mluvčí. Za ‚velmi dobrý nápad‘ pak označil požadavek, aby Polsko umožnilo podílet se na ostraze hranic pohraničníkům ze společných sil Frontexu.

Nepřístupné hranice

Polsko, které má jednu z největší pohraničních stráží v Evropě, tvrdí, že situaci zvládá a strážníky Frontexu zatím nepozvalo. Varšava však podél hranice s Běloruskem vyhlásila nouzový stav, který znemožňuje novinářům nebo aktivistům, aby si udělali obrázek o situace na místě.

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová v pátek vyzvala sousedy Běloruska k ochraně žadatelů o azyl a Radě OSN pro lidská práva řekla, že běloruské úřady potlačují základní svobody a zatýkají aktivisty a novináře ‚na základě obvinění, která se běžně jeví jako politicky motivovaná‘.

„Využívám této příležitosti, abych připomněla všem vládám, že podle mezinárodního práva nemůže být nikomu bráněno žádat o azyl nebo jinou formu mezinárodní ochrany,“ řekla Bacheletová v Ženevě. Ilegální migranti a žadatelé o azyl mají právo na jídlo, vodu a lékařskou péči a jakékoli žádosti o azyl by měly být posuzovány individuálně, dodala komisařka.

K politické situaci v Bělorusku Bacheletová poznamenala, že patrně více než 650 lidí bylo uvězněno kvůli svému přesvědčení a že nejsou skutečně vyšetřovány případy policejní brutality a špatného zacházení.

Zdroj: https://www.irozhlas.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com