Alexandr Frančetti skončil v předběžné vazbě. Jaký dopad to bude mít na česko-ruské vztahy?

ct24.ceskatelevize.cz/

Zadržený Rus Alexandr Frančetti putuje do předběžné vazby. Poslal ho tam Městský soud v Praze. Obviněn byl z účasti na ruské anexi Krymu.

Rus zadržen na pražském letišti

Rus byl zadržen v neděli 12. září na pražském Letišti Václava Havla. V Praze podle dostupných informací oficiálně pracoval jako fitness trenér, nicméně cestoval dlouhodobě a pravidelně také na Krym. Coby podklad k zadržení posloužil mezinárodní zatykač vydaný Kyjevem.

Alexandr Frančetti čelí obvinění, že vedl polovojenskou skupinu v blízkosti Sevastopolu, hlavního města Krymského poloostrova. Rozvědná skupina se nazývala Severní vítr a jejím úkolem měla být obrana přístavního města před útokem ukrajinské armády.

K tomuto činu mělo dojít již v roce 2014. Frančetti se již v minulosti nechal slyšet, že ve městě skutečně byl. Navíc podle tuzemských médií i potvrdil, že byl ve spojení s velením v místě operující ruské námořní flotily.

Anexe Krymu je tématem, který hýbe politickou scénou i veřejným míněním dlouhodobě. Prezident Putin nejprve striktně odmítal přítomnost ruských vojáků na Krymu, aby později některým za tento čin dokonce udělil státní vyznamenání.

Další osud Frančettiho je nejist

V předběžné vazbě má zatím Rus setrvat až do doby, než padne definitivní rozhodnutí ohledně žádosti Ukrajiny o jeho vydání. Na Ukrajině hrozí zadrženému trest v rozmezí 2 až 8 let vězení.

Frančettiho advokát Jan Švarc pro česká média případ komentoval slovy, že tato žádost je motivována politicky. Podle něj nemá nic společného s kriminální činností. Členství v polovojenské organizaci odmítl. Totéž tvrzení prezentovala veřejně i dcera obviněného Dia Frančetti.

Zadržení však vyvolalo též tlak ze strany Moskvy, která usiluje o propuštění Frančettiho, jak uvedla gentura TASS s odvoláním na mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovu.

Ta se nechala dále slyšet, že pokud bude Frančetti vydán Ukrajině, bude to mít další dopad. Jaký, to už však mluvčí nespecifikovala. Zacharova před politizací případu dále varovala a apelovala na českou stranu ohledně propuštění zadrženého. Upozornila dále na napjaté vztahy, které však jsou podle ní nikterak přátelské právě vinou ČR.

  Rusko okupaci uznává. Co bude dál pro Evropu

České ministerstvo zahraničí na to reagovalo, že případ s česko-ruskými vztahy nesouvisí.

Vzpomínka na „případ Nikulin“

Za Frančettiho se navíc dále postavil ruský ministr zahraničí Lavrov. Ten navíc uvedl, že Česká republika Rusko o zadržení Frančettiho neinformovala. To však advokát Švarc vyvrátil.

Tuzemská média dále připomněla, že Lavrov podobně reagoval už v případě týkajícího se zatčeného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Ten byl v Praze zadržen v říjnu 2016, a to na základě zatykače vydaného USA.

Nikulin byl za hackerství odsouzen na více než 7 let do vězení. Dopustit se měl útoků na sítě jako LinkedIn nebo Formspring.

„Případ Nikulin“ skončil ve výsledku vydáním Rusa do USA. A to na základě rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána. To však bylo označeno za nezákonné a Nikulin za něj získal čtvrtmilionové odškodné a omluvu.

Jeho vydání do Ruska se tehdy dokonce snažil domoci prezident Zeman společně s kancléřem Vratislavem Mynářem. Tyto intervence však nakonec vyšly vniveč.

Autor: Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com