Koruna oslabila pod vlivem negativní nálady na světových trzích

poradci-sobe.cz

 Česká měna ve středu pod tlakem negativní nálady na světových trzích oslabila. K euru ztratila osm haléřů na 25,41 Kč/EUR, k dolaru si pohoršila o 15 haléřů na 22,00 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online a vyjádření analytiků. Pražské burze pomohly k pátému posílení v řadě rakouské akcie.

Česká měna dnes byla stejně jako maďarský forint pod prodejním tlakem, uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. „Pesimismus v regionu byl výsledkem globálně nepříznivé nálady projevující se na devizovém trhu v posilování amerického dolaru vůči euru,“ dodal.

Koruna se pohybuje na hodnotách jako těsně před oznámením zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou, podotkl Patrik Štefek z Wood & Company. Centrální bankéři zvedli úrokové sazby minulý týden ve čtvrtek.

Pro korunu bude podle dealerů ČSOB pro nejbližší seance určující kromě nejistoty před blížícími se volbami především volatilní nálada na globálních trzích. Výrazný růst cen komodit sice není pro celý region pozitivní zprávou, na druhou stranu ČNB na posledním zasedání jasně ukázala, že inflaci bere vážně, uvedli dealeři ČSOB.

Pražská burza ve středu popáté v řadě posílila, i když mírněji než v předchozích dnech. Index PX stoupl o 0,09 procenta na 1363,59 bodu. K růstu mu pomohly hlavně rakouské finanční emise. Opačným směrem působil pokles ceny akcií energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Koruna dnes ztrácela vůči oběma hlavním světovým měnám.

Celkový objem obchodů na pražské burze ve středu dosáhl téměř 1,65 miliardy korun. „Překonal tak dubnový rekord a stal se největším denním objemem v letošním roce,“ uvedla burza na twitteru. V největším objemu se dnes obchodovalo s akciemi firmy ČEZ, kterých se prodalo za skoro 1,2 miliardy Kč.

  Na Black Friday Češi vyčkali hlavně s nákupem elektroniky a spotřebičů

Ze 13 emisí ovlivňujících hodnotu indexu PX ve středu bylo osm ziskových. Akcie společnosti SAB Finance stagnovaly a zbylé čtyři tituly ztrácely.

Nejvýraznější růst zaznamenaly akcie rakouské bankovní skupiny Erste. Jejich cena stoupla o 1,83 procenta na 991,80 koruny za kus.

Jen mírně nižší tempem posilovaly cenné papíry rakouské pojišťovny VIG, které zpevnily o více než půldruhého procenta na 655 Kč. Žádný další titul si dnes na pražské burze o více než jedno procento nepolepšil. Nejblíž k tomu měla nápojářská společnost Kofola s růstem o 0,95 procenta na 319 Kč za akcii.

Naopak mezi ztrátové se zařadily především akcie polostátní energetické firmy ČEZ. „Ty se většinu dne pohybovaly v kladných číslech. Dostaly se až na cenu 837 korun za akcii, poté přišel výběr zisků spojený s náhlou změnou sentimentu na trhu komodit a cenné papíry společnosti zakončily na 780 Kč za akcii,“ uvedl Patrik Štefek ze společnosti Wood & Company.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Středa kolem 17:00
Kč/EUR 25,33 25,41
Kč/USD 21,85 22,00

 

Zdroj: Patria Online

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com