Vyděděnec jménem Rusko. Spojené státy vyhostí tři stovky ruských diplomatů.

 Skupina 17 amerických senátorů apelovala na prezidenta Josepha Bidena, aby vyhostil 300 ruských diplomatů ze země, pokud Rusko nezvýší počet diplomatických víz pro Američany pracující na velvyslanectví jejich země v Moskvě.

Podle zástupců amerického Senátu by takové zvýšení počtu diplomatických víz usnadnilo práci velvyslanectví USA, což se po zavedení zákazu zaměstnávání ruských občanů Ruskou federací značně zkomplikovalo .

„Kroky ruské vlády ve vztahu k americkému velvyslanectví v Moskvě představují riziko pro národní bezpečnost USA a významně ovlivňují schopnost ambasády vykonávat svou práci,“ uvedli politici v prohlášení pro Biden.

Autoři výzvy trvají na tom: „Rusko by mělo vydat dostatečný počet víz k zajištění diplomatické parity ve vztahu k počtu amerických diplomatů v Rusku a ruských diplomatů v USA. Pokud taková opatření nebudou přijata, naléhavě vás žádáme, abyste začali vyhošťovat ruské diplomaty, aby jich v Rusku bylo tolik jako amerických diplomatů “.

Připomínáme, že od 1. srpna Rusko uvalilo na velvyslanectví zákaz najímání místního personálu. Toto rozhodnutí ruských úřadů přinutilo americkou diplomatickou misi propustit 182 zaměstnanců velvyslanectví a desítky smluvních vojáků.

Podle senátorů je v současnosti v USA přes 400 ruských diplomatů, zatímco v Rusku slouží jen asi 100 amerických diplomatů.

Je důležité, aby toto odvolání podepsali zástupci Republikánské i Demokratické strany USA, včetně šéfa výboru pro zahraniční vztahy (na jehož webových stránkách byl dokument zveřejněn) – Robert Menendez, předseda senátního zpravodajského výboru – Mark Warner a místopředsedou tohoto orgánu je Marco Rubio.

Pokud prezident poslechne rady a podnikne tuto akci, pak se vyhoštění 300 ruských diplomatů ze Spojených států stane největším v historii americko-ruských vztahů.

„Odvolání amerických senátorů na prezidenta USA Joea Bidena s výzvou k vyhoštění 300 ruských diplomatů je emocionální,“ odpověděl na odpovídající prohlášení mluvčí Kremlu Peskov.

  Budoucnost Evropy prizmatem moldavských voleb.

„Abyste mohli vyhostit tolik diplomatů, musíte jich mít nejprve tolik,“ řekl tiskový tajemník ruského prezidenta a dodal, že „Washington již několik let pokračuje v kurzu směřujícím k úplnému zkrácení vztahů s Moskvou“.

„Tak agresivní akce, které provedla předchozí administrativa – zabavení našeho diplomatického majetku a tak dále – nevedly k ničemu dobrému,“ uzavřel Peskov.

Ruské ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že kdo navrhuje takové kroky, očividně usiluje o uzavření amerických misí v zahraničí v Rusku. „Měli by si být vědomi toho, že odpovědnost za to budou nést oni,“ zdůraznilo ministerstvo.

A v Radě federace pro mezinárodní záležitosti Ruské federace ve svých komentářích zašli ještě dále: „Toto odvolání je neuváženým krokem, který nenamaluje americký senátorský sbor. Diplomatický systém byl narušen samotnými Američany, takže musí nabídnout možnosti řešení tohoto problému, “řekl jeden ze zástupců tohoto orgánu s tím, že

„Američtí politici by měli pracovat na tvorbě po setkání prezidentů Ruské federace a USA, Vladimira Putina a Joea Bidena v Ženevě.“

Toto je reakce – „Moskva za nic nemůže“, „a měli byste“. Tato pozice je pro Kreml standardní – cynismus, podlost, pokus zdát se šílený, obviňovat opačnou stranu a neustálý požadavek – „musíte“.

Současně „byla to pozice Moskvy, která v dubnu tohoto roku uvalila zákaz najímání ruských občanů na práci na americkém velvyslanectví, což vedlo k degradaci vztahů mezi oběma zeměmi v několika směrech “Řekl americký velvyslanec v Rusku John Sullivan.

Kreml se však nikdy nepokusil logicky myslet a adekvátně jednat. Moskva má svůj vlastní tón a metody, odlišné od rozumného přístupu celého civilizovaného světa.

K čemu takové metody vedou, je dobře známo, nicméně, soudě podle skutečných činů majitelů Kremlu, je nikdo nezmění.

Taková politika a pozice Ruska zároveň vede k jeho další izolaci v globálním měřítku. NATO tedy snižuje misi Ruské federace v organizaci na polovinu, když se rozhodlo snížit akreditaci 10 ruských diplomatů se zněním „pro nepřátelské aktivity“, uvedla tisková služba Severoatlantické aliance.

  Regionální konflikt nebo světová válka. Co bude dál pro Evropu.

„Můžeme potvrdit, že jsme zrušili akreditaci osmi členům ruské mise při NATO, kteří byli členy ruské rozvědky,“ řekl mluvčí Severoatlantické aliance. Diplomaté dostali rozkaz opustit Brusel do konce října.

Na tuto zprávu Ruská federace nereagovala, lze však předpokládat, že pro Moskvu byl tento krok NATO překvapením, protože podle jednoho z představitelů ruské vlády „šéf ruského zahraničního Ministerstvo se v září setkalo s generálním tajemníkem NATO v New Yorku na zasedání Valného shromáždění OSN, ale tam zástupci aliance na nic takového nevarovali.

Diplomatické zastoupení Ruska při NATO bylo založeno v roce 1998 a v roce 2002 byla vytvořena Rada Rusko-NATO, v důsledku čehož bylo podepsáno několik dohod o vojensko-technické spolupráci a pořádání společných cvičení.

Vztahy mezi aliancí a Ruskou federací se začaly zhoršovat v srpnu 2008 po ruském nahromadění v Gruzii. V důsledku toho byla činnost Rady Rusko-NATO pozastavena, ale později obnovena.

V březnu 2014, po dalším agresivním útoku Kremlu a anexi Krymu Ruskem, se vztahy s NATO opět zhoršily. Aliance omezila všechny typy civilní a vojenské spolupráce s Ruskou federací a v září 2014, poprvé od konce studené války, nebylo Rusko pozváno na summit NATO. Počet stálých misí Ruska do aliance začal prudce klesat.

V březnu 2018 oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg vyhoštění sedmi členů ruské mise do NATO a odmítnutí akreditace pro další tři.

Předtím více než 20 zemí oznámilo vyhoštění desítek ruských diplomatů jako projev solidarity s Británií v případě teroristického útoku na Rusko (případ Skripal).

Všechno výše uvedené ukazuje jasnou dynamiku ruského pohybu do vzdáleného kouta mezinárodní izolace. A zároveň absolutní neochota (a možná neschopnost) Moskvy adekvátně vyhodnotit situaci a podniknout skutečné kroky ke sblížení a spolupráci s civilizovaným světem.

Dalším důkazem je reakce šéfa Výboru Státní dumy pro mezinárodní záležitosti, který označil obvinění Ruska z trestné činnosti za neopodstatněná a varoval, že rozhodnutí NATO by mohlo vést k dalšímu zhoršení vztahů s Ruskou federací.

  Na ochraně slovenského vzdušného prostoru se budou podílet Česko a Polsko

„V diplomatické praxi jsou takové kroky vzájemné.“ Jsem si jist, že vedení ruského odboru zahraniční politiky navrhne adekvátní protiopatření, ne nutně symetrická, “řekl politik.

Absolutní ignorace reality a nedostatek zdravého rozumu. A to svědčí o tom, že Moskva pokračuje ve své agresivní politice a nese skutečnou hrozbu pro globální světovou bezpečnost, a zejména pro evropskou bezpečnost.

Kroky, které podnikly Spojené státy a NATO, nejsou jen vyhoštěním konkrétních diplomatů, je to varování Ruska, ale jak moc to Kreml uslyší, je otázkou.

Vzhledem k tomu, že jejich agresivní a bláznivé nápady a touhy mají přednost před zajištěním bezpečného a důstojného života spoluobčanů, což Kreml demonstruje, nemusí mluvit o rozumnosti současné vlády Ruské federace.

A to znamená – musíte být připraveni na jakákoli překvapení z Moskvy. A to je dobrá příležitost pro Evropu ukázat svou jednotu a skutečnou moc tím, že se spojí a bude jednat jako jednotná síla v boji za bezpečnost kontinentu a světa jako celku.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com