V Rusku se protestovalo za propuštění Navalného. Zatčeno bylo nad 3000 lidí

Ruskem v sobotu 23. ledna hýbaly masivní protesty. Protestní akce se konala na podporu zatčeného opozičního politika Alexeje Navalného.

Protestů v Moskvě se účastnilo až 40 000 lidí

Alexej Navalnyj byl zatčen bezprostředně po svém návratu do Moskvy, kam přiletěl z Německa. V berlínské nemocnici se zotavoval z následků otravy.

Útok byl na opozičního politika Navalného spáchán kvůli jeho politickým názorům. Obviněna z něj byla ruská tajná služba a prezident Vladimir Putin. Moskva nicméně veškerá obvinění vytrvale popírá.

Na podporu Navalného v Rusku následně propukly masivní protesty. Protestující se sešli ve zhruba 60 městech napříč celou zemí. Akce započala ve 14:00 místního času. Ruské úřady oficiálně uvedly, že se účastnilo 4000 lidí, novináři však odhadují násobně vyšší účast.

Reportéři agentury Reuters informovali, že jen v Moskvě se mělo účastnit až 40 000 lidí. Tomu ostatně odpovídá fakt, že se v minulých dnech masivně mobilizovali účastníci prostřednictvím sociálních sítí. Cenzurní úřad Roskomnadzor nicméně před šířením výzev k účasti na protestech varoval.

Protesty budou pokračovat i následující víkend

Demonstrující během akce provolávali hesla jako: „Svobodu Navalnému!“, „Putin je lhář!“ či „Svobodu politickým vězňům“ a „Rusko bez Putina“. K demonstracím vyzval Rusy samotný Navalnyj.

Proti demonstrantům zasáhly bezpečnostní složky a speciální jednotky OMON nakonec celou akci rozehnaly. Proti demonstrantům bylo použito násilí. Na místě tak byly ranění a nejméně 3134 lidí bylo zadrženo. K zadrženým patřila například manželka Navalného Julija nebo několik jeho klíčových spolupracovníků.

Protestní akce za propuštění politika z vazby by měly pokračovat. Navalného spolupracovník Leonid Volkov uvedl, že v plánu jsou další protesty, a to hned následující víkend.

České ministerstvo zahraničí aktuální dění v Moskvě ostře odsoudilo. Resort informoval na svém oficiálním twitterovém účtu, že jednoznačně nesouhlasí s brutálním zákrokem vůči pokojně se projevujícím demonstrantům.

  Vysoká cena imperiálních ambicí

Dana Marková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com