Zeman není schopen vykonávat funkci, Senát začne řešit odebrání pravomocí

idnes.cz

Senát zahájí proceduru odebrání pravomocí prezidentovi Miloši Zemanovi, který není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Prognóza jeho stavu je podle Ústřední vojenské nemocnice krajně nejistá. Nemocnice to napsala šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi. „Jiná možnost nepřichází do úvahy, než kdy a jakým způsobem aktivujeme článek 66 Ústavy,“ řekl Vystrčil.

„Dle názoru Ústřední vojenské nemocnice není Miloš Zeman, prezident republiky, v současné době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti,“ uvedl předseda Senátu.

„Není jiná možnost než se bavit o tom, že je potřeba na základě té lékařské zprávy se bavit o aktivaci toho článku 66,“ řekl místopředseda Senátu Jiří Růžička. „Jiná cesta než postupovat tímto způsobem tu není,“ uvedl i senátor Václav Láska.

Zbavení prezidenta pravomocí začne už v úterý dopoledne řešit stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury a odpoledne se uskuteční setkání Vystrčila s předsedy senátorských klubů a předsedů politických stran, které mají zastoupení ve Sněmovně, aby se domluvili na dalším postupu. Schůze horní komory parlamentu je zatím svolána na 26. října.

Pro to, aby prezidentovi byly pravomoci odebrány, je podle Ústavy nutný souhlas nadpoloviční většiny přítomných poslanců a senátorů. Odebrání pravomocí hlavě státu neznamená odvolání prezidenta.

Nového premiéra by po odebrání pravomocí prezidentovi jmenoval šéf Sněmovny

Jeho pravomoci se ale podle Ústavy rozdělí na další nejvyšší ústavní politické činitele. Pravomoc jmenovat premiéra v takovém případě přechází na předsedu Sněmovny.

Tím je nyní Radek Vondráček z hnutí ANO. Nový předseda dolní komory parlamentu má být zvolen na ustavující schůzi Sněmovny, která začne 8. listopadu.

Po schůzi musí dát vláda Andreje Babiše demisi a poté má být jmenován nový premiér. Babiš již řekl, že pověření sestavit vládu nepřijme, pokud ho o to Zeman požádá.

  Zeman popřál běloruské opozici úspěch v boji s diktátorem

Post šéfa Sněmovny si nárokuje vítěz voleb, koalice SPOLU

Nového premiéra ale již zřejmě místo Zemana bude vybírat nový šéf či šéfka dolní komory parlamentu. Post si pro sebe nárokuje vítěz voleb, koalice SPOLU, jejíž lídr Petr Fiala jedná o sestavení vlády. Složit ji společně chtějí koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) s koalicí Pirátů a hnutí STAN. Opírala by se o 108 hlasů poslanců.

O prezidentově stavu Ústřední vojenská nemocnice informovala kancléře Vratislava Mynáře 13. října.

O den později byl Mynář u prezidenta společně s Vondráčkem, který potom tvrdil, že před ním Zeman podepsal svolání ustavující schůze Sněmovny.

Nemocnice se ještě týž den distancovala od Vondráčkovy interpretace Zemanova zdravotního stavu a o den později se Policie ČR distancovala od toho, že Vondráčka doprovázela do pokoje, kde leží hlava státu.

Senátoři se v pondělí radili, co z odpovědi Ústřední vojenské nemocnice smí zveřejnit. Vystrčil o tom jednal se členy organizačního výboru Senátu. Poradě senátorů předcházel brífink, který svolal Hrad.

Mynář o stavu prezidenta nic neřekl, pouze napadl šéfa Senátu a novináře

Kancléř Vratislav Mynář na něm ale o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana nic neřekl a místo toho napadl novináře za zveřejnění záběrů z převozu hlavy státu ze zámku v Lánech do Ústřední vojenské nemocnice.

Napadl i senátory, že jejich dotaz na ÚVN nebyl motivován ničím jiným než snahou šéfa Senátu zviditelnit se a zbavit prezidenta pravomocí. Vystrčil Mynářův výpad proti němu nechtěl komentovat.

„Budeme informovat veřejnost v maximální možné míře,“ uvedl již dopoledne na Twitteru Vystrčil. Následně svolal Hrad brífink bez možnosti položit otázky. Mynář na něm řekl, že převoz hlavy státu do nemocnice byl plánovaný a že při něm nebyl Miloš Zeman v bezvědomí.

  Hamáček očekává, že opozice s návrhem vyslovit nedůvěru vládě neuspěje

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com