Hrad potvrdil odklad jmenování Nekuly. Fiala jde za Zemanem v pondělí

idnes.cz

Premiér Petr Fiala se v pondělí sejde s prezidentem Milošem Zemanem, aby se definitivně domluvili na termínu jmenování nové vlády. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář to v pátek ráno řekl v Radiožurnálu Českého rozhlasu. S kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou má prezident setkat ihned po Novém roce. Do té doby by vedením resortu mohl být pověřen Marian Jurečka.

Fiala hovořil o dalším postupu při jmenování vlády s prezidentem na neformální schůzce v úterý. Znovu by se oba politici měli sejít na začátku příštího týdne.

„V pondělí by mělo dojít k setkání pana premiéra s panem prezidentem, kde by se mělo definitivně upřesnit a konkretizovat to datum jmenování,“ řekl Radiožurnálu v pátek vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář.

Kancléř nechtěl sdělit, zda prezident nadále odmítá jmenování jednoho z kandidátů na ministra. „Jisté výhrady k jednomu z uchazečů pan prezident má,“ podotkl pouze Mynář. O kterého kandidáta jde, ale neřekl.

Fiala už tento týden oznámil, že bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, pokud Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády. Mynář je ale přesvědčený, že kompetenční žaloba je až nejzazší varianta, kterou si ani jedna ze stran nepřeje. „Kompetenční žaloba znamená výrazný časový posun ve všech bodech, o kterých se bavíme,“ řekl Mynář.

S kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou se měl prezident setkat v úterý, před schůzkou však Nekulovi vyšel pozitivní výsledek testu na covid-19. Karanténa by mu měla vypršet 22. prosince, další schůzka s prezidentem je naplánovaná po Novém roce. Následně by hlava státu Nekulu do funkce jmenovala.

Vedením resortu zemědělství by do té doby mohl být pověřen předseda lidovců Marian Jurečka, uvedl Mynář. Jurečka byl ministrem zemědělství už ve vládě Bohuslava Sobotky.

  Projevy Babiše a Kulhánka zahájí poradu českých velvyslanců v Praze

„Musíme hledat krátkodobé řešení. Je velmi pravděpodobné, že bych byl pověřen řízením ministerstva zemědělství já,“ vyjádřil se pro Českou televizi Jurečka. Jde podle něj spíše o technikálii, než že by musel měsíce nebo roky řešit řízení dvou ministerstev.

Za prezidentem přijede v pátek na lánský zámek předposlední z kandidátů na ministry nové vlády, Vlastimil Válek, který má stanout v čele resortu zdravotnictví. Prezidentovi v pátek rovněž končí izolace kvůli nákaze covidem-19, od Válka ho však ještě bude dělit plexisklo.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com