Lidé chtějí u praktiků hlavně Pfizer, ti nechápou proč

seznamzpravy.cz/

Na praktiky, kteří mají přesvědčovat a očkovat seniory, sází dosluhující vláda i ta nová. Lékaři už tak mají perný podzim, a to nejen s covidem, ale i s chřipkovou sezónou. Lidé navíc chtějí prakticky jen vakcínu Pfizer.

„Zvládá se to těžko. Máme klasické podzimní virózy, k tomu narůstající covid, takže hodně testujeme, telefonujeme s pacienty, do toho očkujeme proti chřipce a navíc se snažíme očkovat proti covidu,“ popisuje situaci v ordinacích praktických lékařů Vojtěch Mucha, který předsedá Mladým praktikům. Pro Seznam Zprávy líčí, jaké těžkosti teď provázejí praktiky, na kterých aktuálně leží velké očkovací břímě.

Do očkování je momentálně zapojena asi polovina z 6 800 ordinací praktických lékařů. Ministerstvo zdravotnictví je motivuje i finančně. Praktici od začátku září za každého naočkovaného člověka staršího 65 let dostávají bonus 380 korun. Zdravotní pojišťovny mají lékařům také nově poskytnout seznamy pacientů, kteří nejsou očkovaní. Se zavřením velkých očkovacích center, s očkováním třetí dávkou, ale také se změnami v proplácení testů pojišťovnou, mají ovšem praktičtí lékaři velmi krutý podzim.

Své naděje do nich ale vkládá i formující se nové Ministerstvo zdravotnictví v režii koalice Spolu. „Výraznější roli by měli hrát také praktičtí lékaři, kteří by měli aktivně vést svoje neočkované pacienty k tomu, aby se naočkovali,“ sdělil ve svém úterním prohlášení Anticovid tým, ve kterém je například i Vlastimil Válek (TOP 09), asi nejpravděpodobnější budoucí ministr zdravotnictví.

Na jaře jsme nemohli a teď to jde

„Naše kapacita ale nemůže být tak obrovská, jakou jsme slibovali na jaře, protože tehdy jsme neočkovali ještě zároveň proti chřipce,“ vysvětluje Mucha. Dodává, že je aktuální situace velkým paradoxem. Když se na jaře letošního roku začínalo očkovat, praktičtí lékaři se chtěli aktivně zapojit. Kvůli argumentům o náročném skladování některých vakcín nebo náporu lidí, jim to však nebylo umožněno takto ve velkém.

  Vláda schválila záměr uvolnit miliardu pro pomoc kultuře

Poté sice lékaři vakcíny do ordinací získali, ale lidé se už v té době většinou zaregistrovali do očkovacích center. „Najednou na podzim, když se zavírají očkovací centra, očkovat můžeme, i Pfizerem a nikomu to nevadí. Bereme to trochu jako důkaz, že jsme měli pravdu. A také že je po volbách. I důkaz toho, že ty důvody byly ekonomické a politické a rozhodně ne zdravotnické,“ dodává Mucha.

Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů, Muchovu výtku potvrzuje. „Dnes jsem psal kolegům v dopise, že je pochopitelné, že mají pocit hořkosti a negativní emoce,“ říká pro Seznam Zprávy. „Spousta doktorů má přístup ‚zhrzené manželky‘ a snažil jsem se je přesvědčit, že máme být profíci a že si takové pocity nemůžeme dovolit a že je to náš úkol,“ dodává však Šonka.

„Taková klasika. Nejdřív o roli praktiků věděla média a politici to vyhlašovali na tiskových konferencích, až potom se někdo spojil s námi,“ popisuje vývoj posledních dní další pražský praktický lékař, který však nechtěl být jmenován.

Podle jeho slov před 14 dny lidé volali a chtěli vakcínu, ale praktici neměli zásoby ani informace. Distribuce vakcín už nyní zase funguje, ale občas je zase problém vyočkovat naobjednané dávky. „Lidé chtějí hlavně Pfizer a my měli Modernu,“ dodává.

Na tom, že lidé vyžadují vakcínu společnosti Pfizer/BioNTech se shodují všichni tři oslovení praktičtí lékaři. „Moc nerozumím tomu důvodu,“ přemýšlí Vojtěch Mucha. Podle něj je navíc s vakcínou společnosti Moderna snadnější zacházení, nemusí se například před použitím ředit tak, jako ta od společnosti Pfizer.

„Lidé nechtějí nic moc jiného než Pfizer,“ potvrzuje ovšem také Petr Šonka.

Volání? To se nedá stíhat

Velký problém také nastává v samotném oslovování neočkovaných. Ty, kteří si chodí pro třetí dávku, většinou informuje SMS nebo e-mailem přímo Ministerstvo zdravotnictví. Ty neočkované mají mít nyní na starosti právě praktici. „Když někdo přijde do ordinace za jakýmkoliv účelem a my zjistíme, že není očkovaný, tak mu samozřejmě vysvětlujeme a argumentujeme, proč by si vakcínu měl nechat podat. Je to ale sisyfovská práce,“ líčí Šonka.

  Pyrotechnici hledají ve Strání pumu, možná evakuace 2500 lidí

Jak předseda Sdružení praktických lékařů dodává, lidé, kteří nejsou očkovaní, už byli osloveni, neslyší o očkování poprvé. Z nějakého důvodu však vakcínu proti covidu odmítají. „Nejde je tahat za rukáv a nutit je k očkování, souhlas pacienta musí být vždy,“ argumentuje Šonka.

Proočkovanost v České republice ještě nedosáhla ani 60 procent populace. To podle odborníků nestačí ani zdaleka na kolektivní imunitu. Česká republika tak stále patří k podprůměru zemí Evropské unie.

Aktivní volání pacientům a přesvědčování je o očkování ale podle praktiků není při jejich aktuální vytíženosti absolutně možné. „Na kampaň tu musí být erár, toho my schopní nejsme,“ uzavírá Šonka.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com