Biden – Putin. Trik staromilce světové politiky nebo demence postaršího demokrata

Reuters

Spojené státy přestaly testovat hypersonické zbraně, aby nedráždily Putina – takové titulky se v amerických médiích objevily o den dříve.

Necelý týden před setkáním Bidena s Putinem ve Švýcarsku nařídil Bílý dům Pentagonu odložit dlouho plánované testy hypersonické střely, aby neeskalovalo napětí s Moskvou. Uvedli to američtí novináři s odvoláním na několik informovaných zdrojů.

Mluvíme o summitu v Ženevě v létě 2021. Aby se pak atmosféra mezi Kremlem a Bílým domem ještě více nerozhřála, rozhodly se USA zastavit odpalování hypersonických raket, každopádně, jak píší američtí novináři.

Zdroj ujistil, že z Bílého domu přišel hovor do Pentagonu s žádostí o odložení startů. Biden se prý připravuje na tvrdou diskuzi s Putinem, takže nechce, aby testování nejnovějších zbraní těsně před setkáním hlav států v Kremlu bylo vnímáno jako špatný signál.

Na druhou stranu jsou informace, že Rusko se také v té době rozhodlo nedělat žádné provokativní věci.

Pravda, už v červenci, pouhý měsíc po summitu, Putin oznámil test hypersonické střely, který Rusko úspěšně provedlo.

Podle dostupných informací Čína úspěšně provedla stejné testy. Paleta zbraní ve světě získává stále více barev.

Spojené státy na začátku října neuspěly ve vlastním testu, ačkoli předtím měly úspěšné odpaly raket. Je pravda, že Pentagon tuto situaci nepotvrdil a nevyjádřil se k této záležitosti.

Bílý dům v odpovědi na otázku o neúspěšných testech nových zbraní uvedl, že informace prezentované v médiích „nebyly zcela přesné“.

V tuto chvíli je známo, že Spojené státy hodlají během příštích 18 měsíců provést ještě 3 kontrolní starty pozemních hypersonických střel a do služby je chtějí uvést v roce 2023.

Jak je z výše uvedeného patrné, Američany opožděné testy neměly na Kreml žádný hmatatelný vliv. Ano, mohlo to být situační a bylo tam nějaké zdání „klidu“, ale každý chápal, co je to vztah Washington-Moskva.

  "Pro naši i vaši svobodu." Ministerstvo zahraničních věcí České republiky reagovalo na Babišovo promoskevské vyprávění.

A osobní „sympatie“ mezi Bidenem a Putinem, zvláště poté, co jej majitel Bílého domu prohlásil za vraha, nebyly, mírně řečeno, na vrcholu vzájemného porozumění.

I když pochopení s největší pravděpodobností tam bylo. Navíc na obou stranách: Biden pochopil, že vrahem je člověk, respektive stvoření bez mravních zásad, které překračuje všechny myslitelné hranice; Putin pochopil, že soupeř dobře ví, kdo je před ním.

A v této situaci absolutního porozumění se nabízí otázka – mělo smysl vyslat signál z Bílého domu do Pentagonu s žádostí o odložení testu?

Tento signál ostatně dostal i Putin – bestie vycítila slabost nepřítele. Dobře vonět.

Neboť jak jinak lze hodnotit chování Moskvy po summitu, kdy hackeři ve spojení se speciálními službami Ruské federace (nebo spíše jako jejich součást) nejenže nezastavili své teroristické aktivity, ale pokračovali v nich se zvýšenou agresivitou.

Otázka hackerských útoků z Ruska ale byla jedním z hlavních témat setkání obou prezidentů.

Způsob, jakým se Rusko chová po summitu v Ženevě, dokazuje, že jakákoli schválnost vůči agresorovi způsobí pouze další nárůst této agrese ze strany agresora.

Toto je další lekce a pravděpodobně ne poslední. V Evropě i ve světě je stále dost politiků, kteří politiku přesvědčování a žádostí do Kremlu považují za účinnou metodu k zpacifikování bestie.

Jaksi již téměř před sto lety se Evropa potýkala s nedostatečným budovatelem nové říše zvané Říše, přesvědčováním a kapitulací území suverénních států, které má roztrhat diktátor.

Historie má tvar spirály, ale svět pravděpodobně nebude chtít opakování historie před stoletím. Protože pokud byla druhá světová válka nejkrvavější válkou v dějinách lidstva, pak se ta příští může jednoduše stát tou poslední.

Je čas podívat se na agresora s vykulenýma očima a nazývat věci pravými jmény. A hlavní je jednat adekvátně.

  Tisková konference prezidenta Ruské federace. Co čekat Evropě?

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com