Předsedkyní Sněmovny se stala Pekarová Adamová

zpravy.aktualne.cz

Předsedkyní Sněmovny dnes zvolili poslanci Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Byla jedinou kandidátkou, když nominanta hnutí ANO, vicepremiéra Karla Havlíčka, plénum z tajné volby před jejím zahájením vyřadilo kvůli neslučitelnosti funkcí. Předsedkyni TOP 09 Pekarovou Adamovou navrhla do nejvyšší funkce v dolní komoře koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09), jež skládá budoucí většinovou vládu s koalicí Pirátů a Starostů a nezávislých. Poslanci zvolili v prvním kole čtyři místopředsedy Sněmovny. Ve druhém kole tajné volby místopředsedů Sněmovny uspěla Olga Richterová (Piráti). Bývalého předsedu dolní komory Radka Vondráčka (ANO) ani předsedu SPD Tomia Okamuru poslanci nezvolili. Jedno místopředsednické křeslo tak zůstalo neobsazené. Výsledky oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Pekarová Adamová dostala v tajné volbě 102 poslaneckých hlasů ze 122 odevzdaných, oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). Ke zvolení bylo nutných 98 hlasů, když volební komise vydala 194 hlasovacích lístků. Neodevzdalo je 72 poslanců, což je počet poslanců ANO. Dva z nich na dotaz ČTK potvrdili, že poslanci ANO neodevzdali hlasovací lístky, i když si je vyzvedli. Rozdíl 20 hlasů mezi počtem odevzdaných hlasů a hlasy pro vítěznou kandidátku odpovídá počtu poslanců SPD. Z koaličních poslanců se od 17:45 omluvil Pirát Jakub Michálek. Koaliční strany mají aktuálně 104 hlasů, protože čtyři koaliční poslanci se z ustavující schůze omluvili ze zdravotních důvodů.

Nová předsedkyně Sněmovny v projevu po svém zvolení poděkovala bývalému předsedovi Radku Vondráčkovi (ANO) a posléze si s ním potřásla rukou. Řekla, že Sněmovna by měla hledět v první řadě na to, aby důstojně reprezentovala celou veřejnost. Povinností poslanců podle ní je, aby zejména v klíčových věcech působili semknutě a hájili zájmy všech občanů. „A myslím si, že toho budeme schopni,“ dodala.

„Chtěla bych, abychom skutečně dbali na kvalitu před kvantitou. To je podle mého názoru nesmírně důležité a považovala bych to za to nejdůležitější měřítko, které si máme stanovit,“ řekla. Na závěr se obrátila k veřejnosti. „Já se budu snažit ze všech sil, abych právě důvěru v naši komoru Parlamentu, tedy v Poslaneckou sněmovnu, zvyšovala. Je to úkolem nás všech, ale já se budu snažit v tomto být v čele těch, kteří se o to snaží. A budu moc ráda, když mě v tom budete všichni následovat,“ dodala.

  Babišův „pokus o atentát“ se odehrál už před devíti dny. Pachatel skončil v Bohnicích

Nová předsedkyně dolní parlamentní komory obdržela i kytici květin v podzimních barvách a ujala se řízení schůze Sněmovny. Tím okamžikem skončila úloha bývalého předsedy Vondráčka, který schůzi do té doby řídil.

Pekarová Adamová (37) vystudovala andragogiku na Univerzitě Karlově a ekonomii a management v průmyslu na Českém vysokém učení technickém. Do TOP 09 vstoupila v roce 2009 krátce po jejím vzniku. Poslankyní je třetí volební období, v minulém byla místopředsedkyní sociálního výboru a působila také ve výboru pro životní prostředí.

Pekarová Adamová je po Miroslavě Němcové (ODS) druhou ženou v čele Sněmovny a druhým politikem v této funkci, jenž není z ODS nebo z ČSSD. Němcová vedla dolní komoru v letech 2010 až 2013. Prvním předsedou dolní komory z jiných stran než ODS a ČSSD byl Radek Vondráček z ANO v uplynulém volebním období. Pekarová Adamová se zvolením předsedkyní Sněmovny stala dosud nejvýše postaveným ústavním činitelem za tuto stranu. Po Vondráčkovi převzala řízení nynější ustavující schůze.

Poslanci zvolili v prvním kole čtyři místopředsedy Sněmovny

Místopředsedy Sněmovny poslanci zvolili v dnešním v prvním kole tajné volby Janu Mračkovou Vildumetzovou (ANO), Jana Skopečka (ODS), Věru Kovářovou (STAN) a Jana Bartoška (KDU-ČSL). Ve druhém kole je doplnila Olga Richterová (Piráti), Radek Vondráček (ANO) ani Tomio Okamura (SPD) neuspěli.

Richterová nebyla v prvním kole zvolena navzdory tomu, že jde o kandidátku koalice Pirátů se Starosty, jež tvoří společně s koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) sněmovní většinu. Přispět k tomu ale mohla i skutečnost, že podle předsedy volební komise Martina Kolovratníka (ANO) bylo osm odevzdaných hlasovacích lístku neplatných.

Ke zvolení byl potřebný zisk 98 poslaneckých hlasů, když se k volbě dostavilo 195 členů dolní komory. Někdejší hejtmanka Karlovarského kraje Mračková Vildumetzová obdržela 142 hlasů, ekonomický odborník ODS Skopeček 102 hlasů a místopředsedkyně hnutí STAN Kovářová 100 hlasů stejně jako místopředseda lidovců Bartošek.

Místopředsedkyni Pirátů Richterovou volilo v prvním kole 95 poslanců. Bývalý předseda Sněmovny Vondráček dostal 92 hlasů. Předseda SPD a někdejší místopředseda dolní komory Okamura získal 80 poslaneckých hlasů.

  NATO v zatím nejsilnější pozici, míní Lipavský, Babiš Trumpovu výroku nevěří

Sněmovna bude mít v novém funkčním období šest místopředsedů

Sněmovna bude mít v novém funkčním období šest místopředsedů. Návrh, který přednesla nová předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), schválila bez diskuse. Kandidátů je sedm, svého místopředsedu chce mít i SPD. Hnutí nominovalo svého předsedu Tomia Okamuru. Zástupci pětičlenné budoucí vládní koalice ho však ve vedení dolní komory nechtějí.

Pro šest místopředsedů hlasovalo 101 ze 193 přítomných poslanců. Kromě zástupců budoucí vládní koalice byli pro i tři poslanci ANO. Ostatní členové tohoto hnutí se hlasování zdrželi, nebo byli proti. Návrh odmítli jen poslanci SPD.

ANO, které má jako nejsilnější frakce obsadit dva místopředsednické posty, nominovalo bývalého předsedu Sněmovny Radka Vondráčka a bývalou karlovarskou hejtmanku Janu Mračkovou Vildumetzovou. Budoucí vládní koalice by měla mít za místopředsedy Jana Skopečka (ODS), Věru Kovářovou (STAN), Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Olgu Richterovou (Piráti).

Nárok SPD na místo ve vedení dolní komory obhajoval předseda poslanců tohoto hnutí Radim Fiala. Odmítl mimo jiné tvrzení ze zpráv ministerstva vnitra, v nichž bylo SPD označováno stranu využívající extremistická témata. Hnutí podle Fialy pouze odmítá přijímání migrantů a požaduje vystoupení z EU. Fiala argumentoval i tím, že své zástupce ve vedení dolní komory mají mít i početně slabší frakce ve Sněmovně.

Nezvolení Okamury by bylo podle Fialy projevem „arogance moci a strachu“ ve snaze „vyzmizíkovat SPD“. Poslanec SPD Radek Koten to označil za „plivnutí do tváře všech voličů SPD“ a nerespektování výsledků voleb. „Já že jsem extremista, anebo ruskej šváb? Co já mám s (ruským prezidentem Vladimirem) Putinem,“ dotazoval se poslanec SPD a bývalý sociální demokrat Jaroslav Foldyna, kterému je vyčítána jeho proruská orientace.

Předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO) se zase dotazoval, proč mají mít svou místopředsedkyni Sněmovny Piráti, přestože mají jen čtyři poslance. SDP má 20 poslanců, více než TOP 09 se 14 členy dolní komory. KDU-ČSL má 23 poslanců, STAN 33, ODS 34 a ANO 72.

Rodící se vládní koalice, která má v dolní komoře většinu, se rozhodla pro ustavující schůzi Sněmovny setrvat ve volebních koalicích a podle toho určit i poměrné zastoupení v parlamentních orgánech. Koalice Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, má dohromady 71 poslanců, koalice Starostů a Pirátů pak 37, celkem tedy 108 hlasů.

Předsedkyní sněmovního mandátového a imunitního výboru dnes jeho členové jednomyslně zvolili bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou (ANO). Potvrdila to na dotaz ČTK. Válková působila ve výboru, který mimo jiné dává plénu doporučení ohledně žádostí o vydání k trestnímu stíhání, i v minulém volebním období. Její nynější volbu do jeho čela potvrdilo při odpoledním pokračování ustavující schůze sněmovní plénum.

Sněmovna naplnila výbor členy dnes dopoledne. Vedle Válkové v něm budou stejně jako v uplynulém období pracovat Taťána Malá, Milan Feranec, Ladislav Okleštěk, František Petrtýl (všichni ANO), Marek Benda (ODS) a Radek Rozvoral (SPD). Ve výboru budou dále zasedat Romana Fischerová (ANO), Pavel Kašník, Pavel Staněk (oba ODS), Josef Cogan, Eliška Olšáková, Lucie Potůčková (všichni STAN), Aleš Dufek, Michael Kohajda (oba KDU-ČSL) a Pavel Svoboda (TOP 09). Jako jediný klub nemají ve výboru zastoupení Piráti.

Válková před poslanci řekla, že se jako předsedkyně výboru bude řídit výhradě právními předpisy a slušným chováním. Následně plénum informovala o ověření mandátů nově zvolených poslanců, jak je provedl výbor. Čtyři z 200 poslanců, jak Válková uvedla, ještě neobdrželi osvědčení o zvolení. Z prvního i z dnešního druhého jednacího dne ustavující schůze se ze zdravotních důvodů omluvili Jiří Carbol, Pavla Golasowská a Marie Jílková (všichni KDU-ČSL), a také Josef Flek (STAN).

V minulém volebním období výbor vedl Stanislav Grospič (KSČM). Po říjnových volbách komunisté v dolní komoře zastoupení nemají.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovna zřizuje na ustavující schůzi jako první. Po dnešním formálním ustavení může zahájit činnost.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch už odeslal nové Sněmovně podle očekávání žádost o vydání k stíhání, která se týká dosluhujícího premiéra a znovu zvoleného poslance Andreje Babiše (ANO) v případu Čapí hnízdo. Výbor by se měl žádostí zabývat podle dosavadní praxe v následujících týdnech.

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com