Nová covidová opatření: Vláda je buď podplacená, nebo v ní sedí hlupáci

idnes.cz/

Dosluhující vláda Andreje Babiše se předvádí v plné formě, se kterou dovedla Česko za dvacet měsíců covidu na špičku světových žebříčků v počtu mrtvých i v šíření nákazy. Jakkoliv vážně a rozumně komentovat různá prohlášení a záměry kabinetu je proto prakticky nemožné. Chaotismus a amatérství Babiše a spol. vedou k tomu, že ještě než dozní ohlasy jednoho hloupého rozhodnutí, už se chystá další.

Ve středu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch oznámil, že se bude snažit ve vládě prosadit takzvaný „bavorský model“ protiepidemických opatření. Zjednodušeně řečeno to má znamenat, že od pondělí nebudou jako povolení pro volnočasové aktivity platit jakékoliv testy. Do restaurace, do kina, divadla, bazénu… bude smět jen ten, kdo bude proti covidu očkovaný (bez ohledu na to, jak dávno) nebo kdo v posledním půl roce covid prodělal.

Přeneseno do praxe: Pokud byste se otestovali a měli doklad, že aktuálně nejste infekční, do hospody nesmíte. Ale pokud jste se třeba na jaře nechali očkovat, můžete bez dalšího kamkoliv, a to i přesto, že jak naprosto všichni odborníci, tak i sama vláda ví a uznává, že i očkovaní lidé mohou být infekční a nakazit další.

Proč se mají testy přestat uznávat (a to nejen ty méně spolehlivé antigenní, ale i PCR), když doteď byly považovány za průkazné? Zjistil nově někdo, že jsou nespolehlivé? Skoro dva roky jsme se tedy testovali zbytečně? Kolik miliard to stálo? Pokud nebudou uznávány negativní výsledky testů, přestanou se uznávat i ty pozitivní? Znamená to, že jakékoliv testování v Česku definitivně končí? Čekat, že na to Vojtěch odpoví, by bylo marné. Podle své nátury se můžete jen smát, nebo plakat.

Aby toho ovšem nebylo málo, dnes (tj. o den později) premiér Andrej Babiš oznámil, že na tomtéž jednání vlády, kde se bude projednávat zavedení „bavorského modelu“, bude na pořadu i opětovné povinné testování ve firmách. Mimochodem už je ve školách.

  Bek: Vláda příští týden téměř jistě schválí navýšení zaručené mzdy

Opět praktický důsledek: Pokud vám vyjde v práci negativní antigenní test (tedy ten méně spolehlivý), bude to považováno za doklad o tom, že jste neinfekční a na pracovišti nemůžete nikoho nakazit. Tentýž negativní test (nebo i jeho spolehlivější PCR verze) ovšem zároveň nebude považován jako doklad o tom, že nemůžete nikoho nakazit třeba v restauraci.

Logiku z hlediska protiepidemických opatření v tom najít nejde, a nabízí se proto jen dvě možná vysvětlení: Buď vláda slíbila někomu jak dostatečný odběr vakcín, tak testů. Na spotřebu vakcín tlačí tím, že nebude pro volnočasové aktivity uznávat testy, které ale zároveň v práci nařídí jako povinné. A nebo je kabinet složen z idiotů. Těžko říct, která možnost je horší.

Zdroj: https://www.reflex.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com