Tisíce lidí mohou získat příspěvek na bydlení, ale nežádají o něj. Jak na to?

seznamzpravy.cz

Nejen kvůli vysokým cenám energií se tisíce lidí mohou v těchto dnech dostat do finančních problémů. Stát dlouhodobě nabízí pomoc přes příspěvek na bydlení. Využije ho ale jen zlomek lidí. SZ Byznys přináší přehled, jak na to.

Co to je

„Příspěvek na bydlení přispívá na krytí nákladů na bydlení rodinám či jednotlivcům s nízkými příjmy,“ uvádí na svém webu Úřad práce.

Dávku státní sociální podpory je možné získat až tři měsíce zpětně od data podání, peníze pak můžete dostávat opakovaně.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) vyplatilo letos v září 142 tisíc příspěvků na bydlení. Podle odborníků to ale představuje asi jen 30 procent domácností, které na tento příspěvek mají nárok. Zbytek o peníze nežádá, i když může. Jedná se přitom hlavně o seniory.

Stát na tento příspěvek vydává průměrně asi 600 milionů měsíčně.

Kdy o příspěvek můžete žádat

Mnoho lidí si myslí, že na příspěvek má nárok jen v případě, že bydlí ve vlastním. Tak to ale rozhodně není. Nezáleží na tom, jestli máte vlastní nemovitost, nebo bydlíte v nájmu, pouze na tom, kde máte trvalý pobyt.

Žádost lidé podávají jednou za rok. Každého čtvrt roku je ale nutné doložit náklady na bydlení a příjmy rodiny za předcházející tři měsíce. Úřady si tím ověřují, že na příspěvek stále máte nárok.

Kolik příspěvek činí

Jak už jsme v textu dříve zmiňovali, klíčové jsou pro výpočet příspěvku na bydlení tak zvané normativní náklady. Ty každoročně určuje vláda. Liší se podle toho, kolik osob v rodině je a v jakém městě či obci žijí.Odlišné jsou pak částky u družstevních bytů nebo v nemovitostech v osobním vlastnictví.Výše příspěvku za měsíc činí rozdíl mezi normativními náklady a rozhodným příjmem rodiny, který je nutné vynásobit koeficientem 0,30 (30 procent příjmů), v případě Prahy 0,35. Pojďme si to ukázat na příkladu.

  Energie prudce zdražují. Havlíček nastínil, jaké rodiny dosáhnou na státní pomoc

Co se počítá do nákladů, příjmů a jak je doložit

Mezi náklady počítáme logicky v případě nájemního bydlení nájem. U družstevních bytů a bytů vlastníků jde o takzvané srovnatelné náklady. Pro rok 2021 jsou srovnatelné náklady následující:

Mezi náklady MPSV počítá u všech bytů také výdaje na plyn, elektřinu, dodávky tepla, poskytování teplé vody z vodovodů a vodáren či odvádění odpadních vod. Mezi náklady můžete započítat také náklady, které vznikají ve společných prostorách bytového domu – například jejich úklid nebo odvoz komunálního odpadu.

Všechny tyto výdaje je nutné podrobně vypsat. Jejich kompletní výčet, včetně krytých nákladů na pevná paliva, je dostupný zde.

Specifická je pak situace, pokud jste se v poslední době stěhovali. Jestliže jste nežili celé minulé čtvrtletí, které je pro výpočet příspěvku na bydlení klíčové, ve stejném bytě, započtou vám úřady 80 procent tak zvaných normativních nákladů na bydlení.

Jestliže jste příspěvek na bydlení pobírali už v předchozím bytě, příspěvek zůstane stejný i po přestěhování se jinam.

Mezi příjmy patří zejména měsíční plat či mzda. Do příjmů ale počítáme také důchod, rodičovský příspěvek či příspěvek na děti.

„Za příjem se nepovažuje příjem ze závislé činnosti (zaměstnání na základě uzavřené pracovní smlouvy, dohoda o pracích konaných mimo pracovní poměr) u nezaopatřených dětí,“ uvádí na svém webu Úřad práce.

Kde o příspěvek zažádat

O příspěvek můžete žádat na úřadu práce. Jsou dvě varianty. Tou první je klasický dokument v papírové podobě. Druhou možností je vyplnit formulář online přes MPSV. Pro vyplnění si nezapomeňte připravit osobní doklady, dokumenty o vašich příjmech a výdajích a podobně. Pokud žijete s nezaopatřeným dítětem starším 15 let, připravte si také například potvrzení o studiu.

Nezapomeňte vyplnit také doklad o výši nákladů na bydlení. MPSV také nabízí již vyplněný vzor jak základního formuláře, tak dokladu o nákladech.

  Většina obchodů bude na Štědrý den v provozu, na svátky zavře

Budoucnost

Kvůli již zmiňované energetické krizi navrhuje vláda příspěvek na bydlení zvýšit. K normativním nákladům by se připočetl zvláštní přídavek, který by zahrnoval růst cen energií.

Pokud by novela zákona prošla, začala by platit pravděpodobně od začátku roku 2022. Normativní náklady by vzrostly o několik stovek korun, což by následně zvýšilo také výši příspěvku na bydlení. Rozšířil by se také okruh lidí, který by na příspěvek mohli dosáhnout.

Ale i v případě, že by zvláštní příspěvek neprošel, se normativní náklady od ledna zvýší podle zákonné valorizace.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com