Vláda přitvrdí: Nouzový stav zřejmě už zítra, Vojtěch chce zakázat vánoční trhy

seznamzpravy.cz

Kabinet v demisi premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli zhoršující se epidemiologické situaci v boji s covidem-19 projedná ve čtvrtek odpoledne zpřísnění opatření. Očekává se vyhlášení nouzového stavu. Podle informací Novinek mají ministři hlasovat o zákazu sportovních a dalších akcí či uzavření barů a restaurací ve 22.00. Ve hře je i omezení či úplné zrušení vánočních trhů.

Kvůli zavedení plošných opatření předseda vlády Babiš ve středu nově připustil i vyhlášení nouzového stavu. Podle informací ČTK se očekává, že vláda vyhlásí nouzový stav s téměř okamžitou platností, tedy pravděpodobně od pátku, a brzy poté začnou platit i opatření na něj navázaná.

Pokud jde o nová opatření, uvedl, že půjde o omezení kontaktů, nikoli o úplnou uzávěru země.

Omezení velkých akcí na maximálně 500 osob

V úterý jednala přes poledne o zpřísněných opatření více než dvě hodiny Rada vlády pro zdravotní rizika. Z informací, které mají Novinky k dispozici, panovala shoda na tom, že by se měly omezit velké sportovní a kulturní akce pro 500 osob.

Dále by se měly uzavřít také bary a restaurace po 22. hodině.

Nejasná je naopak situace kolem vánočních trhů. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) měl prosazovat jejich úplné uzavření. Na schůzi však měly padat i návrhy na to, že by stačilo zakázat konzumaci. Proti tomu se však měl postavit ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), jenž se obává možných konfliktů. Očekává se proto, že se vláda dohodne na jejich uzavření.

V souvislosti s omezením konzumace se mluví také o možnosti zákazat konzumaci také ve food courtech obchodních center. Konzumovat by se nově mohlo pouze v restauracích a kavárnách.

Mluví se také o tlaku na to, aby opatření začala platit nejlépe v pátek.

Počty nových případů výrazně stoupají od začátku listopadu. Ve středu testy potvrdily přes 18 tisíc pozitivních případů, což je v daný pracovní den nejvíc od začátku epidemie. Úterních téměř 26 tisíc případů byl vůbec nejvyšší denní počet.

  V centru Prahy budou dnes lidé protestovat proti vládě

V nemocnicích je podle posledních údajů 5886 lidí s prokázanou koronavirovou nákazou. Počet pacientů v těžkém stavu se blíží 850.

Maximální počty letos v březnu byly 9500 hospitalizovaných a 2000 lidí na jednotkách intenzivní péče. Podle odborníků se aktuální rekordní počty nakažených v nemocnicích projeví zhruba za dva týdny.

Zdroj: https://www.novinky.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com