Hygiena řeší omikron u 8 lidí a vodních pólistů, vánoční testy školáků nebudou

idnes.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskovém brífinku řekl, že v současnosti jsou v Česku pouze dva potvrzené případy varianty omikron. Zbylých osm pozitivně testovaných jsou pouze v podezření. V Jihomoravském kraji se budou sekvenovat vzorky šesti případů, v okrese Blansko dvou. Prošetřují se také vodní pólisté. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová potvrdila, že žádné speciální testování dětí před vánočními svátky neproběhne.

„V tuto chvíli nemáme žádný jiný než ony dva potvrzené případy sekvenací v Liberci. U všech ostatních jde o suspektní případy, které vychází z diskriminačního PCR, ale nejsou potvrzeny sekvenací. Neříkám, že se nemohou potvrdit,“ řekl Vojtěch.

Na území Jihomoravského kraje je aktuálně podezření na šest případů omikron. Patří mezi ně dvě zdravotní sestry a jejich dvě děti. Jsou v domácí izolaci a nemají těžký průběh, tudíž nepotřebují lékařskou péči. Podle mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veroniky Plaché nebyli nikde v zahraničí.

V Brně se před dvěma týdny hrálo vodní polo, kterého se účastnil i tým z Jihoafrické republiky. „I tam prošetřujeme možné vazby nákazou omikron,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Podezření na omikron je také u dvou dětí na Blanensku. Všichni, kteří byli v kontaktu s podezřelými, jsou v karanténách.

„Pečlivě sledujeme situaci, každý den se provádí sekvenace u minimálně 10 procent pozitivních vzorků. Funguje sekvenační strategie, kterou jsme zahájili před létem, všechny laboratoře jsou zapojeny,“ dodal Vojtěch. Jsme podle něj v lepší situaci, než když nastupovala varianta alfa, respektive delta.

Potvrzené zatím zůstávají pouze případy z Liberecka. První nakaženou byla žena, která se vracela z cest do České republiky z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj. Jako druhý případ se v Česku ve středu potvrdil právě její kontakt.

Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.  Celkem je v Evropě aktuálně případů omikronu, nejvíce hlásí Dánsko.

  Politologové: V4 je nyní ochromena, její konec ale není pravděpodobný

Testování dětí před Vánoci nebude

Ve školách neproběhne žádné speciální testování dětí před vánočním volnem. Poslední proběhne v pondělí 20. prosince, řekla hlavní hygienička Svrčinová.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com