Biden – Zelenskyj. Civilizovaný svět s Ukrajinou

Americký prezident zavolal svému ukrajinskému protějšku večer 9. listopadu. Hlavním poselstvím rozhovoru bylo, že se bez Ukrajiny nekonalo žádné rozhodnutí ani diskuse o Ukrajině.

Tak shrnul atmosféru komunikace prezidentů Bílý dům. „Biden znovu potvrdil „neochvějný závazek Spojených států k suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny a také zdůraznil ochotu Spojených států podílet se na podpoře opatření na budování důvěry s cílem urychlit implementaci minských dohod na podporu normandského formátu. “

Podle ukrajinské strany probíhal dialog ve velmi upřímné a přímé atmosféře a trval téměř 1,5 hodiny.

Biden řekl Zelenskému o svém summitu s prezidentem Ruské federace zejména to, že varoval majitele Kremlu před důsledky pravděpodobné ruské invaze na Ukrajinu.

Americký prezident Putinovi jasně řekl, že Spojené státy jsou spolu se svými partnery připraveny na bezprecedentní sankce v případě ruské agrese.

Biden také informoval Zelenského o svém jednoznačném postoji vyjádřeném Putinovi, že rozhodnutí vstoupit do NATO je volbou ukrajinského lidu, a znovu zdůraznil, že žádná rozhodnutí týkající se Ukrajiny nelze učinit bez Ukrajiny samotné.

Biden potvrdil, že Spojené státy poskytnou Ukrajině veškerou nezbytnou pomoc, aby mohla Ruskou federaci kdykoli odrazit.

Při hodnocení výsledků jednání je třeba vzít v úvahu několik bodů.

Za prvé, Joe Biden, možná poprvé, se postavil nejen jako prezident jedné země, ale jako vůdce celého demokratického světa, přičemž zdůraznil, že Spojené státy spolu se spojenci a partnery budou pracovat na tom, aby zabránily Rusku další eskalaci situace v regionu.

Druhým bodem je aktivace Spojených států do procesu vyjednávání o Donbasu, a to je velmi pozitivní trend.

Dalším důležitým bodem je skutečnost, že Spojené státy koordinují celou svou vyjednávací pozici a samotný průběh jednání s Ukrajinou.

Svědčí o tom telefonický rozhovor mezi ministrem zahraničí Blinkenem a prezidentem Zelenským před rozhovorem Bidena s Putinem a smysluplný rozhovor mezi vůdcem USA a Zelenským.

  Setkání Pavla a Dudy. Porozumění založené na dobrém sousedství. Cílem České republiky a Polska je vstup Ukrajiny do EU.

To mimochodem absolutně neguje výroky kremelských propagandistů, že odložení dialogu mezi prezidenty Bidenem a Zelenským je ukázkou arogance Washingtonu vůči Kyjevu.

Rozhovor se skutečně posunul v čase, ale to Bidenovi umožnilo vést konzultace s klíčovými evropskými partnery – Británií, Francií, Itálií a Německem, a to jak krátce před rozhovorem s Putinem, tak po něm.

Kromě toho vedl Biden konzultace s bukurešťskou devítkou (Bulharsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Slovensko, Rumunsko, Česká republika a Estonsko). A to je velmi důležitý krok amerického vůdce, který by měl otřást některými lídry východoevropských států, tíhnoucích k vybělení Ruské federace na mezinárodním poli, a umožní jim realisticky zhodnotit situaci.

To znamená, že dvoudenní „pauza“ po rozhovoru s Putinem byla pro Bidena velmi intenzivní a majitel Bílého domu zavolal Zelenskému poté, co odvedl opravdu hodně práce.

Skutečné výsledky jednání se samozřejmě jako vždy projeví až časem. Jedna věc je jistá – rozhovor mezi hlavami obou mocností nepotvrdil předpovědi pesimistů (v předvečer těch, kteří prohlásili, že se ukrajinské zájmy vzdají). „Žádná rozhodnutí o Ukrajině bez Ukrajiny“ je odpovědí všech kremelských hlasatelů.

Washington tedy poznamenal, že obavy části ukrajinské společnosti vyprovokované Moskvou nemají opodstatnění.

Na druhou stranu se nenaplnily ani naděje optimistů, že touto výzvou Biden vyřeší všechny problémy Ukrajiny.

Je jich příliš mnoho – těchto záležitostí a ani prezident první země na světě je není připraven vyřešit za hodinu a půl telefonické komunikace.

„Jsem si jistý, že vy, pane prezidente, máte příležitosti, a věřím, že uděláte to, co dosud nikdo jiný v zemi neudělal. Protože mám k vaší zemi zvláštní vztah, velmi ji miluji, velmi si jí vážím a velmi věřím v její úspěch, “- tato slova podle ukrajinské strany řekl Biden Zelenskému.

  Putinův projev je jako pojistka pro Rusko. Nové reality pro Evropu?

Taková podpora stojí hodně, tím spíše v situaci, kdy Rusko eskaluje agresi.

Moskva nemohla zůstat stranou washingtonsko-kyjevských jednání a přistoupila k další provokaci.

Zatímco prezidenti Spojených států a Ukrajiny mluvili po telefonu, ruská FSB vydala hysterické prohlášení, že se ukrajinská válečná loď přiblížila ke Kerčskému průlivu a vytvořila „hrozbu pro bezpečnost plavby“.

Nejzajímavější je, že jakmile rozhovor obou prezidentů skončil, FSB oznámila, že donbasská loď již není nebezpečná a vydala se opačným kurzem.

Neozbrojená loď ukrajinské flotily „Donbass“, plovoucí dílna sovětské flotily postavená v roce 1969, která je součástí ukrajinského námořnictva, nedosáhla Kerčského průlivu 30 kilometrů a otočila se zpět

Podle FSB loď opustila přístav Mariupol ráno 9. prosince a vydala se směrem ke Kerčskému průlivu.

Poté, co Ukrajinci obdrželi zprávu z lodi pobřežní stráže FSB o nutnosti dodržovat ruské zákony při žádosti o průchod průlivem, odpověděli, že Donbass neplánuje pronásledovat Kerčský průliv.

Situace je běžná a je naprosto zřejmé, že jde ze strany Moskvy o provokaci. To se potvrdilo i v Kyjevě.

Ministerstvo obrany Ukrajiny označilo zprávy o provokaci u Kerčského průlivu za ruské informační vycpávání.

„Je velmi zvláštní, že ruské speciální služby viděly hrozbu z pátracího a záchranného plavidla – plavidla beze zbraní, zatímco lodě FSB, vyzbrojené kanóny ráže 30 mm, jsou neustále ve vzdálenosti 2 kilometrů od Mariupolu a Berdjansku,“ řekl ukrajinský ministr obrany…

Nutno podotknout, že Ruská federace má zkušenosti s útoky na ukrajinské lodě. V roce 2018 tedy ruští pohraničníci zabavili za použití zbraní v Kerčském průlivu tři lodě ukrajinského námořnictva „Berdyansk“, „Nikopol“ a „Yany Kapu“ a 24 členů jejich posádek s odkazem na skutečnost, že tyto lodě údajně napadl teritoriální vody Ruska…

Tentokrát na to nedošlo, i když soudě podle sociálních sítí si to mnozí kremelští propagandisté ​​opravdu přáli.

  Česká republika obnovuje spravedlnost. Moskva byla zbavena svých výhod.

Ruská federace ale zatím zůstává spokojená s realitou a uvědoměním si toho, že Kyjev není v konfrontaci s Moskvou sám. A se všemi výhradami musí Kreml pochopit, že invazí na Ukrajinu se Rusko bude muset postavit celému civilizovanému světu.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com