Ruští chlapi zachraňující Afričany. Nový film oslavuje Putinovy žoldáky

idnes.cz

V Rusku se představí film o skupině „ruských armádních instruktorů, kteří vyrazili pomoci Mosambiku v boji s Islámským státem. Kontroverzní snímek je dalším z děl věnovaných operacím ruských žoldnéřů, jež vyrobila společnost ruského miliardáře Jevgenije Prigožina. Toho média viní, že financuje ruské žoldnéřské společnosti, zejména Wagnerovu skupinu.

Film Granit, jenž autoři věnovali „našim ruským chlapům“, podle listu The Moscow Times (TMT) líčí události ze skutečného života ruských žoldnéřů, kteří bojovali v severomosambickém regionu Cabo Delgado.

„Film vychází z působení ruské soukromé vojenské společnosti v Mosambiku. To vše se stalo v reálném životě,“ popsal deníku režisér snímku Denis Nejmand. Granit v premiéře odvysílá ruská provládní stanice NTV. Film vyrobila společnost Aurum, kde má Prigožin hlavní podíl.

Film začíná scénou, v níž bojovníci Islámského státu zničí vesnici třináctiletého Joseho a jeho staršího bratra Luise. Radikálové poté chlapcům řeknou, ať se přidají do jejich řad, nebo čelí stejnému osudu jako jejich příbuzní. Luis s nabídkou i přes nesouhlas bratra souhlasí.

„Mosambik poté žádá Rusko o pomoc s bojem proti ozbrojencům a do země přijíždí speciální skupina v čele s velitelem Granitem. Jednotka najde v džungli Joseho, jenž ozbrojencům utekl. Chlapec se ale nemůže vrahům pomstít a prozradit jejich polohu, protože by pak ohrozil svého staršího bratra,“ líčí distribuční společnost na YouTube.

V traileru zaznívají z úst Afričanů například věty jako „Sověti pro nás byli jako Bohové“. Nechybí dramatická hudba, množství výbuchů a speciálních efektů ani hrdinská záchrana druhů zraněných v boji.

Rusové bojující proti zlým silám

TMT již dříve informoval, že v roce 2019 bojovalo v Mosambiku několik set Rusů, kteří patří k žoldnéřské Wagnerově skupině. Ta je podle mnoha západních činitelů napojena na lidi z blízkosti ruského prezidenta Vladimira Putina. Při boji proti islámským povstalcům přišlo v Mosambiku podle listu o život nejméně sedm ruských žoldnéřů.

  Česko vstup Finska a Švédska do NATO plně podporuje, řekl Lipavský

Žoldáci Wagnerova uskupení podle TMT slouží ruským soukromým i státním zájmům také na východní Ukrajině či v Sýrii. V Africe se kromě Mosambiku „wagnerovci“ zapojili do bojů ve Středoafrické republice, Libyi či v Súdánu. Pozvánku na podzim obdrželi také do konfliktu v Mali.

Podle Nejmanda během natáčení nebylo tajemstvím, že žoldáci, na jejichž příběhu je film Granit postaven, patřili právě k Wagnerově skupině.

„Ve filmu jsme je ale nejmenovali, protože ve skutečnosti nezáleží na tom, která soukromá vojenská společnost tam působí. Film je o tom, jak ruští chlapi pomáhají Afričanům proti zlým silám,“ uvedl Nejmand s tím, že film se natáčel ve Středoafrické republice.

Ačkoli Prigožin opakovaně trvá na tom, že není s wagnerovci ani dalšími žoldnéřskými společnostmi nikterak spojen, řada filmů produkovaných jeho firmami zobrazuje ruské „instruktory“ bojující na východní Ukrajině či ve Středoafrické republice, tedy na místech, kde Wagnerova skupina působí.

Jedním z těchto filmů je Turista, jenž pro změnu vypráví příběh týmu ruských vojenských poradců vyslaných do Středoafrické republiky v předvečer prezidentských voleb v roce 2020. Nevládní organizace i nezávislí pozorovatelé OSN tvrdí, že tito „instruktoři“ byli ve skutečnosti právě polovojenské jednotky wagnerovců.

Evropská unie v polovině prosince uvalila sankce na osm lidí a tři společnosti, které jsou podle ní na Wagnerovu skupinu napojené. Sedmadvacítka schválila zákaz vstupu a zmrazení jejich majetku na území unie. Kreml jakékoli napojení na žoldnéřskou organizaci odmítá.

Podle EU je skupina „zapojená do závažného porušování lidských práv a destabilizačních aktivit“ a má na svědomí mučení, svévolné zabíjení či mimosoudní popravy. Mezi potrestanými je i někdejší důstojník ruské GRU Dimitrij Utkin přezdívaný Wagner, jenž skupinu zakládal.

Zdroj: https://www.idnes.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com