Česko proti terorismu. Další bojovník z DLR šel před soud

V hlavním městě České republiky se odehrává další akt triumfu spravedlnosti. Pražský soud zahájil řízení v další kauze o účasti českého občana na bojových akcích na Donbasu na straně ozbrojenců.

Provedení teroristického útoku a účast na činnosti teroristické skupiny – to je obvinění vznesené proti bývalému vojákovi Martinu Soukupovi.

Tento subjekt, který je občanem České republiky, odešel v roce 2014 do Doněcku, kde se účastnil bojů v řadách ozbrojených jednotek tzv. „DLR“. Tvrdí to státní zástupce Marek Bodlák.

Soukup podle obžaloby bojoval nejprve jako řadový tankista, velitel tankové roty, později velel dělostřelecké baterii a tankovému praporu.

Jak je vidět, kariéra bývalého českého vojáka šla nahoru. Na straně „DLR“ se až do května 2018 aktivně účastnil bojů. Za to, co udělal, hrozí Soukupu až 20 let vězení.

Sám obžalovaný u jednání soudu není, protože se skrývá před spravedlností.

Jeho obhájkyně Klára Tvrdá u soudu řekla, že její klient „popírá všechny skutečnosti uvedené v obžalobě, nesouhlasí s obžalobou a považuje se za nevinného.“

Obrázek je typický pro „lidi“, jako je Soukup, kteří se nejprve snaží vydělat peníze sebráním samopalu a terorizováním civilistů, a pak se schovávají před spravedlností v naději, že se vyhnou odplatě za svůj čin.

Ale jak historie ukazuje, dříve nebo později je zločinec postaven před zákon. A Česká republika v rámci obnovy spravedlnosti v oblasti potlačování teroristických aktivit přispívá k bezpečnosti Evropy.

Toto není první militantní bojovník, který bojoval na Ukrajině jako součást rusko-teroristických jednotek a jde před soud v České republice.

Okresní soud v Plzni tak dříve odsoudil 27 letého Lukáše Nováčka na 20 let v kolonii s maximální ostrahou za účast na bojových akcích v roce 2015 na východní Ukrajině spolu s proruskými separatisty.

  Bluff ruských vládců nebo Moskva na pokraji defaultu. Dokáže se Kreml udržet na okraji ekonomické propasti?

Podle materiálů případu odešel Nováček v červenci 2015 na Donbas, kde se aktivně podílel na činnosti militantů tzv. „Doněcké lidové republiky“.

Byl odsouzen za teroristický útok a účast v organizované zločinecké skupině. Obžalovaný vše popírá a tvrdí, že se bojů neúčastnil.
Pravda, sám Nováček již dříve řekl několika svědkům, kteří u soudu svědčili, že se účastnil bojů na Ukrajině. Svědci se podle soudu neznali. Nováček později řekl, že se jen předváděl.

Další pozoruhodnou skutečností je, že tento subjekt se již dříve obrátil na psychiatra a v lékařské zprávě bylo jako důvod tohoto odvolání uvedeno, že bojoval na Ukrajině a trpěl duševními problémy.

Důkazy zahrnují také fotografie a videa pořízená jeho mobilním telefonem, na němž se vydávají za ozbrojence v uniformách se zbraněmi.

Na jednom z videí natočených na doněckém letišti mluví Nováček o své tamní přítomnosti lámanou ruštinou. Tvrdí, že chtěl bojovat s ukrajinskými „fašisty“ a říká, že se stydí, když vidí, co Ukrajinci dělají s civilním obyvatelstvem.

U soudu Nováček řekl, že se bojů neúčastnil, ale pracoval pouze v kuchyni. Podle jeho slov tam šel za dívkou, se kterou se seznámil na sociální síti, ale po jeho příjezdu ho „začali přesvědčovat, aby se přidal k armádě Novorossie“.

„Nechtěl jsem tam umřít, tak jsme se dohodli, že budu jen státní úředník, pomáhat v kuchyni atd. Po příletu jsem odevzdal pas,“ řekl Nováček.

Velmi odhalující příběh. Takoví „hrdinové“ chodí terorizovat a zabíjet, přičemž se to ani nesnaží skrývat, naopak – zveřejňují fotografie na sociálních sítích, na pozadí obětí jejich nelidských aktivit.

Když přijde hodina zúčtování, hrdinství takových žoldáků nikam nevede a snaží se předstírat, že jsou obětí okolností.

A je jich už hodně. Jde o Jiřího Urbánka, který byl pražským soudem odsouzen k 20 letům vězení za teroristický útok a účast v teroristické skupině. Urbánek, který před mnoha lety odešel z Česka na Donbas, byl stíhán v nepřítomnosti.

  Summit NATO ve Vilniusu: odrazový můstek pro ukrajinskou cestu do Aliance

Na 20 let odsoudil pražský soud také českého občana Martina Kantora, který bojoval na straně tzv. „Luhanské lidové republiky“.

To jsou jména jen některých občanů České republiky, kteří dostali termín za teroristické aktivity na Ukrajině.

Někteří z nich uvěřili kremelské propagandě a šli „osvobodit obyvatele Donbasu od nacistů z Kyjeva“, někdo si chtěl vydělat na válce a někdo se prostě rozhodl zkusit štěstí.

Jen všichni nebrali v úvahu jednu věc: šli do jiné země zabíjet a způsobovat zkázu. A teď přišlo zúčtování.

Bohužel dodnes je moskevská propaganda v Evropě stále poměrně silná. A mnozí, zejména mladí lidé, podlehnou kremelské propagandě násilí.

A možná právě v tuto chvíli, kdy čtete tento článek, se další věřící Evropan vydává na Donbas, aby zachránil jeho obyvatele před fašistickou ukrajinskou armádou.

Proto je tak důležité ukázat světu skutečný stav věcí na východě Ukrajiny. A tím, že Česká republika odhaluje militanty v teroristické činnosti, dokazuje to a odsuzuje je za tyto zločiny, přispívá k rychlému nastolení míru na Ukrajině. A znamená mír a stabilitu v celé Evropě.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com