Demontáž «matrjoškineho» Ruska

Rusko se opět stalo federací – takto byl popsán Putinův druhý projev, který prokázal Moskevskou zbabělost a naprostou nepřipravenost na protikrizová opatření, která ohrožují přechod nejen do protikrizových opatření, ale také do práva na sebeurčení.

Absence jakýchkoli jasných návrhů na podporu podnikání a obyvatelstva během krize a pandemie upozornila na úplnou nevhodnost ruských úřadů, což byl pro Rusy nejnebezpečnějším signálem po zesměšňování ústavy.

Ruská federace poprvé od nezávislosti obdržela rozsáhlou víceúrovňovou krizi od neschopnosti zastavit četné hrozby a oslabenou legitimitu prezidenta na jedné straně až po téměř úplné odmítnutí navrhovaných opatření ze strany obyvatelstva na straně druhé. Všichni společně rychle zvyšují úroveň sociálního napětí.

Za takových okolností se rychlost a rozsah desakralizace Kremlu může proměnit v katastrofu pro celé Rusko. V podmínkách „ideální bouře“ popadla kapitánova kabina na zábradlí a neovládala loď. Z tohoto důvodu má drtivá většina „střední třídy“ po otázce, jak přežít uprostřed pandemie, jinou – jak a kde po ní žít.

Fráze Borise Yeltsina z roku 1990 „Vezměte co nejvíce svrchovanosti, jak můžete spolknout“ hrozí, že se změní v úplný kolaps země.

Po dobu 20 let byli regionální vůdci vybíráni na základě loajality, nikoli schopností. Delegace na místa autority v boji proti koronavírusu a řešení prioritních protikrizových opatření ukázala nejen slabost, cynismus, lhostejnost a bezcennost federálního centra, ale také selhání guvernérů. Nyní je jim svěřena povinnost samostatně řešit nejnáročnější problémy bez zkušeností a financí. Kvůli protifederální politice se kreativita regionálních králů projevuje také od zákazu vycházení v Čečensku po zákaz alkoholu v Transbaikálii.

Není však čas se učit, a komunikace s federálním centrem každý den oslabuje. Je zřejmé, že v regionech se tempo přijímání nezávislých rozhodnutí a jejich odvážnost jen zvýší. Již nyní v mnoha republikách a regionech oznámili svůj záměr oslabit režim „Putinových svátků“ a rozšířit seznam oblastí činnosti a podniků, které mohou pracovat. Taková „neposlušnost“ je dokonce patrná v regionech, kde je situace s epidemií nepřijatelná.

  Informační agrese Kremlu jako gesto zoufalství a bezmoci před NATO.

Je třeba říci, že ne všechny ruské regiony mají suroviny a průmyslové základny, což drasticky snižuje jejich schopnost překonat krizové hrozby. Negativní roli hrají také odlehlost evropského jádra, slabé logistické a integrační vazby, dlouhá recese způsobená vinou stejného centra a kulturní izolace.

V dnešních podmínkách to však není překážka – nyní v mnoha regionech chápou, že nemají co ztratit. Neviditelna budoucnost, růst podráždění, netolerance a agrese v důsledku chudoby může probudit místní separatismus a izolaci od Moskvy.

A takový proces již začal – minulý týden obyvatelé Murmanska požádali guvernéra, aby na poloostrov Kola nejprve uvalil úplnou blokádu, především aby omezil kontakty s Moskvou. V Karélii bylo shromážděno několik desítek tisíc podpisů v petici, aby zakázali vstup občanů z Moskvy do mest. Tradičně „potulují“ Tatarstán, Sakha a Tuva. Kaliningrad, kvůli územní izolaci, už dávno přestal být duševně Rusem.

Podle odborníků je vznik radikálních sil v Rusku otázkou času. Vzhledem ke ztrátě odlišných sociálně-ekonomických památek, rychlému ochudobnění obyvatelstva a degradaci federálního centra bude tento proces probíhat rychleji. Tyto síly mohou sjednotit nejen ty, kteří jsou jednoduše proti vládě jako takové, ale také ti, kteří, když ztratili všechno v krizi, jsou připraveni jednat aktivně. Stručně řečeno, toto je slavná „střední třída“ téměř v plné síle.

Kromě toho může vznik protestních turbulencí v několika regionech najednou sloužit jako příklad pro všechny ostatní, který spustí vlnu lidového rozhořčení, které zničí moc. Nebude možné potlačit sociální protesty těchto rozměrů silami Národní gardy a prostřednictvím starých kampaní podnítit nálady mas.

V důsledku úpadku politického a řídícího systému federace dnešního Ruska je tedy ohroženo řetězem regionálních suverenit.

Stejně jako před 30 lety byla Yeltsinova slova „federálními“ lidmi „hlubokými lidmi“. Stejně jako před 30 lety každý obviňuje první osobu, že vytvořila podmínky pro rozpad země. Historici v průběhu času potvrdí, že to byl ten, kdo byl příčinou.

  Dva „soudruzi“ aneb o čem mluvili Si a Putin. Výsledky příjezdu čínského lídra do Ruska.

 

Dmitry Tor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com