Pekarová vyzvala Maďary, aby se zbavili svého premiéra Orbána

news.fox-24.com

Předseda Poslanecké sněmovny a šéf druhé nejmenší strany vládní koalice TOP 09 Market Pekarov Adamová se ostře vyjádřil na adresu maďarského premiéra Viktora Orbána.

Pekarová na svém Facebooku k blížícím se parlamentním volbám v Maďarsku poznamenala: „Češi už Babiše vykopli. Pevně ​​doufám, že se to podaří i Maďarům.“

Dodala také, že pro Česko je důležité, aby Maďarsko zvolilo změny v dubnových volbách – stejně jako my. Je důležité, aby se Evropská unie skládala ze států, jejichž vlády mají především demokratické principy, a ne výhody svých premiérů.

Na základě výsledků vyjádření Pekarové požaduje bývalý prezident Václav Klaus, aby poslanci odvolali Markétu Pekařovou Adamovou z funkce předsedkyně dolní komory zastupitelstva. Důvodem se nazývá její prohlášení o Orbanovi.

Podle Klause jde o „upřímná prohlášení, že Maďaři by měli v nadcházejících komunálních parlamentních volbách sesadit svého dlouholetého premiéra Orbána, těžko uvěří, že v historii česko-maďarských vztahů došlo k naprosto bezprecedentnímu nepřátelskému útoku jedním z našich nejvyšších ústavních činitelů.“ …

Exprezidentka také argumentuje tím, že Pekarová „svými slovy, která poškozuje vlastní zemi a její zahraniční politiku, potvrzuje, že nevyzrálí, arogantní lidé nepatří do nejvyšších vládních funkcí. Možná řekla něco jako šéfka marginální politické strany, ale to nemůže říct jako předsedkyně Poslanecké sněmovny.“

Pekarová Adamová po všem, co se stalo, řekla, že svých slov určitě dodržuje.

„Orbanova podpora kazašského prezidenta, který neváhal dávat rozkazy demonstrantům a přizval na pomoc ruské tanky, prý potvrzuje prezidentův názor. „Zdá se, že Viktor Orbán považuje Rusko za bližšího spojence než ostatní země EU včetně České republiky,“ dodala.

Nelze ale nevzít v potaz, že předsedkyně Poslanecké sněmovny vyjádřila svůj postoj k evropské politice za svobodnou Evropu, nikoli za autoritářský režim, neboť Orbán mimo jiné vytváří diktátorský režim v centru Evropě, v zemi, kde se v 50. letech bojovalo proti totalitě.

  Vyděděnec jménem Rusko. Spojené státy vyhostí tři stovky ruských diplomatů.

Odsuzovat postoj Pekařové Václavu Klausovi je přinejmenším neetické, protože člověk, který byl prezidentem země, která pokojně došla k demokracii, je přinejmenším hloupé posuzovat boj za demokracii v jiné zemi.

S prohlášením Markéty Pikarové můžete nakládat různě, ale jedno je třeba pochopit s jistotou, Orbán je hrozbou pro evropskou bezpečnost nejen v regionu, ale pro Evropskou unii jako celek.

Autor: Peter Jelen

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com