U Úřadu vlády protestovali zemědělci, vadí jim změny dotačních plánů

idnes.cz

Před Úřadem vlády v Praze v úterý demonstrovali zemědělci proti změnám dotačních plánů, které určí vyplácení peněz v letech 2023 až 2027. V podvečer měla o plánu vláda jednat. Podle policie až 4 500 lidí si přineslo transparenty, skandovali „Hanba!“ či zvonili zvonci. Řečníci kritizovali, že vláda změnu se zemědělci nekonzultovala, žádali rovné podmínky pro všechny.

Před Strakovou akademií na Malé Straně se sešlo nejprve několik stovek lidí, později jejich počet policie odhadovala až na 4 500. Někteří přijeli s traktory. Na akci dohlížely asi dvě desítky policistů.

Lidé si na protest přinesli kromě transparentů třeba i kravské zvonce, kterými zvonili, dále bubnovali. Na jednom z transparentu stálo „Chceme chovat krávy a ne poslouchat voly“. K vidění byl také velký pohřební věnec, určený symbolicky „pro chov prasat“.

Hodně lidí nemělo nasazený respirátor, ačkoliv k tomu pořadatelé účastníky vyzývali. Mezi lidmi byli i příznivci hnutí Chcípl PES. Skandovalo se „Nechceme dotace, chceme rovné podmínky” či „Nechceme jídlo přes půl světa”. Později dav namířil skandování přímo na Úřad vlády s křikem „Vylezte, zbabělci“.

Zemědělcům vadí nedostatečné projednání plánovaných změn se zemědělskou veřejností. V návaznosti na vládní rozhodnutí varují před kolapsem živočišné výroby, podle šéfa Zemědělského svazu Martina Pýchy hrozí likvidace chovů.

Podle protestujících prospějí nová pravidla vlády pouze zemědělcům, kteří jenom „sají“ dotace. Označili je za „zemědělce z Václaváku“. Chtěli by, aby se zachoval kompromis, na kterém se dohodly subjekty s odcházející vládou.

Na pódiu vystoupil třeba prezident Agrární komory Jan Doležal. Slíbil, že pokud vláda nezareaguje, demonstrace budou pokračovat.

Dalším řečníkem byl Pýcha ze Zemědělského svazu. Odmítl, že by na demonstraci lidé „byli dovezeni” pro zvýšení počtu. „Pokud by se demonstrace neuskutečnila, už bylo rozhodnuto o zemědělcích bez zemědělců,“ řekl. Dav následně skandoval „Nejsme ovce”.

  Vlevo dole: Mělo to být Zemanovo velké finále. Všechno je jinak

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová s mikrofonem sdělila, že čeští zemědělci podrželi zemi během pandemie. V Evropě tehdy podle ní byly prázdné regály, čehož bylo Česko ušetřeno.

„Národ, který má jako své jídlo knedlo, vepřo, zelo, dováží každé druhé kilo vepřového ze zahraničí za nehorázné ceny. Cena českého prasete je směšných 700 korun,“ nechal se slyšet Jan Stibal ze Svazu chovatelů prasat. Dodal, že je rád, ze všichni – zemědělci i chovatelé – drží pospolu.

Se změnou přišla nová vláda v prosinci

Ministerstvo zemědělství nově vedené lidovci v prosinci oznámilo, že se rozhodlo upravit plán připravený bývalým vedením úřadu tak, aby byl šetrnější k přírodě a půdě.

Vyjednalo také posun termínu odeslání finálního návrhu k posouzení Evropské komisi. Původní verzi plánu ekologické organizace kritizovaly, podle nich dostatečně nepřispívala k ochraně přírody a krajiny.

Podle lednového vyjádření mluvčího ministerstva Vojtěcha Bílého je potřeba odeslat plán EK co nejdříve.

Pokud změny, jako je například takzvané zastropování plateb, tedy maximální hodnota dotace na jednu farmu, projdou, Agrární komora plánuje i ústavní žalobu kvůli způsobu projednávání. Podle prezidenta komory Doležala není schválení změn bez diskuse se zemědělskou veřejností legální.

Členové Agrární komory produkují podle informací na jejím webu přes 80 procent veškerých zemědělských a potravinářských komodit.

Zdroj: https://www.idnes.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com