Koruna ztratila dřívější zisky, oslabila k euru i dolaru

burzovnisvet.cz

Koruna ve čtvrtek i přes počáteční posilování ztratila dřívější zisky a oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru proti předchozímu závěru ztratila 15 haléřů a okolo 17:00 se obchodovala v kurzu 24,51 Kč/EUR. K dolaru si pohoršila o čtyři haléře na 21,38 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Pražská burza opět posílila, a vylepšila tak rekordní hodnotu od září roku 2008.

Koruna posilovala od 3. ledna, a dostala se tak v předchozích dnech na nejsilnější úroveň k euru od září 2012. Až v úterý mírně oslabila, následující den nicméně znovu zpevnila. Koruně podle analytiků pomáhá politika ČNB a vidina dalšího zvýšení úrokových sazeb.

„Koruna, stejně jako okolní regionální měny, dnes korigovala předchozí zisky. Její kurz se vůči euru posunul z ranních kotací u 24,30 Kč/EUR k odpoledním hodnotám nad 24,45 Kč/EUR. Proti koruně dnes stály mírně klesající tržní sazby,“ uvedl analytik Komerční banky Jan Vejdělek.

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok dnes podle něj uvedl, že centrální banka bude muset dále držet utaženou měnovou politiku, aby dostala inflaci pod kontrolu. Je podle něj evidentní, že úrokové sazby budou muset jít ještě o něco výše. Zároveň je ale pro něj těžko představitelné, že by sazby měly jít přes pět procent.

Bankovní rada ČNB před Vánocemi zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Snaží se tak zpomalit silný růst inflace.

Burzovní index PX ve čtvrtek stoupl o 0,41 procenta na 1448,75 bodu. Drží se tak na nejsilnější úrovni od 3. září 2008, na kterou se dostal ve středu. K dnešnímu růstu burze pomohlo hlavně posílení akcií bankovní skupiny Erste a Komerční banky.

Stejně jako ve středu patřily cenné papíry Erste a Komerční banky k nejobchodovanějším. Akcie Erste navíc zaznamenaly druhý nejvýraznější růst z hlavních emisí, když zdražily o 1,84 procenta na 1080,50 koruny. Akcie Komerční banky si polepšily o 0,76 procenta na 994 korun.

  Maláčová: Sociální služby možná dostanou na dofinancování 900 mil. Kč na výdělky

Nejvýraznějšího růstu dosáhly cenné papíry firmy Photon Energy, která se zabývá stavbou solárních elektráren. Připsaly si 2,01 procenta na 40,60 koruny. Naopak největší propad postihl akcie softwarové společnosti Avast, které zlevnily o 0,84 procenta na 176,50 koruny. Výraznějšímu posílení burzy bránilo také oslabení cenných papírů energetické firmy ČEZ, která zaznamenala třetí největší objem obchodů z hlavních emisí. Akcie ČEZ odepsaly 0,25 procenta na 811,50 koruny.

Kurz české měny:

Předchozí závěr Čtvrtek kolem 17:00
Kč/EUR 24,36 24,51
Kč/USD 21,34 21,38

 

Zdroj: Patria Online

Autor: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com