TK po jednání vlády o pracovní karanténě či testování

irozhlas.cz

Seznam profesí, na něž se bude vztahovat takzvaná pracovní karanténa, by na dnešním zasedání měla schválit vláda Petra Fialy (ODS). V rámci opatření proti šíření covidu-19 ministři projednají například i podobou testování ve školách od příštího týdne. Kabinet měl původně jednat ve středu. Na dnešek přeložil své zasedání kvůli středeční schůzi Sněmovny k hlasování o důvěře vládě, která se protáhla až do čtvrtečního rána a po přestávce ji zákonodárci uzavřeli ve čtvrtek večer. Pracovní karanténa se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Podmínky pro pracovní karanténu určí krajské hygienické stanice. Režim bude fungovat až ve chvíli, kdy to bude nezbytně nutné, aby nebyla ohrožena péče o pacienty nebo klienty. Válek to řekl novinářům před jednáním vlády.

Účelem pracovní karantény má být udržet fungování státu v případě, kdy by se mezi zaměstnanci kritické infrastruktury ve větší míře rozšířila varianta covidu-19 omikron. Týkat by se mohla zdravotnictví, dopravy, energetiky, vodního hospodářství či pohřebnictví. Lidé z těchto oblastí, kterým by v zaměstnání vyšel pozitivně antigenní test, by mohli pracovat dál v izolovaném prostředí. Pokud by se nákaza potvrdila PCR testem, do práce by už nedocházeli.

Testovat ve školách by se od pondělí 17. ledna mělo jednou týdně antigenním testem. V případě pozitivního výsledku bude následovat PCR test. Dosud se děti ve školách testovaly dvakrát týdně. Testování se kvůli zkouškovému období nebude týkat vysokých škol.

Kabinet projedná i návrh, aby se náhradníkem členky takzvané Benátské komise (Evropské komise pro demokracii prostřednictvím práva) stal soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek. Náhradnicí české členky komise Veroniky Bílkové byla dosud Kateřina Šimáčková, která se ale stala soudkyní Evropského soudu pro lidská práva. Nynější funkční období členky i náhradníka za ČR končí v říjnu.

  Desítky škol prosí o prázdniny. „Plošně se zavírat nebudou,“ trvá na svém Gazdík

Vláda také formálně odvolá Miroslava Jindřicha z Legislativní rady vlády. Jindřich se koncem roku členství v radě vzdal kvůli vysokému věku a tomu, že skončil ve funkci notáře.

Válek: Pracovní karanténa se bude týkat zdravotníků a sociálních služeb

Pracovní karanténa se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) bude týkat jen zdravotníků a pracovníků v sociálních službách. Podmínky pro pracovní karanténu určí krajské hygienické stanice. Režim bude fungovat až ve chvíli, kdy to bude nezbytně nutné, aby nebyla ohrožena péče o pacienty nebo klienty. Válek to řekl novinářům před jednáním vlády. Lidé zařazení do pracovní karantény budou moci chodit do práce i v případě, že budou mít pozitivní antigenní samotest na koronavirus.

Systém pracovní karantény budou zdravotní nebo sociální zařízení moci podle Válka využít jen pro zaměstnance, kteří jsou pro jejich fungování nezbytně nutní, a to až ve chvíli, kdy by mohla být ohrožena péče. Povolení a podmínky budou muset podle Válka udělit hygienici. „Domnívám se, že z těch, co budou v karanténě, i ve zdravotnických zařízeních, se to bude týkat – i jednotky jsou vysoké procento,“ řekl.

Ministr vnitra Vít Rakušan (TOP 09) v pondělí uvedl, že pracovní karanténa by se mohla vztahovat i na pracovníky v dopravě, energetice, vodním hospodářství nebo pohřebnictví. Profesní svazy žádaly ještě větší rozšíření.

Svaz průmyslu a dopravy (SP) podle svého viceprezidenta Jana Rafaje od počátku vypuknutí pandemie jedná s relevantními ministerstvy a expertními skupinami, aby byla vytvořena širší definice nezbytných a strategických odvětví, například i pro mimořádné krizové situace. Zatím taková definice podle Rafaje neexistuje. „Stát by měl mít k dispozici data a fakta, aby uměl v takovýchto situacích rozhodovat, znát dopady a specifika a roli sektorů, jako je například svoz a zpracování odpadu, úpravny vody, výroba obalů pro léky a potraviny či nepřetržité výroby v ocelářství, chemickém průmyslu nebo sklářství,“ uvedl Rafaj. Zástupci zaměstnavatelů na toto téma jednaly s resorty zdravotnictví a průmyslu a obchodu. SP své podněty podle Rafaje poslal také Ústřednímu krizovému štábu.

  Kyjev: Ukrajinské zastupitelské úřady, i v ČR, dostaly balíčky s očima zvířat

Pracovní karanténa v ČR podle Válka v posledních dvou letech opakovaně fungovala, jen ji vláda vyhlašovala pod hlavičkou nouzového stavu. „Bylo to poměrně složité, teď je ta situace velmi jednoduchá,“ řekl.

Všichni zaměstnanci se budou muset od pondělí testovat dvakrát týdně antigenními testy. Pokud budou mít pozitivní test, půjdou na pět dní do karantény. Tento režim by měl platit dva až tři týdny, řekl Válek dříve. V současné době se musejí testovat jen pracovníci, kteří nemají dokončené očkování nebo v posledním půl roce neprodělali nemoc covid-19. Testování je pro ně závazné jednou týdně. V případě pozitivního antigenního testu musejí podstoupit ověřovací PCR test.

Autor: ČTK

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com