Pavel příští týden navštíví Itálii, jednat bude s prezidentem i premiérkou

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou příští týden navštíví Itálii. Jednat bude česká hlava státu s protějškem Sergiem Mattarellou, premiérkou Giorgiou Meloniovou a prezidentem regionu Lombardie Attiliem Fontanou. V Miláně také vystoupí na česko-italském byznysovém fóru. Informace dnes novinářům poskytl odbor komunikace Hradu.

Poslední návštěva na prezidentské úrovni se uskutečnila v září roku 2012, kdy se v Římě setkal Václav Klaus s nedávno zesnulým Giorgiem Napolitanem. Pavel už se setkal s předsedkyní italské vlády Meloniovou letos v květnu při její návštěvě Prahy.

S Pavlem v pondělí do Říma odletí také podnikatelská delegace a zástupci ministerstev průmyslu a obchodu, obrany, dopravy a zahraničí. V úterý se nejprve prezident s manželkou setkají s českými honorárními konzuly v Itálii, v poledne bude jednat se svým protějškem Mattarellou.

Tématy jednání s vrcholnými italskými představiteli budou ekonomické, unijní, zahraničněpolitické i bezpečnostní otázky. S Meloniovou se Pavel setká v úterý odpoledne, s prezidentem Lombardie Fontanou se sejde ve středu v Miláně.

Důležitými otázkami jsou podle Hradu zajištění financování Ukrajiny z rozpočtu Evropské unie, či rozšiřování EU o země západního Balkánu, na kterém se Česko s Itálií shodují. Oba státy také zastávají postoj, že migraci je nutné řešit především v zemích původu. Itálie dlouhodobě čelí velkému nárůstu počtu uprchlíků z Afriky.

Itálie bude příští rok předsedat skupině ekonomicky vyspělých zemí G7, Pavel se tak chce dozvědět více i o jejích prioritách. Jednání se bude týkat také zahraniční politiky, ať už situace na Blízkém východě nebo v Indo-Pacifiku.

Podnikatelská mise pod záštitou Svazu průmyslu a dopravy bude první, která bude prezidenta Pavla doprovázet na zahraniční cestě. Itálie je českým pátým největším obchodním partnerem, loni vzájemná bilance přesáhla 18 miliard eur (zhruba 440 miliard korun). Mise se zaměří na prioritní sektory – letecký a vesmírný průmysl, obranný průmysl, dopravu či energetiku, ale také na spolupráci výzkumných institucí a univerzit.

  Tornádo v Lanžhotě mělo délku přes kilometr a rychlost až 170 km/h

Řada českých firem má podle Hradu zájem o spolupráci s koncernem Leonardo v oblasti obrany, bezpečnosti, letectví či vesmíru. Ministři obrany obou zemí letos podepsali takzvaný Dopis o záměru, který otevírá možnost rozvoje spolupráce v souvislosti s americkými letouny F-35, o jejichž nákupu v září rozhodla vláda. Servis a montáž části letounů by se totiž mohly dělat právě v italském závodu firmy Leonardo v obci Cameri.

Zatímco úterní program Pavel stráví v Římě, kde se dále setká se zástupci krajanské komunity, vystoupí s přednáškou na škole NATO Defense College či zavěsí věnec k pamětní desce Milana Rastislava Štefánika a československých legionářů, ve středu přejede vlakem do Milána.

Lombardie podle Hradu vytváří zhruba 23 procent hrubého domácího produktu Itálie (368 miliard eur, téměř devět bilionů korun) a je aktuálně nejrychleji rostoucím regionem v celé EU. Do severní Itálie směřuje významná část českého exportu, region se na bilaterálním obchodu podílí zhruba ze třetiny. Kromě setkání s prezidentem regionu Pavel navštíví továrnu Moto Guzzi i montovnu letounů F-35.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com