Rusové pokračují v útocích u Doněcka a Kupjansku, na jihu Ukrajiny použili kazetovou munici

Nejtvrdší boje se na Ukrajině dál vedou v okolí Doněcka a na severním úseku fronty v oblasti města Kupjansk, vyplývá z ranního hlášení ukrajinského generálního štábu. Ukrajinští vojáci podle něj v uvedených sektorech ve středu odrazili desítky útoků ruských sil. Ruské ostřelování za poslední den zabilo tři civilisty, uvedly dnes ukrajinské úřady. Další tři lři lidé zahynuli v Čornobajivce v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny při ruském útoku kazetovou municí.

Boje na daných úsecích fronty trvají již řadu týdnů. Rusové se snaží prorazit přes ukrajinské obranné linie a podle Kyjeva při tom mají významné ztráty. To, že ruské ofenzivní operace pokračovaly i ve středu, potvrzuje i nejnovější zpráva amerického Institutu pro studium války (ISW) publikovaná v noci na dnešek.

Podle ukrajinské armády přinesl uplynulý den celkem 74 bojových střetů, z nichž se 48 odehrálo v sektorech u Avdijivky a Marjinky, tedy dvou obcí poblíž Doněcka. Dalších 12 útoků odrazili Ukrajinci u Kupjansku, uvádí generální štáb.

Ve snaze obklíčit Avdijivku aktuálně ruská armáda posílá své muže „ve vlnách“ a zaznamenává obrovské ztráty, uvádí podle nové reportáže AFP ukrajinští obránci města. V tom před válkou žilo na 30.000 lidí, nyní jich ve zdevastované zástavbě za neustálých útoků zůstává asi 1500. „Všechna pole jsou prostě pokrytá mrtvolami,“ uvedl ukrajinský voják Oleksandr.

Válka Ruska proti Ukrajině trvá již 21 měsíců a podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva připravila o život více než 10.000 ukrajinských civilistů. Ukrajině se v posledních měsících příliš nedaří získávat zpět území na východě země okupovaná ruskými jednotkami a situace na bojišti se již delší dobu výrazně nezměnila.

Ukrajinci dál čelí každodenní hrozbě vzdušných útoků, které míří i na infrastrukturu nebo rezidenční oblasti. Podle ukrajinské armády Rusové v noci na dnešek zaútočili 14 drony íránské výroby, protivzdušná obrana ale všechny zničila. „Bohužel ruské teroristické útoky vyústily v úmrtí a zranění mezi civilisty,“ uvádí bez dalších podrobností generální štáb.

  Trump v Bílém domě je nejlepší cestou k ukončení války na Ukrajině, prohlásil Orbán

Kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a regionální úřady později oznámily, že ruské ostřelování zabilo tři civilisty a další čtyři zranilo. V Chersonské oblasti údajně noční dělostřelecká palba připravila o život 42letého muže, dva mrtví jsou hlášeni z Doněcké oblasti. Informace nebylo možné nezávisle ověřit, píše agentura AP.

Tři lidé zahynuli v Čornobajivce při ruském útoku kazetovou municí

Nejméně tři civilisté dnes zahynuli a několik dalších jich utrpělo zranění při ruském ostřelování obce Čornobajivka v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny. Oznámili to ukrajinští činitelé, podle nichž invazní vojska při tomto vzdušném útoku použila kazetovou munici. Moskva se k obvinění nevyjádřila.

„Rusové ostřelovali Čornobajivku v Chersonské oblasti. Ví se, že pro ostřelování použili kazetovou munici. Aktuálně jsou informace o třech mrtvých a čtyřech zraněných,“ uvedl šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na platformě Telegram. Ministr vnitra Ihor Klymenko informoval o třech mrtvých, pěti zraněných a více než 60 poškozených budovách v Čornobajivce při ruském dělostřeleckém ostřelování.

Kazetová munice je kontroverzní, neboť v určité fázi svého letu exploduje a rozpadne se na menší nálože, které se rozptýlí v širším okolí. Nevybuchlé nálože přitom mohou představovat nebezpečí pro civilisty i dlouho po skončení konfliktu. Podle světových agentur ji používají obě strany konfliktu – invazní ruská armáda a také ukrajinské vojsko, které ji dostalo od Spojených států společně s další vojenskou pomocí, aby se mohlo Rusku bránit a dobýt zpět svá území.

Čornobajivka se nachází v těsné blízkosti Chersonu na jihu Ukrajiny. Rusové toto oblastní centrum obsadili krátce po své invazi do země a v prvních měsících vojenské agrese vůči Ukrajině ho okupovali. Loni na podzim se pod tlakem ukrajinské protiofenzívy stáhli z města a části Chersonské oblasti na levý břeh řeky Dněpr a město i okolí od té doby soustavně ostřelují. Levobřežní část regionu a další východoukrajinské oblasti Rusové nadále okupují a ukrajinská armáda se obsazené území snaží dobýt zpět.

  Pellegrini přijal po volbách čtvrt milionu eur od Hlasu. Porušil tím zákon

Na Ukrajině během dneška zemřelo kvůli bojům nejméně šest civilistů, poznamenala agentura AP. Kromě tří obětí v Čornobajivce si podle ukrajinských úřadů vyžádaly ruské útoky ještě další oběť v Chersonské oblasti a dvě v Doněcké oblasti na východě země. Šéf Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin dnes odpoledne uvedl, že Rusové zaútočili na obec Beryslav pomocí dronu, přičemž zemřel sedmdesátiletý cyklista, který jel dopoledne po ulici.

Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com