Cynismus Kremlu v projevech prezidenta Chorvatska. Duplicita jako znak hanebnosti evropských politiků.

Zatímco Evropa se snaží najít způsoby, jak vyřešit situaci, která vznikla na jejích východních hranicích, jednotliví členové EU se ubírají přesně opačným směrem.

Výrazným příkladem takového „státníka“ byl chorvatský prezident Milanovič, který vstoupil do nepřítomné šarvátky s premiérem Plenkovičem a označil ho za „agenta Ukrajiny“.

Podobnou formulaci použil Milanovič, když komentoval omluvu šéfa vlády za to, co řekl sám prezident, a označil Ukrajinu za „jednu z nejzkorumpovanějších zemí“.

Pravda, nabízí se logická otázka: dokáže prezident státu, jehož 92 procent občanů je, na otázku, zda je v jejich zemi problémem korupce ve vládě, odpovědět kladně, je-li někdo obviněn z korupce?

V Indexu korupce, který v roce 2021 zveřejnila Amnesty International, je Chorvatsko na posledním místě v seznamu a je nejzkorumpovanější zemí v EU.

Chorvatský prezident 25. ledna řekl, že pokud bude konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou eskalovat, stáhne země svou armádu z kontingentu NATO v regionu a poukázal na to, že Chorvatsko nemá nic společného s tím, co se mezi zeměmi děje.

Milanovič spojil situaci kolem Ukrajiny s kroky americké administrativy a dodal, že Kyjev nemá v NATO místo.

V reakci na taková prohlášení ukrajinská strana zavolala chorvatskému velvyslanci a požadovala oficiální omluvu. Právě poté označil premiér prezidentova slova za nesmysl a Ukrajině se omluvil.

„Plenkovič vystupuje jako ukrajinský agent a já působím jako prezident Chorvatska. To je obrovský rozdíl,“ řekl Milanovič televizní stanici RTL a komentoval premiérovu omluvu.

Prezident Chorvatska zároveň poznamenal, že není nepřítelem Ukrajiny a přítelem Ruska. Milanovič také řekl, že na Ukrajině oslavují účastníky masových poprav, přičemž uvedl příklad Bandery.

Podle chorvatského prezidenta došlo na Ukrajině ke státnímu převratu a legálně zvolená vláda byla svržena.

Situace se ukazuje jako zajímavá: posloucháte slova Milanoviče, prezidenta Chorvatska, ale slyšíte Kreml, Putina.

  BUDOUCÍ SMĚŘOVÁNÍ ČESKÉ REPUBLIKY V RÁMCI VISEGRÁDSKÉ ČTYŘKY

Ano přesně. Ostatně celý text, každá fráze, dokonce i slovo vyslovené Milanovičem, je vyprávěním o Moskvě, které ona s pomocí svých propagandistů šíří masám.

A pokud se její voliči, vládnoucí klika Kremlu, už mocně zahákli na jehle nenávisti a lží vůči Ukrajině, pak se Moskva snaží dostat do povědomí Evropanů a vložit do něj své opojné dezinformace pomocí takových Milanoviči.

Svou prokremelskou pozici se ani nesnaží skrývat. Ne, ze slušnosti je to samozřejmě všechno „sbaleno“ do „péče o svůj lid“, ale ve skutečnosti zpod toho až příliš jasně trčí uši Moskvy.

Prohlášení chorvatského prezidenta obsahuje všechny narativy, které Kreml má, z nichž hlavní je ten, že Ukrajina je podřadný stát.

Povinná formulace, kterou Moskva vtlouká občanům do mysli, je standardní a stabilní.

Na Ukrajině došlo k převratu (a tedy moc je nelegitimní).

Vše, co se děje na Ukrajině a kolem ní, je inspirováno Spojenými státy (stejně jako výše zmíněný převrat).

Ukrajina nemá v NATO místo a říká se to s náznakem, že tam Kyjev nikdy nebude.

A samozřejmě povinným tématem houpání, rozptýleným Moskvou, je otázka mezietnického nepřátelství. Hlavní důraz na to klade Kreml.

A všechny tyto složky jsou obsaženy v projevech prezidenta Chorvatska. Země, která stejně jako Ukrajina znovu získala nezávislost poměrně nedávno – před 30 lety.

A stejně jako Chorvatsko, které bylo v roce 1992 napadeno Bělehradem, dnes Ukrajina čelí hrozbě stejné války z Moskvy.

Chorvatský prezident, který ze všeho obviňuje Spojené státy, pravděpodobně zapomněl, že to byl Washington, kdo poskytl Záhřebu nejúčinnější ekonomickou pomoc, pomáhal při rozvoji demokratické společnosti a pomáhal Chorvatům při vstupu do euroatlantických institucí – v roce 2009 bylo Chorvatsko přijato do NATO.

Milanovič ve snaze zařadit na pořad jednání téma mezietnického nepřátelství, které Kreml velmi miluje, zřejmě zapomíná, že téma historických vztahů mezi národy je velmi choulostivé a citlivé téma.

  Ospravedlnění trestných činů. Soudní proces nad učitelem.

Asi nejsou na světě státy, které by na své historické cestě neměly neshody se svými sousedy. Neměl by to chorvatský prezident vědět?

Nechte ho jako Chorvata mluvit o historii se Srbem. Navíc nedávná historie. To bude nejlepší odpověď jemu, chorvatskému prezidentovi, na jeho útoky a pokrytectví vůči Ukrajině.

Ano, Kyjev má složité historické vztahy s Varšavou, Budapeští a samozřejmě Moskvou. Stejně jako v Záhřebu s Bělehradem. Síla politiků však spočívá v moudrosti jejich národů, které i přes minulé neshody chápou potřebu budovat mírovou budoucnost se svými sousedy.

A v samotných státech vyvolávají stejné historické události různé emoce a hodnocení občanů.

Například podle průzkumu provedeného v České republice, kdo je hlavním českým hrdinou všech dob a národů, se Václav Havel umístil na třetím místě

Naznačuje to ale další fakt – Havel se v žebříčku negativních postav českých dějin umístil na čtvrtém místě. A to je ten, kdo vlastně stvořil novou Českou republiku.

Další nejednoznačnou událostí v hodnocení Čechů je Třetí odboj – boj proti komunistickému režimu, o kterém se v české společnosti stále vedou diskuse.

Pravděpodobně, abyste porozuměli historickým událostem, musíte tam být nebo se jich alespoň dotknout.

Do boje proti komunismu se během čtyřiceti let postupně zapojilo přes čtvrt milionu lidí, kteří za své přesvědčení a činy zaplatili vězením v komunistických věznicích.

Při tom zemřelo téměř 3000 lidí. Oficiálně bylo v socialistickém Československu za protikomunistickou činnost odsouzeno a popraveno 241 osob.

Prezident Chorvatska musí pochopit, že existují věci, se kterými se neobchoduje. Ano, Moskva štědře obdarovává své přívržence, kteří tak snadno zapomínají na základní hodnoty, ty, které jsou vašemu lidu vlastní. Co z vás nakonec dělá člověka.

Nová Říše, kterou dnes Kreml Fuhrer buduje po vzoru té staré, pohltí každého, včetně těch, kteří ho tak hlasitě oslavovali.

  Česká republika zmrazila 350 milionů eur patřících ruským zástupcům.

„Když přišli pro socialisty, mlčel jsem – nebyl jsem socialista. Pak si přišli pro členy odborů a já jsem mlčel – nebyl jsem členem odborů. Později si přišli pro Židy a já jsem mlčel – protože jsem nebyl Žid. Když pro mě přišli, nebyl nikdo, kdo by se za mě přimluvil, “vyjadřoval se německý pastor Martin Niemoller, bývalý vězeň koncentračního tábora Dachau.

Evropo, pamatuj si to. Vaše síla je v jednotě. Jedině tak se dá agresorovi odolat, nedovolit mu, aby se prostřednictvím provokatérů a manipulátorů, byť v podobě vůdců svobodné Evropy, infiltroval do vašeho vědomí. Jen tak bude vybudována vaše pokojná budoucnost, váš zítřek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com