Krizový štáb české diplomacie v neděli probere krizi na východě Ukrajiny

idnes.cz

V neděli odpoledne zasedne krizový štáb českého ministerstva zahraničí (MZV), zabývat se bude krizí na ukrajinských hranicích s Ruskem a ohrožením Ukrajiny. Předsedat mu bude ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Česká diplomacie odsoudila provokace Ruska na území Ukrajiny. Vyzvala Rusko, aby přestalo situaci eskalovat, nešířilo dezinformace o dění na Donbasu a aby situaci řešilo diplomatickou a mírovou cestou. MZV to uvedlo na svém webu.

„Krizový štáb MZV v čele s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským projedná 20. února 2022 aktuální bezpečnostní situaci ve východní Evropě způsobenou ohrožením Ukrajiny ze strany Ruska,“ uvedlo ministerstvo.

Dodalo, že Česko i nadále odsuzuje provokace Ruska na území Ukrajiny a vyzývá jej, aby přestalo eskalovat situaci a šířit dezinformace o dění v Donbasu. „Vyzýváme Rusko, aby situaci řešilo diplomatickou a mírovou cestou. Krizový štáb bude o dění jednat i ve světle nadcházející pondělní Rady pro zahraniční věci EU,“ doplnil úřad.

Lipavský v České televizi řekl, že krizový štáb v neděli vyhodnotí poslední informace týkající se situace na východě Evropy. Podle něj nejsou dobré. Na následné tiskové konferenci případně oznámí nové kroky české diplomacie. Některé evropské země dnes vyzvaly své obyvatele, aby Ukrajinu opustili. Podle Lipavského Česká republika poměrně přísné cestovní varování vydala pro své občany již dříve. Dnes jej doplnila o informaci, aby lidé, kteří plánují Ukrajinu opustit leteckou dopravu, tak učinili co nejdříve, protože přibývá společností, které na Ukrajinu přestávají létat.

Lipavský řekl, že MZV pracuje se zpravodajskými informacemi z různých zdrojů, nejenom ze Spojených států. Hovoří podle něj poměrně jasně o tom, že Rusko na hranicích s Ukrajinou shromáždilo významnou sílu. Poukázal také na vývoj v neuznávaných Doněcké a Luhanské lidové republice, které „zvyšují válečnou rétoriku“. Lipavský situaci označil za „opravdu vážnou“. Ministr zmínil také sankce, které připravila EU společně s Velkou Británií a USA. Předem podle něj nebudou zveřejněny. „Mohu ujistit, že nebudou zásadní dopady na Českou republiku, na českou ekonomiku, protože již dnes ty vazby nejsou příliš významné a silné,“ řekl.

  Summit G20 na Bali se bude zaměřovat zejména na válku na Ukrajině a její dopady

Ministerstvo vydalo informaci o nedělním krizovém štábu v době stále stoupajícího napětí na východě Ukrajiny. Zatímco Rusko v posledních dnech mluvilo o stahování části svých vojáků, které do okolí ukrajinských hranic v posledních týdnech vyslalo údajně na cvičení, představitelé západních zemí hovoří naopak o zvyšování jejich počtu a obávají se války. Pokračují také střety mezi ukrajinskou armádou a proruskými povstalci na východě Ukrajiny, pozorovatelé OBSE hovoří o dramatickém nárůstu počtu násilných incidentů na frontě. Vůdci neuznávané Doněcké i Luhanské lidové republiky vyhlásili dekretem „všeobecnou mobilizaci“.

Prezident Spojených států Joe Biden v pátek vyjádřil přesvědčení, že se jeho ruský protějšek Vladimir Putin již rozhodl pro invazi na Ukrajinu. Rusko, jehož prezident dnes dohlížel na vojenské cvičení strategických jaderných sil, to odmítá a označuje za propagandu Západu.

Fiala: Vláda je připravena na všechny scénáře vývoje na Ukrajině

Vláda je připravena na všechny scénáře vývoje na Ukrajině včetně přerušení dodávek energií. Ve videu zveřejněném na sociálních sítích to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Řešením situace podle něj není válka, ale ani nepromyšlené ústupky. Ze strany Ruska je podle něj vidět snaha udělat z Česka opět slabou a rozdělenou zemi, kterou bude moct ovlivňovat. Základní podmínkou, jak odradit Rusko od agrese, je ukázat jednotu a nekompromisní postoj.

Případný válečný konflikt by měl podle Fialy nepochybně dopady i na Českou republiku. „Chtěl bych vás ujistit, že naše vláda je na tuto situaci připravena, že ji dokážeme společně zvládnout. Jsme připraveni na všechny scénáře, ať už dojde třeba k přerušení energií nebo by nastala nějaká uprchlická vlna,“ řekl premiér. Poznamenal, že si nikdo takový vývoj nepřeje, a proto se vláda snaží na mezinárodní úrovni, aby Evropa kritickou situaci vyřešila diplomatickou a mírovou cestou.

  Trump omilostnil své exporadce Manaforta, Stonea a další

Zároveň zdůraznil nutnost jednoty a pevnosti v principiálních věcech. Připomněl historickou zkušenost České republiky a Československa. „Víme, že válka není řešením, ale že řešením nejsou ani nějaké nepromyšlené ústupky. Zvláště když ze strany Ruska se tady opakovaně objevují snahy ovlivňovat politické a bezpečnostní uspořádání v Evropě, zvláště v té její východní části a ve střední Evropě,“ uvedl. „Nemůžeme v tom nevidět snahu udělat z naší země opět slabou zemi, rozdělenou, kterou bude moci Rusko nějak ovlivňovat,“ dodal.

Připomněl mnichovskou dohodu z roku 1938, jaltskou konferenci z roku 1945 nebo okupaci Československa ze srpna 1968. Poukázal také na výbuch muničních skladů ve Vrběticích a na „dezinformační války“, kterými se podle něj Rusko snaží „podkopat sounáležitost našich občanů“ a jejich sounáležitost s českým demokratickým státem.

Západní země mají podle něj široké spektrum nástrojů jak Rusko nebo jiné státy odradit od vojenské agrese. Za základní podmínku označil jednotu a nekompromisní postoj, pokud jde o základní hodnoty mezinárodního práva.

Fiala již v noci na twitteru uvedl, že pokud se Rusko rozhodne pro invazi na Ukrajinu, je Západ připraven společně a jednotně reagovat. Uvedl to krátce poté, co americký prezident Joe Biden prohlásil, že se jeho ruský protějšek Vladimir Putin už rozhodl pro invazi na Ukrajinu.

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com