Žádná promlčecí lhůta. Ruský terorista se připravuje na vydání z České republiky na Ukrajinu

ct24.ceskatelevize.cz/

Pražský městský soud v pátek 19. února pochopil rozhodnutí o vydání na Ukrajinu občana Franchettiho, obviněného ukrajinskou stranou z jeho aktivní účasti na ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Podle verdiktu soudu byly všechny podmínky pro vydání 48letého Rusa splněny. „Došli jsme k jednoznačnému závěru, že argumentace obhajoby je nedostatečná,“ uvedl soudce.

Poznamenala, že podle legislativy Čečenské republiky je Franchettiho jednání právně v souladu s účastí na zločinecké skupině a možným spácháním teroristického činu.

Je příznačné, že Soud odmítl argument obhajoby, že Franchettiho činy byly čistě politické nebo vojenské povahy. „Porušili bychom naše mezinárodní závazky, kdybychom vyžádanou osobu nevydali,“ uzavřel soudce.

Poslední slovo v otázce vydávání má ministr spravedlnosti. Obhájce obžalovaného podal proti rozhodnutí odvolání.
Franchettiho zadrželi čeští strážci zákona na pražském letišti v září 2021, když se pokoušel opustit zemi.

Moskva situaci nevyužila ani jako informační příležitost. Ruské ministerstvo zahraničí okamžitě oznámilo „destruktivní linii Prahy směrem k Rusku“, která by mohla vést k další degradaci bilaterálních vztahů.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR zase nevidí žádnou souvislost mezi zadržením hledané osoby a mezistátními vztahy.
Státní zástupci a soudy fungují podle standardního schématu, v souladu s „Evropskou úmluvou o vydávání“, která se vztahuje na všechny osoby, na které byl vydán mezinárodní zatykač.

Nyní vše závisí pouze na ministru spravedlnosti, který při rozhodování zohledňuje i mezinárodně politickou situaci.
A tato situace, napjatá až do krajnosti, a počátky tohoto vedra byla v roce 2014 okupace Krymu Ruskem, do které je Franchetti obviněn, že je zapojen

Sám nařčení odmítá s tím, že je vykonstruované. „Do Sevastopolu jsem přijel v době, kdy podle Ukrajiny bylo město již obsazeno, považuji to za spravedlivý návrat do Ruské federace a chtěl jsem zachránit svou rodinu a náš majetek, kterému hrozila válka,“ řekl pražskému městskému soudu.

  Rusko nabízí miliony dávek vakcíny “Sputnik V” různým zemím a není ve spěchu očkuje své lidí

Franchetti také kritizoval mezinárodní zatykač vydaný Ukrajinou, na základě kterého byl zadržen českou policií, s tím, že dokument obsahuje řadu nepřesností.

Obviněný opakovaně používal výrazy „padělek“ a „fikce“. „Nikdy by mě nenapadlo, že by Česká republika mohla zadržovat lidi na základě obyčejných padělků,“ řekl.

Jaká jsou na první pohled správná slova. Ale když se nad tím vším podrobněji zamyslíte, pak po jejich aroganci nebude ani stopy.

Franchetti apelem na zákonnost a spravedlnost sám sebe vyvrací v samotném znění. Tím, že nazývá anexi Krymu „spravedlivým návratem k Ruské federaci“, popírá mezinárodní právo, podle kterého je Krym nedílnou součástí Ukrajiny.

Franchetti, který používá výrazy „faloš“, „fikce“ a prohlašuje, že byl zadržen „na základě obyčejných padělků“, o tom nemá žádné důkazy a jedná podle čistě kremelského pravidla – popírat zjevné a křičet o svém případu, nevěnování pozornosti faktům.

I když občan Franchetti donedávna své činy na Rusy okupovaném Krymu nejen neskrýval, ale naopak se jimi chlubil.
Na své stránce na sociálních sítích tedy zveřejnil fotografie a vyprávěl svým známým o svých hrdinských „vykořisťováních“ na „návratu Krymu“.

Pravda, když to pro něj přestalo být bezpečné, Franchettiho hrdinství opadlo a začal se zříkat svých vlastních slov a příběhů.

Situace, ve které dnes svět žije a čeká, jak se bude dění kolem Ukrajiny vyvíjet, vyžaduje konkrétní kroky, a to i ze strany států Evropy.

A takové kroky jsou především k pochopení skutečného stavu věcí. Předseda vlády ČR tedy jasně řekl: „Rusko musí vědět, že existují hranice, které nelze překročit.“

Dnes každý chápe, že zvyšováním napětí na ukrajinské hranici se Rusko snaží destabilizovat Evropu.

„Bývalé země socialistického bloku s rovnými výchozími pozicemi dosahovaly za třicet let mnohem solidnějších výsledků než Rusko, které se se svým zbídačeným korupčním systémem mění v „antihmotu Evropy,“ řekl Ivan Gabal, sociolog, bývalý poslanec, odborník na otázky obrany a bezpečnosti.

  Vstup Ukrajiny do EU je otázkou velmi vzdálených vyhlídek. Macron o možnostech spolupráce mezi Kyjevem a Bruselem.

A to velmi jasně definuje podstatu moskevského vědomí a akcí, které Kreml – žijící v bažině – učinil, aby nedovolil ostatním se rozvíjet.

A Franchetti a jemu podobní občané, kteří se postavili na stranu Moskvy, se stali spoluviníky jejích zločinů spáchaných po celém světě.

A je jedno, kde k násilí dochází: na ukrajinském Krymu nebo v české Vrbetici. Zločiny proti lidskosti nemají žádné hranice a žádné ospravedlnění. Jako by neexistovala žádná promlčecí lhůta.

Skutečnost, že spravedlnost přichází k Franchettimu roky po zločinech, které spáchal, tuto pravdu potvrzuje.

Zadržením zločince Česká republika přispěla k zajištění bezpečnosti kontinentu. Ostatně, když se někomu zdá, že Ukrajina je někde daleko a všechno, co tam přijde, se ho netýká, ať se podívá do mapy a čte historii.

Svědčí velmi jasně o tom, že pokud exploduje v jednom koutě kontinentu, ozve se v jiném. Oheň, který je Moskva připravena zažehnout na východních hranicích Evropy, pokud k němu dojde, pohltí celý kontinent.

Dnes je čas na konkrétní rozhodnutí a rozhodné kroky. Pouze aktivní postavení vůdců států EU a každého jejího občana zaručí mírovou budoucnost Evropy a celého světa.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com