Putin si podle Austina nepřál silnější NATO, ale přesně to se stalo

Ruský prezident Vladimir Putin si podle amerického ministra obrany Lloyda Austina nepřál, aby NATO bylo silnější. Přesně to se ale stalo. Šéf Pentagonu na tiskové konferenci po schůzce se svým polským protějškem Mariusem Blaszczakem odmítl ve Varšavě tvrzení Moskvy, že se ruští vojáci stahují od hranic s Ukrajinou. Stejně se vyjádřil i americký velvyslanec při Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ve Vídni Michael Carpenter, podle něhož naopak v únoru počet ruských vojáků v blízkosti Ukrajiny stoupl z přibližně 100.000 na nynějších 169.000 až 190.000.

Carpenter to označil za největší vojenskou mobilizaci v Evropě od druhé světové války. Washington si je podle něj vědom toho, že se Rusko snaží vytvořit záminku, která by ospravedlnila invazi Ukrajiny.

Současné kroky Moskvy ale podle Američanů vedou k větší soudržnosti spojenců. „To, co pan Putin nechtěl, bylo silnější NATO u jeho hranic, ale to je přesně to, co se stalo,“ řekl dnes Austin. Při návštěvy Varšavy také potvrdil, že Spojené státy prodají Polsku 250 bojových tanků Abrams M1A1. Spojené státy v reakci na sílící napětí kolem Ukrajiny už do Polska poslaly 4700 dalších vojáků a bojové letouny F-15, počet příslušníků americké armády v této středoevropské zemi se tak více než zdvojnásobil.

Západ už týdny varuje před možnou ruskou invazí. Rusko jednotky vyslalo na cvičení i do Běloruska, které s Polskem sousedí. Moskva odmítá, že by se chystala na Ukrajinu vojensky zaútočit.

Polský ministr obrany Blaszczak dnes řekl, že Varšava je připravená pomoci lidem, kteří by v případě konfliktu byli nuceni odejít z Ukrajiny.

Americký prezident Joe Biden vylučuje nasazení amerických vojáků na Ukrajině. Agentura Reuters ovšem podotýká, že někteří experti považují zvyšování počtu amerických vojáků v zemích jako Polsko za riskantní vzhledem k tomu, že znepřátelené armády se dostávají do těsné blízkosti. Varují, že konflikt by se pak mohl snadno přelít přes hranice.

  ČR a Francie mají stejný pohled na Ukrajinu i Blízký východ, řekl Pavel

Zdroj: ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com