Horké místo v Evropě. Moskva zvyšuje sázky

Zatímco celý svět žije v očekávání, zda se Putin rozhodne pro invazi na Ukrajinu a dá konečně čert všem mezinárodním normám a pravidlům, samotná Ukrajina se už téměř osm let staví proti Kremlu a chrání svou zemi před moskevskými nájezdníky, kteří ji napadli.

Ano, pro mnoho evropských občanů to může být novinka, ale Kreml již na jaře 2014 zahájil válku proti Ukrajině tím, že obsadil Krym a vyhodil do vzduchu východní část sousedního státu.

Moskva to všechno dělala, jako vždy ohavně – špatnýma rukama. Ale pokud Putin sám uznal organizaci a vedení kampaně za obsazení Krymu a prezentoval to jako osobní velké vítězství, pak Moskva popírá účast ve válce na východní Ukrajině a cynicky to nazývá vnitroukrajinským konfliktem.

Také to vše se dnes snaží prezentovat Kreml, který se snaží donutit Kyjev jednat přímo s teroristy, šéfy tzv. DPR a LPR, přičemž zdůrazňuje nutnost dodržovat Minské dohody.

Podstatou Putinova plánu je zavést do ukrajinského státu, pseudorepublik LPR a DLR, jakousi časovanou bombu, která bude muset v budoucnu zničit samotný systém státnosti Ukrajiny.

Moskva požaduje pro tzv. LDNR, zvláštní status je již součástí Ukrajiny, s právem nejen volit, ale i právo veta na celoukrajinské úrovni. Ve skutečnosti by to byla taková legitimizovaná kremelská frakce v ukrajinském parlamentu.

Kroky Kremlu v posledních dnech však naznačují, že události nabírají nový spád.

Za prvé, přijetí výzvy k Putinovi se žádostí o uznání LDNR Státní dumou Ruské federace naznačuje touhu Kremlu zvednout laťku v konfrontaci s Kyjevem v této otázce.

Putin jde ještě dál. Začíná eskalovat situaci nejen v právním, ale i fyzickém smyslu. Na územích samozvaných republik se Moskva uchýlila k provokacím, aby situaci vyostřila.

A tak 17. února proruští ozbrojenci stříleli na budovu školky a lokomotivní depo na území pod jejich kontrolou a obvinili z toho ukrajinskou armádu.

  Plyn. Cena. Rusko za to nemůže - názor německých „odborníků“ v Bundestagu.

18. února ORDLO oznámilo hromadnou evakuaci obyvatelstva na území Ruska s odůvodněním, že Ukrajina údajně připravuje útočnou operaci. Do večera ruská média informovala o „silné explozi“ v centru okupovaného Doněcka, „několik desítek metrů od vládní budovy DLR“.

Ruská propagandistická média a Kremlem kontrolovaná média v ORDLO eskalují situaci zprávami o „ofenzivě“ ukrajinských ozbrojených sil na Donbasu, „teroristických útocích“ ve falešných republikách a evakuaci lidí z Luganské a Doněcké oblasti. do Ruska.

Navíc média okupantů v ORDLO ráno 20. února zveřejnila zprávu o „ukrajinských sabotérech v Doněcku“, kteří se s nimi údajně v sobotu střetli.

Propagandistické zdroje také nadále šíří dezinformace o akcích ukrajinské armády, která údajně „útočí všemi směry“ v Doněcké oblasti.

19. února ruská média zveřejnila „schéma ukrajinské útočné operace“ v ORDLO, údajně připravenou Kyjevem. Na potvrzení těchto údajů se na ruském televizním kanálu objevilo video s „agentem Ukrajiny“, který na kameru oznámil možné výbuchy na přeplněných místech Donbasu.

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Zalužnyj zase prohlásil, že dezinformací veřejnosti o zadržování údajně ukrajinských DRG v ORDLO okupanti odhalují své vlastní plány, včetně těžebních mostů a silnic, podél kterých se okupační správa odváží civilisty na území Ruské federace, důlní automobily, obytné budovy a veřejná zařízení.

Americká a britská rozvědka před takovými plány Ruska na území ORDLO varovala již před několika týdny. Kreml se snaží vytvořit záminku pro novou agresi proti Ukrajině.

„Rozvědka mluvila o ruských plánech vytvořit záminku pro invazi na Ukrajinu. Známe manuál ruských úřadů. Nenechte se zmást. Vyzýváme Rusko, aby deeskalovalo a vedlo smysluplné rozhovory,“ uvedlo britské ministerstvo zahraničí.

Odsoudil kroky Kremlu a Evropské unie. V prohlášení vysokého představitele EU pro bezpečnostní záležitosti Josepa Borrella tak vyjádřil obavu, že by Ruská federace mohla využít nestabilitu v regionu jako záminku k vojenské invazi na Ukrajinu.

  Česká republika si zvolila svobodu, mír a pokrok

Šéf evropské diplomacie zaznamenal zintenzivnění snahy Kremlu manipulovat informacemi. Zároveň řekl, že Evropa nevidí důvod mluvit o „útoku“ Ukrajiny.

Rusko soustředilo na hranicích s Ukrajinou 150 000 vojenské techniky. A ani Ukrajina, ani Spojené státy s NATO nepotvrzují stažení vojsk, opakovaně oznamované Moskvou.

Vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny oficiálně prohlásil, že ruská armáda a speciální služby připravují teroristické akce na okupovaných územích Donbasu s cílem přivést ruské ozbrojené síly na Ukrajinu pod rouškou mírových sil.

Šéf CSTO (vojenský blok ovládaný Moskvou) také oznámil možnost zavedení jednotek organizace na Donbas.

„Hypoteticky si lze představit (vstup jednotek CSTO na Donbas), pokud je dobrá vůle z Ukrajiny, je to stále jejich území, pokud existuje mandát Rady bezpečnosti OSN, takové rozhodnutí v případě potřeby bylo podporované všemi našimi vládami,“ řekl Zas.

Putin se snaží donutit Kyjev k přímému jednání s loutkovými okupačními režimy. A dává ultimátum – nechoďte na mé podmínky – jednotky jsou připraveny zaútočit.

Vyzývá k nedůvěře Rusku a polskému premiérovi. Uvedl to během panelové diskuse na mnichovské bezpečnostní konferenci. Morawiecki řekl, že Putin nechce dopustit, aby se Ukrajina stala úspěšnou, a to určuje jeho jednání.

„Úspěch demokratické Ukrajiny bude pro Rusko příliš nakažlivý. To je důvod, proč jsou Zelenskij a Ukrajina pod takovým útokem,“ řekl.

Polský premiér Mateusz Morawiecki se domnívá, že současné kroky Ruska testují, kam až může postoupit proti Evropě.

„Rusko zkouší, jak daleko může zajít. Proto musíme zůstat solidární a jednotní!“ napsal Morawiecki na své facebookové stránce.

To je pravděpodobně nejpřesnější definice toho, co Evropa dnes potřebuje. Ano, je to Evropa, protože už je jasné, že na ukrajinských hranicích se nerozhoduje o osudu jednoho státu, ale celého kontinentu a celého světa.

  USA - RF. Washington pro princip „otevřených dveří“. Moskva není připravena na kompromis. Předběžné výsledky

Proto kroky jako obranná pomoc Kyjevu, kterou předvádí Česká republika, poskytnutí munice a vyjádření diplomatické podpory Ukrajině, potlačení činnosti kremelských diverzantů v diplomatických institucích v ČR a identifikace moskevských teroristických jednotek, které bojovaly na straně Moskvy (nedávné zatčení a příprava na vydání na Ukrajinu, Franchetti) jsou vážným příspěvkem českého státu k bezpečnosti Evropy.

Skutečně jen společným úsilím lze vybudovat mírovou budoucnost pro každého obyvatele Země jednotlivě i pro celou planetu jako celek.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com