Česko je připravené případně usnadnit Ukrajincům cestu k dlouhodobému vízu

seznamzpravy.cz/

Vláda by se v případě zhoršení situace na Ukrajině snažila Ukrajincům, kteří jsou v Česku s krátkodobým vízem, usnadnit cestu k dlouhodobému. Po zasedání kabinetu to novinářům řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Také podle premiéra Petra Fialy (ODS) je kabinet připravený se v otázce pobytových povolení pro Ukrajince chovat flexibilně. Na to, aby Ukrajinci s krátkodobým vízem mohli získat dlouhodobé bez nutnosti návratu do vlasti, dnes apelovala například Hospodářská komora.

Komora uvedla, že bez zaměstnanců z Ukrajiny by se v ČR neobešly zejména obchod nebo ubytovací a další služby. Fiala řekl, že vláda je připravená si počínat flexibilně. „Udělat kroky, které zajistí, aby ti lidé mohli zůstat na našem pracovním trhu,“ uvedl. Souvisí to podle něj i s cílem kabinetu otevírat pracovní trh pro lidi z jazykově a kulturně blízkých oblastí.

Rakušan uvedl, že v Česku je asi 200.000 Ukrajinců s dlouhodobým vízem a přibližně 60.000 s krátkodobým pobytovým povolením. První potenciální pomocí těmto lidem v případě další eskalace konfliktu na Ukrajině by podle něj bylo zajistit těmto 60.000 lidem dlouhodobější pobyt. „Bez toho, aby museli k vyřízení formalit jet do Kyjeva, jet někam na ambasádu či zastupitelský úřad,“ řekl Rakušan.

Kabinet se podle Fialy i Rakušana připravuje vedle možné migrační vlny z Ukrajiny i na variantu, kdy by se Ukrajinci nuceně i dobrovolně vraceli do vlasti. „Spíše zatím ale predikujeme opačný trend v případě konfliktu,“ řekl Rakušan. Česko podle něj musí být připravené operativně reagovat na žádosti Ukrajinců, ale dbát při tom i na bezpečnostní prověřování žadatelů.

Autor: ČTK

  Lipavský předloží vládě v červnu takzvaný Magnitského zákon

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com