Charkov znovu pod palbou. Rakety zasáhly operu i obytné domy

Rusko útočí na Ukrajinu, situaci sledujeme v on-line reportáži.

Nejdůležitější informace s datem 1. 3.

  • Ukrajinské ozbrojené síly nadále čelí na mnoha místech – Kyjev, Charkov, Oděsa, Mariupol, Cherson – silným útokům ruské armády ze všech směrů.
  • Asi 70 ukrajinských vojáků podle místních úřadů zahynulo v Ochtyrce mezi Kyjevem a Charkovem, ale ztráty utrpěli i Rusové.
  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odsoudil ostřelování Ukrajiny i během diplomatického jednání.
  • Na Kyjev míří ruská vojenská kolona dlouhá více než 60 kilometrů.
  • USA odmítly bezletovou zónu nad Ukrajinou, znamenala by podle nich válku s Ruskem.
  • Světoví lídři včetně amerického prezidenta Joea Bidena a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona se shodli na potřebě dalšího zesílení sankcí proti Rusku.
  • Rusko podle Kyjeva od zahájení útoku na Ukrajinu už přišlo o zhruba 5300 vojáků a 191 tanků, 29 letounů a 29 vrtulníků.

Ukrajinské armádě přichází podpora v milionech dolarů

OSN: Z Ukrajiny uprchlo již přes 660 tisíc lidí

Z Ukrajiny už kvůli ruské invazi uprchlo více než 660 tisíc lidí, převážně žen a dětí, uvedl dnes Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Ještě v pondělí úřad hovořil o 500 tisíc osob. Podle další agentury OSN bylo od vpádu ruských jednotek na Ukrajinu zabito nejméně 136 civilistů, včetně 13 dětí, a dalších 400 utrpělo zranění.

„Jen za posledních šest dní odešlo z Ukrajiny do sousedních zemí více než 660 tisíc uprchlíků,“ řekla mluvčí UNHCR Shabia Mantoová na brífinku v Ženevě. Podle mluvčí se objevují zprávy o lidech, kteří na vstup do Polska čekají až 60 hodin. Na rumunských hranicích se zase tvoří 20 kilometrů dlouhé fronty.

Lavrov: Americké jaderné zbraně jsou v Evropě nepřijatelné

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že Rusko se musí postavit nebezpečí, že se na Ukrajině objeví jaderné zbraně. V předem nahraném videoprojevu na konferenci o odzbrojení v Ženevě také podle agentury TASS řekl, že je nepřijatelné, aby evropské země měly na svém území americké jaderné zbraně. Většina delegací na jednání při Lavrovově projevu na protest opustila sál, napsala agentura AFP.

Ukrajina podle Lavrova stále má sovětské jaderné technologie a Moskva prý musí „všemi prostředky“ zabránit tomu, aby se na Ukrajině objevily jaderné zbraně.

Šéf ruské diplomacie podle novinářů mluvil k téměř prázdnému sálu, většina diplomatů jeho projev bojkotovala.

Běloruští vojáci vstoupili na ukrajinské území, tvrdí ukrajinská agentura

Běloruská vojska vstoupila do Černihivské oblasti Ukrajiny, napsala ukrajinská agentura Unian s odvoláním na velitelství místní domobrany a obyvatele ukrajinských vsí, kterými prý projížděla kolona běloruských vojenských vozidel. Na ukrajinské straně již dříve zaznívaly obavy, že by běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko mohl zavléci svou zemi do ruského útoku na Ukrajinu.

  Ve Vilniusu začíná summit NATO, má vyslat signál o podpoře Ukrajiny

Lukašenko na dnešním jednání bezpečnostní rady a vedení vlády podle agentury BelTA prohlásil, že Bělorusko se nadále do ruské operace nechystá zapojit. Při stejné příležitosti také prohlásil, že ruské síly zmařily ukrajinský raketový útok na Bělorusko, napsala agentura Interfax.

Budeme pokračovat až do dosažení cílů, řekl ruský ministr obrany

Ruská armáda bude pokračovat ve „speciální operaci“ na Ukrajině až do dosažení stanovených cílů, prohlásil ministr obrany Sergej Šojgu podle ruské agentury TASS. Od začátku invaze před šesti dny ruské jednotky podle Kyjeva utrpěly ztráty v řádu tisíců vojáků, stovek obrněných vozidel a desítek letadel a vrtulníků, samy však zabily stovky civilistů. Moskva o svých ztrátách mlčí.

Provozovatel Nord Streamu 2 propustil všechny zaměstnance

Provozovatel německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 propustil všech svých 140 zaměstnanců. Ve švýcarské frankofonní televizi RTS to řekl švýcarský ministr hospodářství Guy Parmelin.

Provozovatel produktovodu, který už je dokončen, ale nebyl uveden do provozu, informaci zatím oficiálně nepotvrdil. Stanice RTS uvedla, že zástupci projektu dnes budou jednat s představiteli švýcarského kantonu Zug, kde má společnost Nord Stream 2 AG ústředí.

Mnichovská filharmonie se zbavuje proputinovského dirigenta

Ruský dirigent Valerij Gergijev přišel o práci. „Navzdory mé žádosti se Valerij Gergijev jasně a jednoznačně nedistancoval od brutální útočné války, kterou Putin vede proti Ukrajině a teď také proti našemu partnerskému městu Kyjevu,“ cituje slova mnichovského starosty stanice BR. Dosavadní šéfdirigent tak už nepovede žádné další koncerty.

Podle agentury, která ho zastupovala, je Gergijev přítel Vladimira Putina a dosud podporoval jeho politiku.

Starosta Mariupolu přibližuje vyhrocenou situaci

O kritické situaci ve městě dnes pohovořil starosta města Vadym Bojčenko. Mariupol je ustavičně pod nepřátelskou palbou, která zabíjí civilisty, ženy a děti a ničí domy a školy, postěžoval si v ukrajinské televizi.

„Obytné čtvrti jsou pět dní pod palbou. Buší do nás dělostřelectvem, ostřelují nás raketomety, bombardují letadly,“ řekl starosta Vadym Bojčenko podle agentury Reuters. „Je mnoho zraněných, mezi zabitými jsou ženy a děti,“ uvedl a zmínil také škody způsobené na civilní infrastruktuře.

Proruští separatisté z mezinárodně neuznávané Doněcké lidové republiky (DNR) hodlají dobýt Mariupol, stále vzdorující ukrajinskou baštu na jihovýchodě země, ještě v úterý, prohlásil v ruských médiích jejich vůdce Denis Pušilin.

  Lídři zemí EU zahájili summit o Ukrajině a ekonomice, promluvil k nim Zelenskyj

EU opět rozšířila sankční seznam

Evropská unie již poněkolikáté od ruské invaze na Ukrajinu rozšířila sankční seznam ruských činitelů a oligarchů. V pondělí večer na něj po předchozím schválení členskými státy oficiálně přibylo 26 jmen, mezi nimi mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov či šéf státní ropné společnosti Rosněfť Igor Sečin.

Na seznamu jsou nově také ředitel dalšího významného petrochemického podniku Transněfť Nikolaj Tokarev či oligarchové úzce napojení na Kreml Ališer Usmanov, Pjotr Aven či Michail Fridman. Přibyla tam také jména několika ministrů či novinářů šířících ruskou propagandu. Všem evropský blok zmrazil majetek na svém území a zakázal cesty do členských zemí.

Ve stavebnictví chybí dělníci. Ukrajinci se nemůžou dostat přes hranice

Stovky tisíc lidí jsou v ukrajinském Mariupolu bez proudu

Bělorusko se do vojenské operace nezapojí, uvedl Lukašenko

Bělorusko se neplánuje přidat k ruské vojenské operaci na Ukrajině, uvedl podle tamní státní agentury Belta běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. Odmítl také „obvinění Kyjeva“, že ruští vojáci na Ukrajinu útočí z běloruského území, píše Belta.

Lukašenko řekl, že ruská ofenziva na ukrajinské území pokračuje z pěti směrů – z Krymského poloostrova, z Doněcké a Luhanské oblasti, na Kyjev, Černihiv a Charkov. „Kromě toho ruské vedení před nás tuto záležitost nikdy nepostavilo – naše zapojení do ozbrojeného konfliktu,“ uvedl Lukašenko, podle kterého běloruskou pomoc Rusko na Ukrajině nepotřebuje.

Jak Rusům podávají válku tamní média

Youtube zablokoval kanály spojené s ruskou televizí RT a webem Sputnik

Provozovatel internetové služby YouTube s okamžitou platností zablokoval po celé Evropě kanály spojené s ruskou televizí RT a s webem Sputnik. Zdůvodnil to situací na Ukrajině, informují dnes zahraniční tiskové agentury. Vlastníkem YouTube je americká společnosti Google ze skupiny Alphabet.

Podle mluvčího americké firmy bude chvíli trvat, než budou opatření technicky provedena. „Naše týmy situaci nadále nepřetržitě monitorují, abychom mohli co nejrychleji jednat,“ citovala jej agentura DPA.

Separatisté nabádají obyvatele Mariupolu k odchodu z města

Separatisté z Doněcké lidové republiky (DLR) vybídli obyvatele obklíčeného Mariupolu, aby město do 2. března opustili dvěma speciálními koridory. Oznámila to dnes ruská agentura Interfax s odvoláním na mluvčího ministerstva obrany samozvané DLR Eduarda Basurina.

Obklíčení strategického ukrajinského města asi se 430 tisíci obyvateli ruskými silami a proruskými separatisty ohlásil o den dříve mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, dodal Interfax. Konašenkov také vyzval k odchodu civilní obyvatelstvo Kyjeva.

  Tureckým prezidentem bude dál Erdogan, ve volbách obhájil mandát

„Zaručujeme bezpečnost na úsecích silniční trasy E58, a to jak ve směru do Záporožské oblasti Ukrajiny, tak do Ruska,“ řekl Basurin.

Rusko má v terénu 75 procent vojenských kapacit, tvrdí britský vědec

Na území Ukrajiny se pohybuje 75 procent kapacity ruských vojenských jednotek, zatímco ze začátku jich v zemi bylo jen 40 procent, uvedl pro britskou BBC Dr. Jack Watling z britského bezpečnostního think-tanku Royal United Services.

Škodovka omezuje výrobu kvůli nedostatku dílů z Ukrajiny

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto musí od tohoto týdne kvůli ruské invazi na Ukrajinu omezit výrobu. Potýká se s kritickým nedostatkem dodávek dílů od několika lokálních dodavatelů z Ukrajiny, což má dopad na určité modely. Společnost tak musela omezit například výrobu elektrického SUV Enyaq iV.

Automobilka dále dnes v tiskové zprávě uvedla, že ruský trh je jeden z nejvýznamnějších trhů značky Škoda ve světovém měřítku. V roce 2021 pro ni bylo Rusko druhým největším trhem. Škoda Auto zde prodala 90 400 vozů. V případě uvalení sankcí proti Rusku tak lze očekávat dopad na hospodaření firmy. Více v článku zde:

Čečenský vládce Kadyrov připustil vojenské oběti

Mezi ruskými vojáky, kteří přišli o život při invazi na Ukrajinu, jsou i Čečenci. Připustil to vládce autonomní republiky na severním Kavkaze Ramzan Kadyrov.

„Mezi rodáky z Čečenské republiky již bohužel jsou ztráty. Dva zahynuli, dalších šest utrpělo různě těžká zranění,“ citovala dnes agentura Interfax Kadyrovovo vyjádření na sociálních sítích.

„Ve válce se zabíjí“ a oni si toto povolání vybrali, poznamenal Kadyrov na adresu padlých. „Tito chlapci si zvolili stát se hrdiny, kteří obětovali život za bezpečí dvou zemí. Dostali rozkaz omezit ztráty mezi civilním obyvatelstvem Ukrajiny, aby byly co nejmenší, a splnili jej,“ dodal.

Rusko od začátku invaze přišlo o 5 710 vojáků, dalších 200 Ukrajinci zajali

Rusko od začátku útoku na Ukrajinu přišlo o 5 710 vojáků, 29 letadel a 29 vrtulníků, 198 tanků a 846 bojových vozidel pěchoty, 77 děl, 24 raketometů, sedm prostředků protiletadlové obrany, 60 cisteren, tři bezpilotní letouny, dvě plavidla a 305 kusů automobilové techniky. Oznámil to dnes ukrajinský generální štáb s tím, že jde o odhad a že uvedená čísla budou dál upřesňována. Ohlásil také, že do ukrajinského zajetí upadly dvě stovky ruských vojáků.

Údaje ukrajinské armády není možné ověřit z nezávislých zdrojů. Moskva žádná čísla o ruských ztrátách neuvádí

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com