Rusko částečně vytvořilo pozemní koridor mezi Donbasem a Krymem

Ruským invazním jednotkám se podařilo částečně vytvořit pozemní koridor mezi anektovaným Krymem a Donbasem, uvedl ukrajinský generální štáb. Ukrajina také oznámila dobytí jednoho z opěrných bodů invazní armády u Kyjeva. Ruské síly tvrdí, že raketami zničily ukrajinskou základnu pro výcvik zahraničních žoldnéřů. Kyjev bez upřesnění informoval o vojenské zásahu jednotky u Dnipru. Rusko zároveň oznámilo, že jeho armáda u Kyjeva řízenými střelami zničila největší sklad s palivem ukrajinských sil.

Kyjev: Rusko částečně vytvořilo pozemní koridor mezi Donbasem a Krymem

Ruským invazním jednotkám se podařilo částečně vytvořit pozemní koridor mezi anektovaným poloostrovem Krym a částí Donbasu, připustil dnes na facebooku ukrajinský generální štáb. Ruské armádě se však podle něj nepovedlo dosáhnout hlavního cíle války – blokády Kyjeva a přístupu ke správním hranicím Doněcké a Luhanské oblasti na východě země. Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym v roce 2014.

„Nepříteli se částečně podařilo vytvořit pozemní koridor mezi dočasně okupovanou Krymskou autonomní republikou a částí Doněcké oblasti,“ uvádí se ve zprávě. Podrobnosti velení ukrajinské armády nesdělilo.

„Ve směru na Doněck nepřítel nadále doplňuje své ztráty, přeskupuje jednotky a současně útočí pomocí dělostřelectva a letectva na infrastrukturu pokojných měst. Nevzdávají se myšlenky vstoupit na administrativní hranice Doněcké a Luhanské oblasti,“ píše velení ukrajinské armády.

V oblasti města Izjum, které se nachází asi 100 kilometrů na jihovýchod od Charkova, se podle něj ruské invazní síly pokusily prolomit ukrajinskou obranu z jihu, ale ukrajinští vojáci prý tuto snahu zastavili.

„Nepřítel posiluje svou námořní flotilu ve vodách Azovského moře,“ upozorňuje dále generální štáb, který zmiňuje, že ukrajinská strana zaznamenala proplutí čtyř ruských vojenských plavidel Kerčským průlivem, jenž odděluje Azovské a Černé moře, směrem na sever.

Ruská armáda tvrdí, že na Ukrajině zničila středisko pro výcvik žoldnéřů

Ruské ministerstvo obrany dnes podle agentury TASS oznámilo, že na neupřesněném místě Ukrajiny dvě rakety zničily základnu pro výcvik zahraničních žoldnéřů. Ukrajinská strana informovala, že u města Dnipru ruské rakety zasáhly vojenskou jednotku a v troskách se pátrá po obětech. Zda se jedná o stejnou událost zatím není jasné.

  Korea a KLDR znovu obnovily přerušené "horké linky"

Podle agentury TASS ministerstvo obrany oznámilo, že dvě střely, balistická a s plochou dráhou letu, systému Iskander zasáhly budovu, v níž se nacházela „zahraniční legie a výcviková základna“. „Budova dlouhá 60 metrů byla téměř úplně zničena a nepřítel byl rozdrcen,“ uvádí se ve zprávě.

Gubernátor Dnipropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko na druhé straně informoval, že dvě ruské rakety dnes zasáhly ukrajinskou vojenskou jednotku u města Dnipru. Z jeho sdělení zveřejněného na sociálních sítích není jednoznačně zřejmé, zda jde o stejnou událost, případně zda cílem úderu bylo skutečně výcvikové středisko pro zahraniční dobrovolníky.

Nicméně je pravděpodobné, že útok si mohl vyžádat oběti na životech. Podle gubernátora záchranáři v troskách pátrají po možných přeživších.

Rusové zničili největší sklad paliva ukrajinských sil, tvrdí Moskva

Ruské síly při úderu „vysoce přesnými“ řízenými střelami odpálenými z moře zničily u Kyjeva největší sklad s palivem ukrajinských sil, prohlásil dnes podle agentury TASS mluvčí ruského ministerstva obrany. Dohromady ruské síly na Ukrajině za uplynulou noc zničily podle ranního hlášení ministerstva 51 vojenských objektů. Kyjev zprávu nekomentoval.

„Večer 24. března byl vysoce přesnými řízeným střelami Kalibr odpalovanými z moře proveden úder na palivovou základnu v obci Kalynivka u Kyjeva,“ sdělil mluvčí ruského ministra Igor Konašenkov. „Zničena byla největší ze zbylých palivových základen ukrajinských ozbrojených sil, která sloužila k zásobování pohonnými hmotami vojenských jednotek v centrální části země,“ uvedl.

Ruské systémy protiletadlové obrany zničily čtyři ukrajinské vrtulníky, upřesnil také Konašenkov. Od začátku „speciální vojenské operace“, což je oficiální ruské označení pro invazi na Ukrajinu, zlikvidovaly podle něj ruské síly 261 dronů, 204 systémů protiletecké obrany, 1587 tanků a obrněných vozů, 163 raketometů, 636 děl a minometů a 1397 kusů zvláštní vojenské techniky. Údaje není možné nezávisle ověřit. Moskva opakovaně popřela obvinění, že ruské síly na Ukrajině útočí také na civilní cíle.

  USA poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc za miliardu dolarů

V Charkově po ostřelování střediska humanitární pomoci údajně čtyři mrtví

Ruské ostřelování ukrajinského Charkova zasáhlo polikliniku, která sloužila jako středisko pro distribuci humanitární pomoci, zemřeli čtyři lidé. Uvedla to dnes místní policie. Agentura Reuters upozornila, že zprávu nemohla nezávisle ověřit.

„Ruští okupanti pokračují v zabíjení civilistů v Charkově. V důsledku ranního ostřelování civilní infrastruktury z raketometů bylo zraněno sedm civilistů, z nichž čtyři zemřeli,“ cituje policii ukrajinská agentura Ukrinform. V blízkosti zasaženého objektu se podle ní nenachází žádné vojenské zařízení.

Oblastní gubernátor Oleh Syněhubov už ve čtvrtek uvedl, že nejméně šest mrtvých a 15 zraněných si v Charkově vyžádal zásah ruské střely, která dopadla do fronty lidí čekajících na výdej humanitární pomoci. Dříve informoval o ostřelování Charkova řízenými střelami Kalibr vypálenými z lodí v Černém moři. Ani tuto zprávu nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Agentura Ukrinform píše, že od začátku války bylo v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny zabito více než 300 civilistů, včetně 15 dětí. Rusko dlouhodobě útoky na civilní cíle popírá.

Ukrajinské síly hlásí úspěšný postup u Kyjeva

Kuzyk upřesnil, že v Lukjanivce bylo ležení ruských vojáků, nacházely se tam tanky a další vojenská technika. Ukrajinské síly některou techniku zničily, další převzaly pod svoji kontrolu. Na místě usmrtily 40 ruských vojáků.

  Porošenko může dát záminku k ruské invazi, bojí se diplomaté

Úspěch u Kyjeva zaznamenávají ukrajinské síly také podle britského ministerstva obrany. To dnes podle Reuters uvedlo, že Ukrajincům se podařilo získat pod opětovnou kontrolu města a další opěrné body v okruhu asi 35 kilometrů východně od hlavního města. Tento úkol jim usnadňují ruské problémy se zásobováním.

Různé zdroje uvádějí odlišné údaje o ztrátách techniky během nynější války na Ukrajině, které nelze spolehlivě ověřit. Například štáb ukrajinské armády v dnes aktualizované bilanci zveřejněné na facebooku tvrdí, že Rusové již přišli o 561 tanků, 1625 obrněných vozidel, 291 dělostřeleckých systémů, 90 raketometů, 49 systémů protivzdušné obrany, 115 letadel a 125 vrtulníků, pět lodí nebo člunů, 1089 kusů automobilové techniky a 72 cisteren.

Londýn a Washington potvrdily ukrajinský útok na výsadkovou loď

Ukrajina podle všeho úspěšně zaútočila na ruské lodě kotvící v přístavu Berďansk v Azovském moři, uvedly Spojené státy a Británie. Není ale jasné, jaké zbraně při tom použila, uvedl podle stanice CNN činitel amerického ministerstva obrany.

„Ukrajinské síly zaútočily na velmi hodnotné cíle v Ruskem okupovaných částech Ukrajiny, včetně výsadkové lodě a muničních skladů v Berďansku,“ napsalo na twitteru britské ministerstvo obrany.

Agentura Unian s odvoláním na aktualizované informace ukrajinského generálního štábu napsala, že zničeným plavidlem nebyl Orsk, jak ve čtvrtek oznámil Kyjev. Zasažena byla výsadková loď Saratov, další dvě byly poškozeny.

Ruské invazní jednotky ovládly Berďansk 27. února, tedy v prvních dnech ruského vpádu do sousední země. Moskva zatím informaci o zničení lodi nekomentovala.

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com