TK ministra Stanjury po jednání s petrolejáři o cenách pohonných hmot

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) dnes bude jednat s Unií nezávislých petrolejářů a Českou asociací petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO). Tématem budou podle něj údaje o prodejních cenách a maržích, které si účtují čerpací stanice. Vláda s ohledem na výsledky kontroly prodejních cen pohonných hmot velmi vážně zvažuje stanovení maximálních marží, uvedl Stanjura po středečním jednání kabinetu.

Čerpací stanice musí průměrné prodejní ceny každodenně hlásit, ministerstvo financí jim povinnost zadalo v polovině března. Podle dřívějších informací by monitoring měl pokračovat do konce dubna. Stanjura ve středu řekl, že s výsledky kontrol není spokojený. Jak velké marže si čerpací stanice účtují, ale nechtěl říct, zveřejnit to chce až po dnešním jednání.

Kontrola přiměřenosti marží je jedním z nástrojů vlády proti vysokým cenám pohonných hmot, které začaly zdražovat v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Vedle kontroly marží vláda rozhodla také o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun. Kabinet ve středu schválil i snížení spotřební daně u benzinu a nafty o 1,50 koruny na litr. Kombinace všech vládních opatření by podle Stanjury mohla snížit cenu jednoho litru pohonných hmot o čtyři až 4,50 koruny.

První výsledky kontrol prodejních cen u čerpacích stanic ministerstvo financí zveřejnilo 22. března a uvedlo, že regulace zatím není nutná, protože prodejci zdražováním převážně reagovali na výhled dramaticky rostoucích cen a vývoj na komoditní burze. Analýza prokázala dílčí cenové odchylky oběma směry, kdy v jednotlivých případech byly vidět i prodeje se zápornou marží, oznámilo tehdy ministerstvo. Situaci podle Stanjury změnilo to, že ministerstvo nyní už má k dispozici již podrobnější informace a delší časovou řadu údajů.

Unie petrolejářů: Opatření se zastropováním cen paliv povede k restrikci trhu

Jakékoliv opatření související se stanovením stropu cen paliv, ať už v podobě omezení marží prodejců nebo určení maximální ceny za litr benzinu nebo nafty, povede k restrikci trhu. ČTK to dnes řekl předseda Unie nezávislých petrolejářů ČR Ivan Indráček. Není podle něj jasné, co ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) myslel tím, že vláda zvažuje stanovení maximálních marží prodejcům pohonných hmot.

  Životní minimum a přídavky by se mohly od ledna navýšit

Vláda zvažuje stanovení maximálních marží prodejcům pohonných hmot, řekl po jednání vlády ve středu ministr financí Stanjura. Důvodem jsou podle něj výsledky kontrol u prodejců, s kterými je nespokojen. Čerpací stanice musí denně hlásit průměrné prodejní ceny, ministerstvo financí jim povinnost zadalo v polovině března.

„S výsledky (kontrol) nejsem spokojený a budu o tom jednat. Jednou z dalších možností je, a velmi vážně to zvažujeme, stanovení maximálních marží. Máme totiž k dispozici již podrobnější informace a delší časovou řadu údajů,“ uvedl ministr. Kontrola prodejních cen a přiměřenosti marží je jedním z nástrojů vlády proti vysokým cenám pohonných hmot, jejichž ceny stoupaly v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Podle Indráčka není jasné, co Stanjura myslí svým výrokem. „Otázkou je, jestli regulací marží nemyslel regulaci cen. Vůbec nevím, co tím pan ministr myslel. Když se snažím modelovat nějaké situace, co by tím myslet mohl, tak mi všechny končí restrikcí trhu,“ uvedl Indráček. Není podle něj jasné, zda chce ministerstvo regulovat rafinerie, distributory nebo prodejce. „Co to je regulace marží? To je v podstatě zákaz vydělávání nad nějakou míru,“ uvedl Indráček s tím, že není jasné, zda je regulace vůbec oprávněná.

Ekonom Lukáš Kovanda dnes upozornil, že marže rostou rafinériím. „Například rafinační marže polské společnosti Orlen vzrostly v březnu zcela nebývale, zhruba pětinásobně. Zatímco ještě v únoru činila rafinační marže společnosti 7,70 dolaru na barel, v minulém měsíci už to bylo 39,30 dolaru za barel. V lednu marže činila jen 4,8 dolaru za barel,“ uvedl Kovanda.

Rafinační marže společnosti MOL podle Kovandy vzrostly v březnu zhruba desetinásobně. Zatímco v únoru činila rafinační marže společnosti MOL 3,40 dolaru na barel, v minulém měsíci to bylo 33,70 dolaru za barel. „Zcela mimořádné navýšení i hodnoty rafinační marže společností Orlen i MOL dávají alespoň částečně za pravdu těm, kteří během rekordního nárůstu cen pohonných hmot v ČR během letošního března upozorňovali, že je z podstatné míry výsledkem maržové politiky rafinérií, distributorů pohonných hmot a samotných čerpacích stanic,“ uvedl Kovanda.

  Ze zemí Visegrádu má ČR nejvyšší průměrný výdělek v eurech

ČTK

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com