Von der Leyenová, Borrell a Heger jsou na Ukrajině, míří do Kyjeva

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, šéf unijní diplomacie Josep Borrell a slovenský premiér Eduard Heger dorazili na Ukrajinu a míří do Kyjeva. Lídři to oznámili na twitteru, kde zveřejnili fotografie na blíže neurčeném vlakovém nástupišti vedle soupravy nesoucí barvy ukrajinské vlajky.

„Těším se na Kyjev,“ napsala von der Leyenová, jež na snímku kráčí před Hegerem a Borrellem. Šéf unijní diplomacie napsal v ukrajinštině a angličtině: „Na cestě do Kyjeva“. Heger uvedl, že trojice politiků už je na Ukrajině a bude jednat s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a premiérem země Denysem Šmyhalem o možnostech pomoci Ukrajině proti pokračujícímu útoku Ruska.

Von der Leyenová, Borrell a Heger cestují jako první evropští vysoce postavení činitelé na Ukrajinu poté, co o víkendu vešly ve známost zločiny spáchané ruskými okupačními jednotkami na civilním obyvatelstvu ve městě Buča a v dalších obcích v okolí Kyjeva. Povraždění několika stovek lidí vyvolalo silné mezinárodní odsouzení. USA a Británie již schválily další protiruské sankce a na pátém balíku sankcí se ve čtvrtek večer shodli také zástupci zemí Evropské unie. Formálně by dohodu velvyslanců EU měli dnes schválit vlády unijních zemí.

ČTK

  Rusko soustředí síly u Severodoněcku a chystá útok na Slovjansk, uvádí Kyjev

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com