Meziroční inflace v Rusku stoupla na téměř 17,5 procenta, nejvýše za 20 let

Meziroční míra inflace v Rusku se minulý týden vyšplhala na 17,49 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za 20 let. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen tak zrychlilo z 16,70 procenta v předchozím týdnu. Vyplývá to podle agentury Reuters z dnešních údajů ruského ministerstva hospodářství. Ruská ekonomika se nyní potýká s problémy v důsledku sankcí, které na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu uvalují západní země.

Prudký růst v posledních týdnech zaznamenaly v Rusku ceny téměř všeho zboží, od cukru a zeleniny po oblečení a chytré telefony, napsala agentura Reuters. Ruská centrální banka dnes navíc předpověděla, že meziroční růst spotřebitelských cen bude dál zrychlovat. Varovala rovněž, že budou pokračovat výkyvy v kurzu rublu, což bude přispívat k tlaku na růst cen.

Bývalý ruský ministr financí a nynější šéf Účetní komory Alexej Kudrin dnes předpověděl, že v celém letošním roce by inflace mohla činit 17 až 20 procent. Analytici koncem března v anketě agentury Reuters v průměru odhadli, že inflace letos dosáhne 23,7 procenta, tedy nejvyšší úrovně od roku 1999.

Inflace se nyní nachází vysoko nad čtyřprocentním cílem ruské centrální banky. Ta krátce po zahájení útoku na Ukrajinu více než zdvojnásobila základní úrokovou sazbu na 20 procent z předchozích 9,5 procenta, aby podpořila kurz rublu a omezila inflační tlaky. Minulý týden nicméně banka základní úrok překvapivě snížila na 17 procent.

ČTK

  V Kyjevě se ozvalo několik explozí, na místo byli vysláni záchranáři

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com