Svět se musí připravit na to, že Rusko možná použije jaderné zbraně, varuje Zelenskyj

Situace na Ukrajině je stále napjatá. Válečný konflikt zde přetrvává již od 24. února 2022. Nyní prezident Zelenskyj varoval, že situace může eskalovat. Použije prezident Putin jaderné zbraně?

Rusko varuje svět před ničivými zbraněmi

Ruské jaderné síly byly uvedeny do vysokého stupně bojové pohotovosti, což znamená výrazné nebezpečí. Jaderné zbraně představují vysoce ničivý prvek. Hlavice těchto zbraní jsou schopny vymazat dokonce z mapy celá města. To, že se prezident Putin k použití jaderných zbraní uchýlí, je podle ukrajinského prezidenta skutečně možné.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o možnosti použití taktických jaderných zbraní na Ukrajině promluvil v rozhovoru s televizí CNN. Z tohoto rozhovoru zatím byly zveřejněny pouze úryvky. V angličtině vedl celý rozhovor s prezidentem moderátor CNN Jake Tapper.

Není to první takové varování, které svět v tomto směru dostal. O riziku jaderných zbraní už informovali američtí činitelé. A že prezident Putin se může pomyslně cítit zahnán do kouta vzhledem k tomu, že situace na Ukrajině se nevyvíjí pro Rusko nijak příznivě, to potvrdil aktuálně i šéf CIA William Burns. Podle jeho názoru prezident Putin v zoufalosti po použití taktických jaderných zbraní sáhne.

Kdy Rusko použije jaderné zbraně?

Bývalý prezident a současný náměstek bezpečnostní rady Dmitrij Medvěděv mluvil o čtyřech případech, v jejichž rámci by se Rusko mohlo k tomuto jednání skutečně uchýlit. V prvním případě je to útok jadernými zbraněmi přímo na území Ruska. Druhá možnost by podle Medvěděva připadala v úvahu při jakémkoli jiném použití jaderných zbraní proti Rusku nebo jeho spojencům.

Dále promluvil i o potenciálním útoku na kritickou infrastrukturu, který by paralyzoval ruské prostředky jaderným zastrašením. Nevyloučil však užití jaderných zbraní ani při jakémkoli aktu agrese proti Rusku anebo jeho spojencům, v jehož důsledku by byla ohrožena daná země.

  Rusko se vtahuje do víru vnitřního konfliktu

Máme se tedy bát? Prezident Zelenskyj ve zmíněném rozhovoru pro CNN prohlásil, že svět by se neměl obávat, nicméně by jednoznačně měl být připraven.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com