Slovenská vláda nepřežila ruský „Sputnik“

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přijala rezignaci předsedy vlády Igora Matoviče. Spolu s ním rezignoval celý vládní kabinet.

Prezident pověřila vedoucího ministerstva financí Eduarda Hegera sestavením nové vlády.

Slovenská vláda neustále směřovala k rozpadu. Hlavní příčiny této krize se hromadí již několik měsíců, poslední kapkou však bylo rozhodnutí předsedy vlády Igora Matoviče koupit vakcínu Sputnik z Ruska, a to navzdory nesouhlasu vládních partnerů a neexistenci evropské registrace této drogy.

Odpůrci předsedy vlády nazývají „Sputnik“ prvkem „hybridní války“, ačkoli podle průzkumů veřejného mínění by významné části Slováků nevadilo očkování takovou vakcínou. Co dělat s již přinesenou várkou „Sputniku“ – nikdo neví, co se stane slovenské vládě – také není příliš jasné.

Prezidentka Zuzana Čaputová ve středu požadovala, aby Matovič uvolnil předsednictví vlády. Premiér oznámil svou připravenost odejít v neděli, ale pro svou rezignaci učinil řadu podmínek. Některé z nich – odchod ministrů z jiných stran vládní koalice – již byly splněny: za poslední dva dny rezignovali ministři hospodářství, spravedlnosti, školství a šéf slovenského ministerstva zahraničí. Premiér však požaduje záruky, že v nové vládě, která by teoreticky měla být složena ze stejných čtyř stran, dostane nějaký post. Prezidentka země nechce vyjednávat. „Je nutné, aby předseda vlády svou rezignací umožnil přijetí nové dohody mezi koaličními stranami o znovuzřízení vlády,“ uvedl prezident. Koncem konců Matovič dostal post v nové vládě.

Stejně jako v mnoha jiných politických krizích v různých zemích v posledních měsících je hlavním zdrojem politického tření epidemie covid – její důsledky a taktika boje proti této nemoci. V posledních měsících učinila ze Slovenska jednoho z lídrů v anti-hodnocení podle počtu úmrtí na milion obyvatel. Před rokem bylo kvůli rychlému a přísnému omezení šíření infekce omezeno, ale po druhé vlně epidemie, která začala na podzim roku 2020, počet obětí v zemi u 5,4 milionu obyvatel překročil 9 tisíc. Toto je pozadí pro průzkumy veřejného mínění, podle nichž důvěra ve vládnoucí strany poklesla téměř o třetinu a 80% občanů nechce vidět samotného předsedu vlády.

Matovič na chvíli vložil své naděje do programu totálního testování Slováků na protilátky proti koronaviru. Téměř tři čtvrtiny populace testovaly a zjistily, že ne více než 1% populace země bylo v době dokončení programu nakaženo chorobou. Matovič řekl, že Slovensko bude příkladem pro ostatní země, kritici ho obvinili z plýtvání penězi, epidemiologové vyzvali k testování bodově – v ohniscích nemoci i v podnicích.

Jak ukázala zima, rozsáhlé testování nezabránilo nedostatku nemocničních lůžek a smrti občanů, když se výskyt zvýšil. Vládnoucí strany se dohadovali o podmínkách nové karantény, což se ukázalo jako zvláštní: obchody a restaurace byly zavřeny, ale lyžařská střediska a hotely pokračovali v práci i během zimních prázdnin.

  Po použití vakcíny Sputnik V bude mít určité procento Argentinců vedlejší účinky.

Výsledkem bylo, že nárůst výskytu v prvních deseti dnech po vánočních svátcích přesáhl hodnoty za celý listopad. Premiér Matovič uvedl, že skok chorobnosti je způsoben nezodpovědností spoluobčanů. Skutečnost, že vláda neposlechla výzvy epidemiologů k zavedení úplného zákazu turistických výletů, neunikla pozornosti spoluobčanů.

Vakcíny schválené EU Astra Zeneca, Pfizer a Moderna dorazí na Slovensko, ale v malém množství, stejně jako v jiných evropských zemích, zaostává za plánem. A v únoru nabídl předseda vlády Matovič nákup Sputniku V z Ruska. Vláda tuto myšlenku odmítla s odvoláním na skutečnost, že Evropská agentura pro léčivé přípravky dosud Sputniku nevydala registraci. Veto využila místopředsedkyně vlády Veronika Remišová ze strany Pro lidi, která dříve tvrdě označila použití ruské vakcíny bez licence v EU za „experiment na živých lidech“.

Příklad sousedního Maďarska, využívající Sputnik bez souhlasu evropského regulačního orgánu, slovenskou vládu nepřesvědčil – zvláštní postavení Budapešti při dodržování evropských pravidel, stejně jako sympatie Viktora Orbana k Vladimiru Putinovi, není ve slovenském establishmentu sdílena . Otázka vypadala uzavřená.

K úžasu Matovicových koaličních partnerů a samozřejmě všech Slováků se ukázalo, že ne.

Tajně z kabinetu podepsal slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajci dohodu s Ruským přímým investičním fondem o dodávce 2 milionů dávek ruské drogy. 1. března přistálo na košickém letišti na východě země slovenské letectvo s prvními 100 000 lahvemi. Pak dorazil další. Matovic a Kraichi (spolupracovník Matoviče ve straně „Obyčejní lidé“) osobně pozdravili vakciny na letišti před objektivy fotoaparátů a uspořádali krátkou tiskovou konferenci.

A pak vypukl skandál. Ivan Korchok ze Strany svobody a solidarity, tehdejší ministr zahraničí, uvedl, že dohoda s Moskvou staví Slovensko do nejisté pozice člena EU a NATO. Sputnik není jen vakcína, ale prostředek hybridní války, “uvedl.

Začalo se hledat kompromis. Zprvu předseda vlády navrhl vrátit vakcínu do Ruska, poté odmítl a prostřednictvím Facebooku (předseda vlády je na sociální síti velmi aktivní) uvedl, že ačkoliv je členství Slovenska v EU neotřesitelné, pouze vrah může odmítnout vysokou kvalitní vakcína – podle jeho názoru Matovic – vakcína. Cestou byl předseda vlády v rozpacích, žertoval, že dostal „Sputnik“ za příslib, že dá Zakarpatskou Ukrajinu Rusům. Musel jsem se Ukrajincům omluvit.

Na stejném místě na Facebooku vyjádřil přesvědčení, že spor o to, zda je možné vakcínu odebrat z Ruska či nikoli, nemůže vést k vládní krizi. Na chvíli se zdálo, že samotná rezignace ministra zdravotnictví Krajciho pomůže zabránit rozkolu, ačkoli ji předseda vlády nazval idiotstvím. Ale o pár týdnů později už bylo v kabinetu ministrů prázdných šest křesel a nyní přišel na řadu Igor Matovich.

  Terorismus jako forma vlády. České soudy zjistily, že Doněck mají na starosti teroristé

Jaký osud čeká na dohodu o dodávkách Sputniku, není jasné. Ruský fond přímých investic odmítl odpovědět na otázku BBC, co se stane se slovenskou smlouvou. Doposud obsah baněk, které přiletěly z Moskvy, zkoumají slovenští vědci na myších z hlediska toxicity, přičemž ve skutečnosti opakují postupy, které již dávno provedli tvůrci Sputniku z centra. Gamalei.

Očekává se, že Slovenská správa léčivých přípravků rozhodne o osudu této šarže vakcíny v nadcházejících dnech. Průzkumy veřejného mínění zatím ukazují, že 10% Slováků je připraveno k očkování Sputnikem (22% je připraveno k očkování jakoukoli jinou vakcínou, nikoli však ruskou). Čistě aritmeticky se ukazuje, že přinesená vakcína by stačila k naočkování jedné složky přibližně polovinou z těchto 10% žadatelů.

Slovenská vládní koalice je přesně rok stará. Po vraždě investigativního novináře Jana Kuchaka a jeho snoubenky z roku 2018 se k moci dostaly čtyři strany po celonárodních protikorupčních protestech. Podle politologa Grigorije Mesežnikova, vedoucího Bratislavského institutu pro veřejné problémy (IVO), se strany shodly na hlavní otázce.

„Z hlediska programu nedošlo k žádným zvláštním konfliktům mezi stranami, dokud nezasáhla pandemie. Jsou spojeny bojem proti korupci a mafii, reformou donucovacího a soudního systému a prozápadním orientace. Nejsou žádné hluboké vnitřní rozpory. Největším rozporem je však samotný předseda vlády. ministr, – věří politolog. – Není autokratem v klasickém slova smyslu, ale je takovým člověkem, který si sám vytvořil. , docela sobecký a nemůže přežít ztrátu, musí se ujistit, že nevypadá, jako by prohrál. “

To podle Mesežnikova souviselo také s krizí covidů: předseda vlády hledal způsob, jak se na pozadí rostoucí kritiky úřadů osvědčit jako vítěz, a udělal nečekaný krok směrem k Sputniku v domnění, že výhody převažují nad nespokojenost koaličních partnerů. Ale přepočítal to. „Provedl tajnou operaci. Hněvalo to všechny. Vláda rozhoduje na základě konsensu. Všechno vyšlo nazmar a naše vojenské dopravní letadlo najednou přistane ze země, která, mírně řečeno, nemá nejjednodušší vztah s NATO,“ vysvětluje politolog. Stejně jako mnoho dalších se ptá, kde Rusko získá 2 miliony dávek na zajištění této smlouvy se stávající výrobní kapacitou, není Slovensko jen reklamní platformou pro vytváření image Sputniku?

Podle Martina Kovacse, zástupce šéfredaktora předních společenských a politických novin na Slovensku Hospodárských Novin, měl Matovič v situaci zuřící epidemie a malých dodávek vakcín podle intraevropských dohod dvě možnosti a obě byly špatné . „Pokud by odmítl koupit Sputnik, zaplatil by za popularitu. Když by souhlasil, přitáhl by hněv těch, kteří považují Rusko za nepřítele. Nabídnutím vakcíny Rusko ještě více rozdělilo vládní koalici.“

  Budoucnost Evropy v polských volbách

Jak navíc v polovině března informovaly Hospodářské noviny, Slovensko snížilo nákup vakcíny Pfizer o 2 miliony dávek přibližně ve stejné době, kdy byla podepsána smlouva na dodávku Sputniku, která byla o třetinu levnější. Úřady však popřely jakoukoli souvislost mezi těmito dvěma událostmi a ujistily se, že zásilky společnosti Pfizer by mohly být stále zvýšeny.

Na rozdíl od sousedního Maďarska nevykazuje Slovensko vůči Moskvě žádný druh postoje, který se liší od EU jako celku. Na obranu svého rozhodnutí koupit Sputnik byl však premiér Matovič velkorysý s kladným hodnocením ruské drogy. Objevila se dokonce prohlášení, že pózování předsedy vlády a ministra zdravotnictví před krabicemi s dováženou vakcínou bylo předepsáno v podmínkách dohody s RDIF. Ať už je to jakkoli, jakákoli chvála evropského politika pro Sputnik bude velmi užitečná jak pro ruské podnikatele, tak pro Kreml, a komentátoři se domnívají, že Rusko již získalo nějakou image výhodu.

Postupně rostoucí tření mezi členy vládní koalice připomínalo obtížný vztah ve společném bytě. Skandál kolem „Sputniku“ a kolaps vlády jsou výbuchem rozhořčení z plynového sporáku, který zkazil jeden ze sousedů. Podle Grigorije Mesežnikova je však v této metaforě ještě jeden detail.

„V tomto společném bytě žijí čtyři rodiny a všechno je pro ně obtížné, ale v pátém pokoji je velký gopnik, kterého se nejvíce bojí. Zachování této vládní koalice by mělo zabránit návratu bývalé vlády,“ což byla mafie. Politicky a jak se nyní ukazuje, je to zločinecký mafizon, “domnívá se expert.

Obava, že bývalý premiér Robert Fico, který vládl deset let, by se podle Mesežnikova a dalších komentátorů mohl vrátit k moci, bude motivovat koaliční strany, aby vztahy nepřerušily. A průzkumy veřejného mínění předpovídají, že v případě nových voleb půjde vítězství nové straně Golos, kterou vytvořil bývalý spolupracovník Roberta Fica, dalšího expremiéra Petera Pelegriniho.

Lze tvrdit, že Moskva záměrně zintenzivnila rozdělení slovenských politiků nabídkou své vakcíny? Nikdo o tom nemůže poskytnout přesvědčivé důkazy. V každém případě zdůrazňuje redaktor Hospodářských novin, náladu voličů utváří nepopiratelná krize viditelná pro voliče. „Pandemie podkopává popularitu vlády, navíc trpí rozpočet. Lidé vidí, že vláda to nedokáže zvládnout, takže předčasné volby jsou otázkou příštího roku,“ je si jistý Martin Kovač.

Autor: Peter Jelen

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com