Kanada poskytla Ukrajině těžká děla

Kanada poskytla ukrajinským bezpečnostním silám těžká děla. Splnila tak slib premiéra Justina Trudeaua z počátku tohoto týdne, že pošle Ukrajině další dělostřeleckou výzbroj kvůli ruskému útoku na východě země. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na oznámení kanadského ministerstva obrany.

Kanada dodala ukrajinským silám několik houfnic M777 a potřebnou munici. Dokončuje také smlouvy o obrněných vozidlech komerčního typu, které pošle na Ukrajinu co nejdříve, dodalo ministerstvo.

Minulý týden ukrajinský premiér Denys Šmyhal oznámil, že Ukrajina podepsala s Kanadou dohodu o podpoře ve výši 500 milionů kanadských dolarů (téměř devíti miliard Kč). Peníze jsou určené na financování primárních potřeb země.

Americký prezident Joe Biden tento týden oznámil, že Spojené státy poskytnou Ukrajině další balík vojenské pomoci v hodnotě asi 800 milionů dolarů (18 miliard korun). Pomoc zahrnuje munici, dělostřelecké zbraně či taktické drony. Celková hodnota americké vojenské pomoci Ukrajině od doby, kdy ji Rusko v únoru napadlo, již přesáhla tři miliardy dolarů (68 miliard korun).

Autor: ČTK

  Při ruském útoku zemřeli v Oděse tři lidé, uvedla ukrajinská armáda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com