KLDR urychlí budování svého jaderného arzenálu, řekl Kim Čong-un

KLDR urychlí budování svého jaderného arzenálu. Na pondělní vojenské přehlídce v centru Pchjongjangu to prohlásil severokorejský vůdce Kim Čong-un. Jihokorejská média informovala o přehlídce již v pondělí večer, dnes její konání potvrdila i severokorejská státní agentura KCNA. Podle agentury AP mezi analytiky rostou obavy, že KLDR uskuteční nový jaderný test.

„Budeme i nadále zavádět opatření na posílení a rozvoj jaderných schopností naší země, a to nejvyšší rychlostí,“ uvedl Kim Čong-un při přehlídce k 90. výročí založení severokorejské armády. Jaderné zbraně mají podle Kima v první řadě odstrašit zahraniční země od útoku na KLDR.

Podle analytiků KLDR na přehlídce představila i svou novou raketu Hwasong-17, kterou otestovala v březnu. Vojenského defilé se zúčastnila i běžná vojenská technika a tisíce vojáků.

Mezi analytiky rostou obavy z nového jaderného testu. Existují totiž náznaky, že KLDR obnovuje činnost na jaderné střelnici, která byla naposledy aktivní v roce 2017.

KLDR počátkem tohoto měsíce prohlásila, že v případě napadení zaútočí na Jižní Koreu jadernými zbraněmi. Severní Korea letos odpaluje rakety nebývale často, za což se jí dostalo odsouzení ze strany USA, Jižní Koreje a Japonska. OSN zakázala Severní Koreji provádět testy balistických a jaderných zbraní a uvalila na ni přísné sankce. KLDR ovšem tento zákaz pravidelně porušuje.

Chování Severní Koreje může být podle agentury AP odůvodněno domácí politikou. Severokorejská ekonomika utrpěla velké ztráty za pandemie covidu-19, což loni vedlo Kima k přiznání, že země prochází nejhorší situací ve svých dějinách. KLDR se ani nepodařilo uvolnit mezinárodní sankce, poslední vážná jednání na toto téma jsou z roku 2019, kdy se Kim setkal s tehdejším americkým prezidentem Donaldem Trumpem. V budování svého jaderného a raketového arzenálu ale Pchjongjang využívá sporů mezi stálými členy v Radě bezpečnosti OSN, které se ještě prohloubily po ruské agresi proti Ukrajině.

  V západní Evropě se uskuteční další demonstrace proti rasismu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com