Rusko zastavilo dodávky plynu do Polska, píše server Onet.pl

Eurodenik

Rusko podle neoficiálních informací portálu Onet.pl zastavilo dodávky plynu plynovodem Jamal do Polska. Minulý pátek vypršel termín, do kterého měla Varšava zaplatit za suroviny v rublech, jak žádá Kreml. To ovšem polská strana odmítla.

Informace serveru potvrdily nejmenované zdroje ve vládě i v plynárenské společnosti PGNiG. Na ministerstvu životního prostředí zasedá krizový štáb, uvádí polský web. Ruská strana Polsko neinformovala, proč dodávky plynu zastavila.

Dlouhodobá smlouva o dodávkách ruského plynu mezi ruským Gazpromem a polským PGNiG vyprší s koncem letošního roku. Podle Tomasze Stempieně, šéfa společnosti Gaz-System, což je provozovatel přepravní soustavy zemního plynu v Polsku, jsou zásobníky v zemi nyní naplněny z osmdesáti procent.

Podle think tanku Forum Energii kryje Polsko asi 55 procent své spotřeby zemního plynu z dodávek z Ruska. Už delší dobu, bez ohledu na nynější konflikt na Ukrajině, pracuje na jejich nahrazení z jiných zdrojů. Do konce letošního roku má skončit stavba plynovodu Baltic Pipe, kterým do Polska poteče plyn z Norska.

  Britský konzervativní poslanec David Amess dnes zemřel po napadení nožem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com