Poslance zaměstnají vládní priority pro řešení uprchlické vlny z Ukrajiny

idnes.cz

Poslanci se budou dnes věnovat vládním strategickým prioritám pro řešení uprchlické vlny z Ukrajiny po ruské invazi. V úvodním kole by se mohli zabývat sporným vládním návrhem na úplné zrušení elektronické evidence tržeb od příštího roku. Řádná schůze Sněmovny pokračuje od odpoledne. Přesný program jednacího dne nebyl až na debatu o zvládání přílivu ukrajinských běženců stanoven.

K materiálu k migraci z Ukrajiny se kriticky staví zejména poslanci opozičního hnutí ANO. Na rozdíl od vládních představitelů tvrdí, že se ve skutečnosti o strategii nejedná, když není dostatečně podrobný a neobsahuje třeba ani termíny pro plnění nastíněných úkolů.

Elektronická evidence tržeb byla zavedená v předminulém volebním období s cílem omezit daňové úniky a narovnat tím podnikatelské prostředí. Za koronavirové epidemie se evidence stala fakticky dobrovolnou, a to až do konce letoška. Kabinet Petra Fialy (ODS) poukazuje na zbytečnou byrokratickou zátěž podnikatelů i na provozní náklady státu, když se EET navíc týká jen hotovostních plateb.

Návrh na zrušení EET chtěla koalice projednat v prvním čtení spolu s dalšími kontroverzními předlohami na mimořádné schůzi minulý týden. Opoziční obstrukce plánu zabránily. Dnes by měli zástupci vlády a opozice probrat možnou dobrovolnost EET.

Ve druhém čtení by se poslanci případně mohli zabývat navrhovaným zákazem některých jednorázových plastových výrobků, což vychází z předpisů Evropské unie. Patří k nim příbory, talíře, brčka, vatové tyčinky a tyčky k uchycení balonků.

  Rakušan: ČR a Německo koordinují boj proti převaděčům, včetně případných kontrol

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com