V Praze se sešli šéfové vojenských zpravodajských služeb NATO

novinky.cz

V Praze se minulý týden sešli ředitelé vojenských zpravodajských služeb členských zemí NATO. Jednání se zúčastnily i partnerské státy, prostřednictvím videa promluvil také jejich ukrajinský protějšek. ČTK to dnes řekl mluvčí Vojenského zpravodajství Jan Pejšek. Z bezpečnostních důvodů o akci Vojenské zpravodajství informovalo až po jejím skončení.

Ředitelé vojenských zpravodajských služeb se v Praze sešli v rámci jednání Vojenského zpravodajského výboru (MIC – Military Intelligence Committee) NATO. „Dvoudenního setkání se kromě ředitelů vojenských zpravodajských služeb aliančních států zúčastnili i zástupci šesti partnerských zemí a Mezinárodního vojenského štábu EU,“ uvedl Pejšek. Česká republika v současné době MIC předsedá.

Účastníky jednání přivítala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Ruská agrese podle ní na Ukrajině donutila NATO přehodnotit své priority a prohloubila jednotu členských zemí. „Zpravodajské služby mají jedinečnou roli při hodnocení situace, predikci budoucího vývoje a analýze trendů. Včasné, relevantní a přesné informace jsou pro politiky a všechny, co rozhodují, velmi důležité,“ uvedla.

Podle ředitele Vojenského zpravodajství Jana Berouna Česko předsedá MIC poprvé a ve velmi složité době. „O to důležitější je další posilování vzájemné spolupráce,“ poznamenal.

Rozvoj spolupráce a sdílení zpravodajských informací mezi aliančními zeměmi i partnerskými státy je jednou z priorit českého předsednictví MIC. Další prioritou jsou podle Pejška nové technologie a s nimi související možnosti a hrozby. Na jednání se řešily také koncepční otázky rozvoje zpravodajství v NATO.

Vojenský zpravodajský výbor je strategickým zpravodajským poradním orgánem Vojenského výboru NATO a Severoatlantické rady. Členy MIC jsou všechny vojenské zpravodajské a bezpečnostní služby členských zemí NATO. Jejich poradenství se týká záležitostí vojenského zpravodajství a bezpečnosti. Vojenské zpravodajství za ČR předsedá v roce 2022 jak pracovním orgánům, tak i vrcholným jednáním výboru.

ČTK

  Devět prezidentů, včetně Zemana a Čaputové, odmítlo ruskou anexi

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com