100 dní od invaze ruských vojsk na Ukrajině: Neočekávaná ruské ztráty a uprchlická vlna

Rychlá vojenská operace ruských vojsk na Ukrajině trvá už 100 dní a konec je v nedohlednu. Mysleli, že v tuto chvíli bude dobojováno a že se v Moskvě bude slavit vítězství. Realita je ale taková, že Rusko ovládá asi pětinu ukrajinského území a potkává se se vzdorem.

14 milionů běženců

Ruská invaze způsobila obrovskou uprchlickou vlnu. Především ukrajinské ženy a děti hledali útočiště a bezpečí v západních evropských zemích, přičemž celkové číslo uprchlíků se pohybuje okolo 14 milionů. Jen v České republice bylo od začátku války vydáno více než 363 tisíc víz ukrajinských občanům.

Rusko s takovýmto vzdorem nepočítalo

Když Rusové útočili na Ukrajinu, měli v paměti spíše scénář připojení Rakouska k Německu v roce 1938, a to rychlé připojení země podpořené souhlasem místního obyvatelstva. Toto naivní přemýšlení se rozhodně nevyplatilo. Ačkoliv ruská média uvádí, že mají dostatek financí na to, aby mohli vést válku třeba 3 roky, vzhledem k propagandě, kterou je ruské obyvatelstvo krmeno každý den jako chlebem není možné určit, jak je na tom Rusko skutečně co se financí týká.

Obrovské ztráty civilního obyvatelstva

Kolik obětí ze strany civilistů už invaze přinesla doposud není známo a jedná se pouhé odhady. Jen v obléhaném Mariupolu zemřelo podle místního starosty více než 21 000 civilistů. Ti nepřežili obléhání města a na následky hladu, nedostatku zdravotnické pomoci apod. bohužel nepřežili.

Ztráty hlásí i Rusko

Ukrajinci tvrdí, že Rusko během invaze ztratilo více než 30 000 vojáků. Podobné odhady mají také Spojené státy, z pohledu Ruska je to samozřejmě méně. Pokud by ale Rusko skutečně ztratilo tolik mužů, jednalo by se větší ztráty než během afghánského konfliktu v 80. letech.

Jak se Rusko vypořádá s odstřižením od Západu

Nejen problémy na bitevním poli jsou teď tou největší diskuzí v Kremlu. Mimo to totiž Rusko řeší, jak se dlouhodobě vypořádat se sankcemi ze Západu, které masivně ovlivňují zahraniční obchod. Dosud má Rusko stále kam posílat plyn, nicméně západní země vehementně hledají řešení, jak se od ruských plynovodů odstřihnout. V horizontu několika let se tak budou evropské země snažit o úplné přerušení obchodních vztahů s Ruskem.

  Kreml se třese v panice. Ve strachu z pravdy je zakázán další článek o Janu Palachovi

Spasí Rusko Čína?

Svět stále čeká na to, jestli se do války zapojí také Čína. Ta dosud neodsoudila vpád ruských vojsk na Ukrajinu, avšak vyslovila jakousi malou podporu Ukrajině. Zároveň se ale vyhranila proti sankcím západních zemí proti Rusku.

Pokud se ale časem Čína rozhodne podpořit Rusko, určitě to nebude zadarmo. Přelidněný asijský gigant hledá způsoby, jak rozšířit svůj vliv, a to bude možné i přes územní politiku. V Číně se totiž aktuálně podrobeny důkladné kontrole mírové dokumenty z přelomu 19. a 20. století, na základě kterých byla Čína nucena postoupit část svého dosavadního území Rusku.

Autor:Marie Hartmanová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com