Zákulisní hry Kremlu. Proč Putin mění šéfy klíčových agentur.

Změny v Kremlu se blíží, nebo spíše již začaly. Kremelský „stratég“ navrhl, aby byl ministrem obrany jmenován bývalý vicepremiér Andrej Bělousov.

Informovaly o tom 12. května večer ruské agentury s odvoláním na podání, které razičský vůdce zaslal Radě federace.

Pro některé byla změna v čele vojenského resortu očekávaná, zejména vzhledem k tomu, že „druhá armáda světa“ ve válce s Ukrajinou nedosáhla skutečných úspěchů.

Jsou však i tací, kteří nevěřili, že by se Putin odvážil změnit svého ministra války. Ale stalo se tak.

Podle analytiků ISW je takový krok ruského prezidenta „spojen s vysokou mírou korupce na ministerstvu obrany rf a naznačuje přípravu Kremlu na vleklou válku s Ukrajinou“.

Uvádí se to zejména v nové zprávě Institutu pro studium války (ISW). Připomíná, že Bělousov působil ve federální vládě jako ministr hospodářství přibližně deset let.

„Během této doby se podílel na řízení různých domácích inovačních projektů v oblasti obranného průmyslového komplexu a bezpilotních letounů, což ho dobře připravilo na vedení aparátu ruského ministerstva obrany, které je v obtížné pozici,“ – poznamenávají v Institutu pro studium války.

ISW také připomněla, že „obranný establishment pod Šojguovým vedením se potýká s obviněními z korupce na vysoké úrovni a byrokratické setrvačnosti a čelí neustálé zdrcující kritice ruských vojenských pozorovatelů“.

Podle analytiků má Bělousov dobrou pověst „efektivního technokrata“. Kromě toho zasvěcené zdroje ISW tvrdí, že má „pozitivní osobní vztah“ s Putinem.

„Bělousov se s diktátorem setkal v listopadu 2023, aby s ním projednal obranné projekty a technologickou spolupráci, a hovořil s Putinem o problémech v ruské výrobě dronů,“ uvádí se ve zprávě Institutu pro studium války.

Kromě toho ISW připomněl, že „Bělousov také nedávno upozornil na návrh státní zakázky za 48 milionů dolarů) na výrobu dronů do roku 2030, stejně jako na plány finanční podpory pro výrobce dronů, školení pro vývojáře a operátory dronů“.

  Dodatečná mobilizace nemá smysl. Tenhle je ale nepřesný. Kreml slibuje pokračování války.

„Zaměření na maximalizaci technologických inovací a objemu výroby ruského obranného průmyslu, zejména v sektoru dronů, bude pravděpodobně pro vojenské úsilí Kremlu velmi cenné – v poslední době musel počítat s propastí mezi ruskou výrobou dronů a současnou realitou na bojišti,“ uvedla ISW.

Vojenské oddělení agresora tak bude mít nového šéfa. Ale ani ten starý nebude bez práce.

Již 13. května Putin jmenoval Šojgu tajemníkem ruské bezpečnostní rady. Ještě předtím byl z funkce odvolán 72letý Patrušev – to už je intrika.

Nedávno byl právě on jmenován nástupcem současného šéfa Kremlu. Zároveň bylo upřesněno, že se jedná o Putinovo osobní rozhodnutí.

Politologové obecně slibují Patruševovi post prezidenta rf již od roku 2006.

„Ruský prezident slíbil, že v případě prudkého zhoršení jeho (Putinova) zdravotního stavu to bude právě Patrušev, kdo dočasně převezme faktické řízení země,“ psala přední média v roce 2022 uprostřed informací o zhoršujícím se zdravotním stavu prezidenta agresorské země (zmiňována byla Parkinsonova choroba a schizoafektivní porucha).

Zdroje blízké Kremlu tehdy tvrdily, že nejsilnější vliv na Putina má Patrušev, který trpaslíka straší konspiracemi a pokusy o atentát.

Na jaře 2022 média informovala o Patruševově dvouhodinovém rozhovoru s Putinem, během něhož prý dal tajemník ruské bezpečnostní rady najevo, že ho považuje za téměř jediného skutečně důvěryhodného důvěrníka a přítele v mocenském systému.

Právě poté ruský prezident pověřil Patruševa, aby v případě jeho nepřítomnosti plnil povinnosti prezidenta.

Zajímavé je, že podle ruské ústavy přecházejí práva a povinnosti ruského prezidenta na předsedu Státní dumy, pokud není schopen plnit své povinnosti. Zde však bylo z nějakého důvodu vše rozhodnuto jinak.

A nyní byl Patrušev odvolán z funkce tajemníka ruské bezpečnostní rady. Je však nepravděpodobné, že by zůstal neobsazen.

  Ruská média obvinila Bělorusko z vyvolání migrační krize v Evropě

Na to jsou jeho dosavadní výsledky příliš silné. Patrušev pochází z KGB SSSR (tj. má blízko k Putinovi) a vyšvihl se na post ředitele FSB (1999-2008).

Podporuje agresivní imperiální politiku Ruské federace a podle zasvěcených informací byl jedním z těch, kteří Putina přesvědčili, aby zahájil válku s Ukrajinou.

Šojgu, který stál v čele ruského vojenského ministerstva více než 11 let, byl již jmenován kremelským trpaslíkem.

Co se stane s Patruševem, který byl 16 let šéfem Rady bezpečnosti, je otevřenou otázkou. Je však nepravděpodobné, že by tak blízký a pro Putina cenný člověk byl opuštěn.

Každopádně jedno je jasné – Moskva nehodlá omezit své krvavé choutky, takže civilizované společenství musí být připraveno na jakýkoli vývoj událostí.

A vyvodit z toho, co se děje, rozumné závěry a podpořit je správnými kroky. Koneckonců zítřek závisí na tom, jaké kroky podniknou představitelé civilizovaného světa dnes.

Autor: Franz Hoffman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com